Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iivo Niskanen i kanonslag spräckte fältet på klassiska delen – krigarinsats i fristil gav OS-brons

Från 2022
Uppdaterad 06.02.2022 11:41.
Programmet är inte längre tillgängligt

Iivo Niskanen är Finlands första medaljör i Peking. Niskanen övertygade stort under den klassiska delen i skiathlon och i fristil visade han sedan prov på sitt starka pannben. Det bar till ett brons. Medaljen smakar väldigt bra, säger Niskanen till Yle.

Herrars skiathlon i Peking blev en pulshöjare för finländska idrottsvänner. Det skulle vara en tävling där Iivo Niskanen kunde testa formen inför resten av spelen – det blev en tävling där han fajtades om medalj.

Det var ingen högoddsare att Niskanen skulle försöka spränga fältet på den klassiska delen, och det dröjde bara några kilometer innan Finlands skidkung skruvade upp tempot.

Fältet sprack snabbt då Niskanen tryckte på och endast Aleksandr Bolsjunov klarade av att gå med i samma tempo. Till skidbytet efter 15 kilometer kom duon med en ledning på 30 sekunder till Denis Spitsov, Hans Christer Holund och Pål Golberg.

Men i fristil kunde Niskanen inte ta kampen mot Bolsjunov. Ryssen stack iväg direkt och Niskanen tappade mark och blev dessutom snabbt även omåkt av Spitsov.

Höll undan för Holund

Bolsjunov åkte ohotad mot OS-guldet och lika klar silvermedaljör var Spitsov, men bakom ryssarna krigade Niskanen om bronset.

Niskanen grinade illa i sin sämre stil samtidigt som han jagades av Hans Christer Holund. Han klarade ändå av att åka i ett tempo som var för tufft att matcha för norrmannen.

Holund låg ungefär 40 sekunder bakom Niskanen hela tiden och klarade inte av att täppa till luckan. Niskanen höll sin trejdeplats och fick en fin start på OS.

– Medaljen smakar väldigt bra, jag visste att chansen fanns om jag höll hög fart från början. Jag lyckades sedan hålla ihop det på slutet och kunde till och med njuta då avståndet hela tiden var detsamma.

– Ryssarnas tempo var vansinnigt högt och på ett sätt var det lite förvånande att jag inte kunde svara. Men jag är ändå väldigt nöjd och det här visar att det arbete jag lagt ner på fristil ger en medalj, säger Niskanen.

Det här är Niskanens tredje OS-medalj i karriären. I Sotji tog han guld i lagsprint med Sami Jauhojärvi och i Pyeongchang vann han femmilen.

– En individuell medalj är alltid resultatet av ett långt projekt. Många gånger har jag slagit huvudet i väggen. Nu fick jag den här belöningen, säger han.

Allt fungerade för Hyvärinen

Bakom Niskanen gjorde också Perttu Hyvärinen en strålande insats. Han gick i mål som sjunde man i skiathlon.

– Vi fick vara med om en legendatrisk tävling. Jag lyckades väldigt bra och det blev en fantastisk dag för Finland. Jag visste att jag är i mitt livs form och jag har gjort smarta val före OS.

– Allt fungerade. Det här är stort för mig och bra att fortsätta vidare i OS, säger Hyvärinen.

Remi Lindholm gjorde en godkänd OS-debut och slutade på 25:e plats.

– Det är stort att se Niskanens brons och Perttus sjundeplats. OS-debuten var en fin upplevelse och man lär sig av Iivo och de andra toppåkarna. Jag var ganska nervös före tävlingen men det gick ändå överraskande bra, säger Lindholm.

Iivo Niskanen kommer att få ta emot sitt OS-brons på måndag. Medaljceremonin sänds direkt i TV2 klockan 13.50.

Resultat, skiathlon:

1. Aleksander Bolsjunov, ROC 1.16.0
2. Denis Spitsov, ROC +1.11,0
3. Iivo Niskanen, FIN +2.00,2
4. Hans Christer Holund, NOR +2.30,9
5. Pål Golberg, NOR +2.52,9
6. William Poromaa, SWE +2.53,9
7. Perttu Hyvärinen, FIN 3.12,6
8. Francesco De Fabiani, ITA +3.37,8
---------
25. Remi Lindholm, FIN +5.39,6

Laddar, ett ögonblick...

Diskussion om artikeln