Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svårt att nå ut till alla offer i Vastaamoläckan – många orkar inte delta i processen

Från 2022
Leena-Kaisa Åberg iklädd en orange tröja och scarf pratar i en mikrofon med blicken mot höger.
Bildtext På Brottsofferjouren oroar sig verksamhetsledare Leena-Kaisa Åberg för att informationen om den elektroniska förhörsblanketten inte har nått ut till de drabbade.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Bara en liten andel av offren i Vastaamo-fallet har fyllt i den blankett som behövs för att hänga med i rättsprocessen. Brottsofferjourens verksamhetsledare säger att det är svårt att förmedla informationen till alla de över trettiotusen drabbade.

Över 30 000 offer och över 20 000 polisanmälningar. Så stor är brottsutredningen kring den stora dataläckan på psykoterapicentret Vastaamo. Det är ett av de största dataläckagen i världshistorien.

Leena-Kaisa Åberg, verksamhetsledare för Brottsofferjouren, säger att det inte finns några modeller för hur man ska sköta en så stor utredning.

– Det är det största rättsfallet som hänt i Finland, med så här många brottsoffer i ett enda fall, så det har inte funnits tidigare system som man skulle kunna bygga på, säger Åberg.

Brottsofferjouren har hjälpt flera tusen offer sedan läckan uppdagades i oktober 2020.

Tuff situation för polisen

Svenska Yle kunde på måndagen avslöja att ett okänt antal polisanmälningar försvunnit på grund av datafel. Grundorsaken var det stora antalet människor som under en kort tid ville göra polisanmälan.

Polisen informerade inte om de borttappade anmälningarna. Orsaken är att man utgår från att man upptäcker om anmälan är försvunnen då man ska fylla i den elektroniska förhörsblankett som alla offer ska fylla i om de vill hänga med i processen.

Ingen ifylld blankett betyder ingen ersättning. Och har man ingen polisanmälan registrerad har man heller inte tillgång till en blankett. Då ska man kontakta polisen.

Men enligt Centralkriminalpolisen har bara kring en tiondel av alla offer fyllt i blanketten. En tredjedel av offren har inte gjort en polisanmälan.

Kärnan av problemet verkar alltså vara kommunikation – varför kontaktar inte polisen offren med viktig information?

Svaret är att polisen har valt att inte kommunicera direkt med offren. Om man ska kontakta tiotusentals personer och be dem fylla i en blankett är risken för stor att bedragare som utger sig för att vara poliser försöker lura offren.

Brottsofferjourens Leena-Kaisa Åberg säger att hon inte kommenterar polisens sits eller beslut.

– Det här kan vi inte ta ställning till. Vi måste lita på att de gör det bästa enligt sina kunskaper.

Media i nyckelposition

På grund av att man inte kan ta kontakt med offren direkt så har massmedia en viktig roll i spridandet av ny information i Vastaamo-fallet. Polisen har också haft ett gott samarbete med Brottsofferjouren, som deltagit på presskonferenser och tydligt erbjuder hjälp åt offren i sina egna kanaler.

Leena-Kaisa Åberg kan inte säga om hon tycker att media har gjort ett bra eller dåligt jobb.

– Nog har det ju varit mycket nyheter om fallet. Man måste ju också balansera rapporteringen, det är inte heller bra för offren om det dagligen kommer Vastaamo, Vastaamo i nyheterna.

Alla följer inte heller nyheter slaviskt, så många nås inte av uppdateringar i media om de inte råkar ha på en radio eller se en rubrik svepa förbi, då fallet uppmärksammas.

Många väljer att gå vidare och lämna utredningen

På Brottsofferjouren oroar man sig för att informationen om den elektroniska förhörsblanketten inte har nått ut till de drabbade. En orsak till det svala intresset för förhörsblanketten, och en förklaring till de uppskattningsvis tiotusen offer som inte gjort en polisanmälan, kan vara att alla inte vill eller orkar delta i processen.

– Visst är det normalt att en människa i en sådan här situation funderar på hur mycket den vill satsa på det här, säger Åberg.

Hon påpekar att ersättningen i fallet inte räknas bli stor. Från Vastaamos konkursbo kan ersättningen landa på under hundra euro, och om de som stulit uppgifterna hittas är det ytterst osäkert om de kan betala betydliga skadestånd till en stor grupp offer. Staten kanske inte heller kan göra det.

Dessutom handlar det om individens egna mentala hälsa.

– Säkert finns det sådana som bara vill sluta med processen och försöker gå vidare i livet, säger Leena-Kaisa Åberg.

Brottsofferjouren kan hjälpa

Precis som efter alla brott kan Brottsofferjouren hjälpa drabbade i Vastaamo-fallet.

Du kan hitta relevant hjälp här: