Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nödläge utlystes i Kanadas huvudstad Ottawa på grund av veckolånga Convoyprotester – "En fara för stadens invånare"

Från 2022
Långtradare blockerar gator i centrum av Kanadas huvudstad Ottawa.
Bildtext Flera hundra långtradarförare anlände i slutet av januari till Ottawa för att protestera mot regeringens coronaregler.
Bild: Arindam Shivaani/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Borgmästaren i Kanadas huvudstad Ottawa har utlyst nödläge på grund av långtradarprotester som har lamslagit stadens centrum i en vecka. Protesterna är utom kontroll och utgör en fara för stadens invånare, säger borgmästaren Jim Watson.

Borgmästaren Jim Watson säger att han utlyste nödläge "på grund av den allvarliga fara och det hot mot säkerheten som de pågående protesterna utgör."

Watson antydde samtidigt att det behövs utomstående bistånd för att få slut på protesterna, men han vädjade ändå inte direkt till regeringen eller premiärminister Justin Trudeau om hjälp.

- Läget är fullständigt utom kontroll och vi håller på att förlora denna kamp, klagade borgmästaren inför sitt beslut.

- Vi måste få vår stad tillbaka.

Denna grupp är ett hot mot demokratin, det här är ett landsomfattande uppror

Långtradarprotesterna i Ottawa, som började i slutet av januari, har allt mer riktats mot regeringen och Trudeau vars avgång vaccinmotståndarna nu kräver allt mer högljutt.

Borgmästaren, regeringen och Justin Trudeau har av allt att döma den stora majoritetens stöd och försöken att ordna liknande protester i andra städer i Kanada har misslyckats.

I landets största stad Toronto meddelade borgmästaren inför veckoslutet att alla långtradare som blockerar vägar omedelbart kommer att bogseras bort, för att man ska undvika samma situation som har uppstått i Ottawa.

Långtradare och demonstranter täpper till gatorna i centrum av Kanadas huvdustad Ottawa.
Bildtext Över 5 000 demonstranter deltog i lördags i en demonstration i centrum av Ottawa.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Demonstranter i Ottawa kan gripas

I Ottawa deltog omkring 5 000 människor i en demonstration på lördagen och stadens polis hotar nu att gripa alla demonstranter som stöder långtradarförarna.

- Alla som hjälper förarna materiellt, till exempel med att ta in gaskök, kan arresteras, meddelade polisen på Twitter.

Många Ottawabor klagar över att sirenerna tjuter oavbrutet och att förarna och deras anhängare förolämpar och blockerar folk på gatorna.

Långtradarförarna har parkerat sina fordon på gatorna i centrum av staden och byggt upp tältläger omkring dem. Många invånare verkar lika frustrerade som borgmästaren som klagar över att han inte har resurser för att driva bort förarna som enligt honom har börjat festa på gatorna.

- De är allt mer okänsliga och tutar i sina horn, sirener och skjuter fyrverkerier och gör det till en fest.

Trycket har samtidigt ökat för att regeringen och Trudeau ska gripa in om stadens myndigheter inte klarar av protesterna.

Demonstrant med Kanadas flagga över axeln går mellan långtradare på en gata i Ottawa.
Bild: Arindam Shivaani/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Ridande polisen kommer till undsättning

Ottawas polismästare Peter Sloly bad på lördag om hjälp eftersom den lokala polisens resurser inte räcker till. Enligt honom har polisen inlett 97 olika brottsutredningar, många av brottsmisstankarna gäller förare i Convoy-protesterna.

Polisen i Ottawa samarbetar också med USA och Interpol för att utreda hot mot politiker som har skickats via e-post eller sociala medier.

Kanadas kungliga ridande polis, som är en federal polisstyrka, har lovat att skicka 250 poliser i sina kännspaka röda rockar för att hjälpa till med att driva bort vaccinmotståndarna.

Polisen får starkt stöd av lokala politiker, såsom Diane Deans som är medlem i stadens styrelse.

- Denna grupp är ett hot mot demokratin och det som vi bevittnar nu är större än bara Ottawa.

- Det här är ett landsomfattande uppror och rena galenskaper, sa Diane Deans.