Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-debuten slutade i en vurpa för finlandssvenska Erika Pykäläinen i svår backe med konstig snö: "Den är jättetorr och aggressiv"

Från 2022
Erika Pykäläinen
Bildtext Erika Pykäläinen (arkivbild)
Bild: Ski Sport Finland

De finländska OS-debutanterna Erika Pykäläinen och Riikka Honkanen fick samla sig en stund efter det misslyckade åket. Pykäläinen sticker inte under stol med att backen var svår. Dessutom är konstsnön i Yanqing lite konstig.

De kritvita närapå perfekta backarna gnistrar i solskenet. Temperaturen rör sig kring nollstrecket – en härlig dag i Yanqing, orten där det tävlas i de alpina grenarna. Det har talats mycket om snön och det ska sägas direkt, den är konstig. Torr, hårt packad, men absolut inte hal. Smälter gör den inte heller, trots att solen värmer.

När åkare efter åkare kommer ner för banan i damernas storslalom blir det knappt några märken alls i backen.

Sveriges Sara Hector är snabbast i första åket, OS-mästaren USA:s Mikaela Shiffrin kör ut vid den sjunde käppen.

För vår finländska duo är OS-debuten raskt överstökad. Bägge två vurpar genast i den övre delen av backen. En tårögd Riikka Honkanen har svårt att samla sig framför tv-kameran. Pressen, misslyckandet, ja det blev bara för mycket.

Pykäläinen: "Det känns som jag inte har den under kontroll"

Uppladdningen inför OS-debuten var minsann inte lätt för 20-åriga Erika Pykäläinen. Hon exponerades på flyget till Peking och har fått sitta i karantän på sitt rum i en vecka. Men i dag var det dags för hennes efterlängtade OS-debut.

– Visst var jag lite nervös, lite mer än i världscupen. Men jag var ändå inte lika nervös som nu när jag ska ge intervju på svenska, skrattar hon.

20-åriga Hyvingetjejen Pykäläinen inledde sina gymnaisestudier vid Helsinge Gymnasium i Vanda och hennes svenska är helt perfekt. Så det behöver hon minsann inte bekymra sig över.

– Jag visste att backen är svår, den var isig och jättebrant. Och jag visste att jag inte kan åka som jag kan där i början. Först gick det helt bra, men så föll jag.

Ska åka i mål i slalomtävlingen på onsdag

Alla backar i Yanqing är gjorda på konstsnö. I områdena kring pisterna finns det knappt nån snö alls. Förhållandena är annorlunda än Pykäläinen har varit med om förut.

– Den är jättetorr och jätteaggressiv och där i branten så är den isig. Det växlar hela tiden och det känns som att jag inte har den helt under kontroll.

Trots att OS-debuten gick snett verkar Pykäläinen redan se framåt. I morgon ska hon träna slalom och få tillbaka det goda humöret. Målsättningarna för onsdagens slalomtävling är också klara.

– Jag väntar mig att jag ska få ett åk i mål och så tänker jag inte ge upp, det lovar jag.

Jag tror henne. Det breda leendet är tillbaka på läpparna.

Diskussion om artikeln