Har Borgå för få snöplogare? Staden bemöter kritiken: "Vi måste balansera – det lönar sig inte att ha outnyttjad kapacitet 360 dagar i året"
Under de senaste dagarna har snöplogningen och gatornas skick i Borgå varit ett hett samtalsämne. Så brukar det vara då det snöar mycket på en kort tid.
"Tack till vardagens hjältar!" "Inga plogbilar har synts till på hela dagen!" "Tur att frivilliga hjälper till i det här snökaoset!" "Har staden tillräckligt med plogbilar?"
På våren är hundbajs på trottoarerna det ämne som brukar få känslorna att svalla i kommentarsfälten i sociala medier.
På vintern är det snön och snöplogningen som väcker debatt. Åtminstone under snörika vintrar då det kommer mycket snö på en kort tid.

Fredrick von Schoultz om snöröjningen i Borgå stad: "Jag tycker Borgå klarar sig bra i jämförelse med andra städer"
Medan en del klagar på dåligt plogade gator, på gator som är guppiga som tvättbräden, på enorma snöhögar som skymmer sikten, på bristen på parkeringsplatser och svårigheterna att ta sig fram klagar andra bara på en sak – på dem som klagar.
Det som olika parter ändå ofta är överens om är att de som gör snöjobbet ska ha ett stort tack. De jobbar hårt och gör sitt bästa.
Men sen är inte alla övertygade om att det finns tillräckligt med resurser för snöplogning inom Borgå stad.
Borgås biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz bemöter kritiken som förekommer.
– Jag tycker att Borgå klarar sig bra i jämförelse med andra städer. Oberoende kapaciteten så syns det om det kommer mycket snö på en kort tid. Det tar tid att reda upp, säger han.
Om det snöar i flera dagar kan det ta tid innan vissa gator plogas
Borgå plogar enligt ett system med tre olika klasser. Först plogas huvudgator, bussrutter och cykelvägar. De börjar plogas då det snöat cirka tre centimeter.
Till den andra klassen hör matargator, som plogas då det snöat cirka fem centimeter.
Plogningen av gator som tillhör klass tre börjar senast 24 timmar efter att det slutat snöa. Om det snöar i flera dagar kan det alltså ta tid innan dessa gator plogas.
Om det snöar i flera dagar och man sitter insnöad på sin gata, hur länge är det skäligt att man får vänta på en plogbil?
– Om det finns extrema förhållanden kan det dra ut lite på tiden, men målet är att plogandet påbörjas inom ett dygn efter snöfallet och att gatorna ska vara i farbart skick, säger Fredrick von Schoultz.
Just det här med "farbart" skick är något han lyfter fram, när det gäller kritiken om gator som upplevs som puckelpister.
– Kvalitetsnivån lider förstås, men vi håller dem farbara. Trots att gatorna plogas blir det snöhögar som måste forslas bort, och det är en stor cirkus innan snön är borta.
"Borgå har utvecklat sin verksamhet efter fjolårets stora snöfall"
Fredrick von Schoultz nämner också snö från gårdar och trottoarer, vilket bidrar till enorma snöhögar. Fastigheterna ansvarar för att få bort de snöhögar som hör till deras områden.
I samband med snökaoset i fjol berättade Borgå stad om svårigheterna att få entreprenörer som gör snöjobb.
Det är alltid osäkert hur mycket det kommer att snöa en vinter, och det är dyrt att investera i en maskinpark som ska vara i beredskap vid behov.
Enligt von Schoultz har Borgå försökt utveckla sin verksamhet efter det stora snöfallet i fjol.
– Vi har nya maskiner i vår maskinpark och har tecknat kontrakt med privata aktörer som kör stadens maskiner då våra egna anställda har timmarna fulla och inte längre får köra. Dessutom har vi utomstående entreprenörer.
"Det handlar om några dagar då vår servicenivå är lägre"
Om vintrarna hädanefter blir mer snörika är tanken att Borgå stad kan reagera efter hand, och förbättra sitt utbud.
– Vi följer med situationen men det är också en avvägningsfråga. Det lönar sig inte att ha en outnyttjad kapacitet 360 dagar i året. Man måste balansera.
Borgå har för tillfället 13 maskiner inom staden. Därutöver har staden kontrakt med 17 entreprenörer, så totalt jobbar kring 30 maskiner på.
– Vi ska komma ihåg att det är ett undantag med kraftiga snöfall. Det handlar om några dagar under året som vår servicenivå på gatorna är lägre.
Vid rikliga snöfall brukar en del stadsbor se till att ändra sina planer. Om man inte måste ut i trafiken hålls man hemma. Alla kan förstås inte välja att jobba på distans eller dra täcket över huvudet.
Hur ser du på brandbilar och ambulanser som måste kunna ta sig fram, vem ansvarar för om de inte kan göra det?
– Under tidpunkter då det snöar mycket har våra jourhavande på staden en konstant dialog med räddningsverket, så att de är medvetna om vilka gator som är i farbart skick. Vi lever inte i en bubbla, konstaterar Fredrick von Schoultz.