Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-måndagens höjdpunkter: Blir det tredje gången gillt för Damlejonen?

Från 2022
Uppdaterad 07.02.2022 10:22.
Finlands spelare firar ett mål i matchen mot Kanada.
Bildtext Finland har inlett turneringen med två förluster.
Bild: George Walker IV-USA TODAY Sport/AOP

Kan Mari Eder minimera bommarna på vallen? Har Damlejonen lyckats rycka upp sig efter två brakförluster? Och kan Shiffrin och Vlhova förstöra den blågula festen då även finländska alpinåkarna OS-debuterar i "Isfloden"?

Yle Sporten listar dagligen OS-höjdpunkter, sändningstiderna, finländarna och hela dagsprogrammet.

Sandvikens stolthet mot två giganter

  • Kl. 3.30 Alpint, damernas storslalom, första åket

  • Kl. 8.30 Alpint, damernas storslalom, andra åket

  • Finländare: 40 Riikka Honkanen, 45 Erika Pykäläinen

  • Kommentator: Kristian Karlsson och Marcus Sandell

Det finns gott om medaljkandidater i damernas storslalom. Betydligt fler än under de senaste åren då det mest handlat om Mikaela Shiffrin mot Petra Vlhova. Åtminstone då vi fokuserar på teknikgrenarna.

Visst blir världsstjärnorna från USA och Slovakien att räkna med i den första OS-starten, men glöm inte följande namn då ni spekulerar i hemmasoffan: Sara Hector (SWE), Tessa Worley (FRA), Federica Brignone (ITA) och Marta Bassino (ITA).

Sveriges största medaljhopp Sara Hector leder storslalomcupen före Tessa Worley och Mikaela Shiffrin.

Sara Hector jublar efter att ha vunnit en världscupdeltävling i storslalom.
Bildtext Sara Hector har haft en fenomenal säsong och varit på pallen i de fem senaste världscupdeltävlingarna i storslalom. I de två senaste har hon stått högst upp.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Finländarna OS-debuterar

Två blåvita åkare gör sin OS-debut i tävlingsbacken som kallas för “Isfloden”. Det handlar om Riikka Honkanen (startnummer 40) och Erika Pykäläinen (startnummer 45).

En placering bland de 30 främsta skulle räknas som en godkänd insats, för båda åkarna.

Topp-20 kan anses som ett drömresultat.

Honkanen har deltagit i tre VM-tävlingar, medan Pykäläinen varit med två gånger. Bådas främsta stortävlingsresultat är en 29:e plats.

Finländskorna har inte tagit poäng i världscupen i storslalom den här vintern.

Håll koll på: Regerande världsmästaren som sökt formen

Lara Gut-Behrami, schweizaren som är regerande världsmästare i både storslalom som super-G. Den rutinerade 30-åringen har haft ett par tyngre månader inför OS i Kina, men ska vi tro idrottaren själv har hon vilat sig i form och är redo för nya stordåd.

Ett annat namn som det inte lönar sig att glömma är Alice Robinson från Nya Zeeland. Hon har haft det motigt i vinter och inte varit i närheten av den form som gett henne tre världscupsegrar under karriären.

Mikaela Shiffrin och Petra Vlhova firar med bubbel efter en världscupdeltävling.
Bildtext Mikaela Shiffrin är regerande olympisk mästare i storslalom.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Snackisen: Tidtabellen för de alpina grenarna

Då herrarnas störtlopp flyttades till måndagen får damerna lov att stiga upp en timme tidigare. Tävlingen börjar redan klockan 9.30 lokal tid (3.30 i Finland). Herrarna tävlar mellan de två storslalomåken med start klockan 6.00.

Normalt brukar det vara tre timmar mellan starttiderna, men idag är det fem. Vad händer om herrarnas störtlopp inte kommer igång enligt den planerade tidtabellen? Frågorna är många.

Kommentatorns tips: Svårtippat

Nu blev det svårt. Inför VM 2015 var Sara Hector en av de största guldfavoriterna, men fick nöja sig med en 10:e plats.

Nu är läget det samma som för sju år sedan och den här gången håller Sandvikens stolthet för trycket och kniper OS-guld framför näsan på Mikaela Shiffrin och Petra Vlhova.

Damernas storslalom sänds direkt på TV2 och på Arenan. Kristian Karlsson kommenterar tävlingen på svenska tillsammans med expertkommentator Marcus Sandell.

Programmet är inte längre tillgängligt
OS i Peking, Alpint, damernas första åk i storslalom (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Røiseland, Wierer eller Öberg – den som har koll på vinden kniper guldet

  • Kl. 11.00 Skidskytte, damer distans 15 km

  • Finländare: Mari Eder, Suvi Minkkinen, Nastassia Kinnunen

  • Kommentator: Magnus Eklöv

Mari Eder ampuu makuulta.
Bildtext Lyckas Mari Eder minimera antalet bommar på vallen där vindförhållandena varit besvärliga?
Bild: DeFodi Images via Getty Images

Marte Olsbu Røiseland har varit i kanonform och är favorit i damernas distanslopp. Men Røiselands facit från distanslopp är inte helt övertygande.

Norskan har bara lyckats ta en pallplacering i disciplinen under karriären. Däremot har Dorothea Wierer och Hanna Öberg betydligt mer framgång från distanslopp.

Öberg är regerande OS-guldmedaljör och världsmästare från 2019, Wierer har VM-guld från 2020. Båda kan utmana Røiseland ifall hon har problem i skyttet. Elvira Öberg har råd med en extra bom jämfört med de tre ovannämnda med tanke på guldkampen.

I spåret kan det bli överraskande stora skillnader och det spelar till snabbåkande Elvira Öbergs fördel. De svåra vindförhållandena gör att det säkert blir en del bommar i skyttet.

Marte Olsbu Røiseland med norska flaggan i högsta hugg efter en seger i världscupen i skidskytte.
Bildtext Lyckas Røiseland ta en första OS-medalj i ett distanslopp?
Bild: Lehtikuva

Mari Eder går för en placering bland tio främsta

Mari Eder är det starkaste finska kortet i distansloppet. Men allt hänger på hennes skytte.

Blir det fler än tre bommar är en plats bland de tio främsta utom räckhåll.

Suvi Minkkinen har varit säkerheten själv i skyttet men tyvärr visade mixedstafetten att hon har problem i spåret. Men prickfritt skytte kan bära överraskande långt.

Håll koll på: Marketa Davidova

Marketa Davidova är regerande världsmästare och vann också säsongens första distanslopp. Ges hon chansen brukar hon också ta den.

Snackisen: Vinden

Vindförhållandena har väckt en del diskussioner bland skidskyttarna. Arenan är kanske den modernaste och finaste, men på helt fel ställe har det hörts från idrottarhåll.

Vallen är väldigt utsatt för vind, dessutom en väldigt varierande vind. Blåser det kraftigt också under distansloppet kommer skyttet att vara lite av ett lotteri.

Kommentatorns tips: Skräll?

Distansloppen brukar bjuda på en del överraskningar och den här gången finns det verkligen chans till överraskande medaljörer ifall du har vindarna på din sida.

Mona Brorsson kan vara en svart häst att hålla koll på under loppet. Det här är hennes stora chans till en medalj. Lyckas hon hålla huvudet kallt kan hon vara den blågula damen uppe på prispallen.

Damernas distanslopp sänds direkt på TV2 och på Arenan. Magnus Eklöv kommenterar tävlingen på svenska.

Programmet är inte längre tillgängligt
OS i Peking, skidskytte, damernas distanslopp (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tredje gången gillt för Damlejonen? Motståndet är i alla fall mänskligt för första gången i Peking

  • kl. 15.10 Ishockey Finland – Schweiz

  • Kommentator i Yle X3M: Mattias Simonsen

Dags att dra en suck av lättnad. För första gången det här OS går Damlejonen in i en match som förhandsfavoriter – klara sådana dessutom. Schweiz har åkt på stryk i sina två matcher så här långt och ska vara en munsbit för de revanschsugna finska damerna.

Och om det inte går vägen? Då är det dags att dra i nödbromsen. Jo, Finland spelar kvartsfinal hur det än går i resten av gruppspelsmatcherna, men den här matchen ska de vinna. Något annat finns inte på bordet.

Damlejonen samlade framför eget mål
Bildtext Damlejonen vill visa vad de kan efter två brakförluster i OS hittills.
Bild: Lehtikuva

Snackisen: Vem startar i det finska målet?

Juuso Toivola fick ingen drömstart på chefstränarsejouren. Visst, Pekingupplagan av Kanadas damlandslag är sannolikt det bästa någonsin, men Toivola gjorde inte livet lättare för sina spelare då han i brist på andra taktiska drag bytte ut målvakten i den andra pausen.

Meeri Räisänen hade inte spelat perfekt, nej, men det var verkligen inte bara hennes fel att Finland i det skedet låg under med 1–7. Att sen göra sitt yttersta för att förstöra Anni Keisalas självförtroende bakom ett fullständigt anemiskt lag känns inte heller vettigt, direkt.

Kanada gör mål mot Finland.
Bildtext Målvakterna hade en tuff dag på jobbet mot Kanada.
Bild: AFP / Lehtikuva

Räisänen är minst nöjd. Hon lever i tron att hon har en reell chans att ta hand om förstaspaden och kommer att kräva en chans till.

Är det då bäst att låta henne spela genast? Eller följa den ursprungliga planen och låta Keisala ta över igen?

Håll ögonen på: Schweiz superduo

Det finns framför allt två spelare i det schweiziska laget som kommer att orsaka problem för det finländska försvaret: Alina Müller och Lara Stalder.

Müller är vansinnigt skicklig med puck, men har en tendens att trixa bort sig, göra krävande men farliga passningar och ta högoddsskott. Stalder är SDHL:s i särklass bästa poängplockare och har med sitt grymma spelöga skapat farligheter på löpande band så här långt i Peking.

Kommentatorns tips: Finland tar "måstesegern"

Nej, något annat finns inte på kartan. Varje idrottare med ens en gnutta självrespekt tar sig i nackskarven efter en så pass förnedrande förlust som den mot Kanada var, oavsett hur hög nivå motståndarna höll och hur lite resultatet betydde för tabellplaceringen.

Bakom förstakedjan finns det inte heller värst många schweiziska lirare som håller samma mått som sina finländska motståndare. Om bredden fällde Finland i de två första matcherna kommer den att leda Damlejonen till seger i morgon eftermiddag.

Gällande målvaktsdebatten: Toivola måste bestämma sig. Och alla vet att det är Keisala som ska vara etta.

Ishockeyn sänds på Discoverys kanaler men Yle sänder alla Finlands matcher samt finalerna direkt i radio på Yle X3M. Mattias Simonsen kommenterar på svenska.

7.2 kl. 15 Gruppspel damer: SUI - FIN

Programmet är inte längre tillgängligt

Måndagens OS-tidtabell:

03.05 Curling, mixeddubbel, grundserie USA – Storbritannien, Kanada – Italien, Tjeckien – Kina, Schweiz – Norge
03.22 Konståkning, lagtävling
03.30 Freestyle, big air damer, kval | Anni Kärävä
03.30 Alpint, storslalom damer, första åket | Riikka Honkanen, Erika Pykäläinen
06.00 Snowboard, slopestyle herrar, final
06.00 Alpint, störtlopp herrar
06.10 Ishockey damer, Kanada – ROC
07.30 Freestyle, big air herrar, kval | Simo Peltola
08.30 Alpint, storslalom damer, andra åket | Riikka Honkanen, Erika Pykäläinen
10.30 Skridsko, 1500 meter damer
10.40 Ishockey, damer Tjeckien – Danmark
11.00 Skidskytte, normaldistans, damer | Mari Eder, Nastassia Kinnunen, Suvi Minkkinen
13.30 Short track, 500 meter damer, 1000 meter herrar
13.45 Backhoppning, normalbacke mixed lagtävling
13.50 Medaljceremoni, herrarnas skiathlon | Iivo Niskanen
13.50 Rodel, singel damer, heat 1 och 2
14.05 Curling, mixeddubbel, semifinaler
15.10 Ishockey damer, Finland – Schweiz, Sverige – Kina

Laddar, ett ögonblick...

Diskussion om artikeln