Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Historisk dag i Storbritannien: Drottning Elizabeth 70 år på tronen

Från 2022
Uppdaterad 06.02.2022 14:50.
drottning Elisabeth
Bildtext Det är jubileumsdags för drottning Elizabeth II.
Bild: Lehtikuva

I dag är det platinajubileumsdag i Storbritannien när det blir 70 år fullt på tronen för drottning Elizabeth II.

Drottning Elizabet II med krona på huvudet.
Bildtext Drottning Elizabeth II har regerat i historiska 70 år.
Bild: AOP

I dag, söndag, är det sju decennier sedan Storbritanniens drottning Elizabeth II mer eller mindre tvingades tillträda år 1952. Hon var 25 år gammal när hon blev regent efter att hennes far kung George VI dog i lungcancer.

Elizabeth (f. 21.4.1926) är den regent som har suttit längst på tronen i landet och hon hör till de mest långvariga regenterna i hela världen.

Drottning Elizabeth med krona på huvudet under kröningen.
Bildtext 300 miljoner människor såg kröningen på tv år 1953.
Bild: Yle kuvanauha.

Kröningen ägde rum i Westminster Abbey i London den 2 juni 1953. Det var den första tv-sända kröningen i Storbritannien och den fick cirka 300 miljoner tittare runt om i världen, särskilt inom Brittiska samväldet.

Drottning över 14 premiärministrar

Elizabeth, snart 96, har varit drottning under 14 olika premiärministrars tid. Sir Winston Churchill var den första av dem.

Theresa May knäböjer framför drottning Elizabeth II på Buckingham Palace.
Bildtext Premiärminister Theresa May niger för drottningen i Buckingham Palace.
Bild: EPA/DOMINIC LIPINSKI UK AND IRELAND OUT - NO ARCHIVE EDITORIAL USE ONLY/NO SALES/NO ARCHIVES

Drottningen arbetar fortfarande, men har av hälsoskäl tvingats dra ner på takten under den senaste tiden.

Urho Kekkonen och Elizabeth II
Bildtext Drottning Elizabeth träffade president Urho Kekkonen under sitt besök i Finland 1976.
Bild: Kalle Kultala

Under coronapandemin har drottningen tvingats isolera sig i flera etapper, både privat och professionellt. Hälsoproblem med därtill hörande sjukhusbesök under det senaste året har väckt stor oro för drottningens hälsa.

Det senaste året har också fört med sig stor sorg; maken sedan 1947 prins Philip avled i april i fjol, två månader innan han skulle fylla 100 år.

Kronprinsessan Elizabeth och prins Philip gifter sig - Spela upp på Arenan

Drottningen och prinsen fick fyra barn, åtta barnbarn och flera barnbarnsbarn tillsammans.

Drottning Elizabeth sitter bredvid prins Charles. Hon iklädd en lila rock med tillhörande hatt och han med en grå kostym.
Bildtext Drottningen tillsammans med sonen, kronprins Charles.

Skilsmässor, skandaler, dödsfall och avhopp bland de yngre kungligheterna har tidvis vållat stora bekymmer för drottningen och hela monarkin.

Förberedelser för nya era?

Enligt färska uppgifter i brittiska medier har nu toppchefer inom militären, polisen och säkerhetstjänsten fått order om att börja planera för prins Charles kröningsparad.

Drottningens förstfödda, kronprins Charles, är 73 år gammal och har fått vänta länge på sin tur på tronen. I Storbritannien finns det många rojalister som hellre skulle hoppa över hans tur och genast tillsätta hans son prins William, som fyller 40 år i sommar.

Den brittiska kungafamiljen.
Bildtext Prins William, son till prinsessan Diana, och hans hustru hertiginnan Catherine är mycket populära bland de brittiska rojalisterna.
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Drottning Elizabeth har själv däremot nyligen uttryckt sin önskan om att prins Charles hustru, hertiginnans Camilla, bör tituleras drottning när han bestiger tronen.

Tidigare har det planerats att hon ska bli prinsessgemål av hänsyn till prinsessan Diana, mor till prinsarna William och Harry.

Jubileumsåret uppmärksammas med olika evenemang. Huvudfestligheterna ska äga rum i början av juni då det har planerats en fyradagars långhelg för britterna.

Det blir en bland annat en parad med 5 000 deltagare och det utlovas en stor konsert vid Buckingham Palace med stora världsstjärnor.