Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Senegal första gången Afrikanska mästare i fotboll – Portugal sitter stabilt på tronen som Europas bästa nation i futsal

Från 2022
Uppdaterad 07.02.2022 09:50.
Senegal vann Afrikanska mästerskapet i fotboll.
Bildtext Senegal vann för första gången Afrikanska mästerskapet i fotboll.
Bild: imago images/Shengolpixs/ All Over Press

Senegal har länge hört till Afrikas bästa fotbollslag – först nu kom det första mästerskapet. Portugals mästerskapsrecept – idel segrar, knappa segrar – fungerade hela vägen i EM i futsal.

I skuggan av vinter-OS har två stora bollmästerskap avgjorts: Portugal har vunnit EM-guld i futsal och Senegal har vunnit EM-guld i fotboll.

Senegal har så gott som alltid hört till den afrikanska kontinentens bästa fotbollsnationer, men på sitt första Afrikanska mästerskap fick landet vänta ända till igår.

I finalen som spelades i Kameruns huvudstad Yaounde vann Senegal över Egypten med 4–2 efter straffar, efter att det stått 0–0 efter både 90 minuter och 120 minuter. Den avgörande straffen sattes av Liverpool-spelaren Sadio Mane.

I början av turneringen såg Senegal åtminstone inte i skenet av resultaten ut som en kommande mästare: Zimbabwe föll med 1–0 medan såväl Guinea som Malawi klarade oavgjort 0–0.

I cupskedet började pusselbitarna falla på plats och först besegrade "Les Lions de la Téranga", (Terangas Lejon" Kap Verde med 2–0 och i kvartsfinalen vann man över Ekvatorialguinea med 3–1.

Finalplatsen kirrades genom semifinalsegern över Burkina Faso med 3–1. Med andra ord avancerade Senegal till final utan att behöva möta ett enda tidigare mästarlag.

Finalmotståndaren, sjufaldiga mästarna Egypten, hade haft en betydligt besvärligare väg: I åttondelen besegrades Elfenbenskusten först på straffar, medan Marocko gav sig i kvarten först efter förlängning. I semifinalen mot värdnationen Kamerun blev det igen straffar – precis som i finalen mot Senegal.

Dessutom: Elfenbenskusten, Marocko och Kamerun, alla tre är före detta mästare.

Bronsmedaljerna tog Kamerun hand om. Burkina Faso hade redan matchen som i en liten ask men tappade en 3–0-ledning och förlorade till slut på straffar 3–5.

Bäst i världen, bäst i Europa

Portugal var regerande Europamästare inför årets EM i futsal, och tack vare gårdagens finalseger över Ryssland är landet regerande mästare också inför följande Europamästerskap. Landet är dessutom också regerande världsmästare från i fjol.

Portugal vann igen EM-guld i futsal.
Bildtext Portugal försvarade framgångsrikt EM-guldet i futsal.
Bild: imago images/Pro Shots/ All Over Press

Ryssland inledde finalen starkt och ledde både 1–0 och 2–0, innan Portugal fick upp ketchupflaskan. Tomás Paçó reducerade i slutet av första halvleken och i mitten av andra halvleken satte André Coelho in två bollar.

I slutet av matchen spelade Ryssland utan målvakt och med en extra utespelare, men lyckades inte få hål på Portugals försvar. I stället fick Pany Varela äran att punktera matchen i tiden 39.39 genom att sätta bollen i tomt mål.

Portugal fick med andra ord fira sitt andra EM-guld i rad – det första kom för fyra år sedan i Slovenien.

Portugal var EM-turneringens tvivelsutan bästa nation: saldot blev sex segrar. I gruppspelet besegrade portugiserna Serbien med 4–2, värdnationen Nederländerna med 4–1 och Ukraina med 1–0.

Kvartsfinalmotståndet bjöd sedan som bekant Finland på. Två mål – av Miika Hosio och Panu Autio – lyckades de blåvita göra på de kommande mästarna, men Portugal satte tre och gick till semifinal.

I semifinalen vann Portugal över "storebror" Spanien likaså med 3–2. I den andra semifinalen vann Ryssland över Ukraina med samma siffror. Spanien tog hand om bronsmedaljerna tack vare 4–1-segern över Ukraina i kampen om tredje plats.

Programmet är inte längre tillgängligt
EM-finalen i futsal mellan Portugal och Ryssland (enbart finskt referat). - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

.