Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Jari Aarnio har fått lämna fängelset, har elektronisk fotboja

Från 2022
Uppdaterad 07.02.2022 13:29.
Jari Aarnio sitter bakom ett bord i Helsingfors tingsrätt.
Bildtext Jari Aarnio har fått lämna fängelset och får prova på så kallade övervakad frihet på prov. Det handlar om en gradvis frigivning.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Den tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis Jari Aarnio har fått lämna fängelset. Det handlar om så kallad övervakad frihet på prov.

Aarnios advokat Riitta Leppilampi bekräftar uppgiften för Yle Uutiset.
Aarnio övervakas nu med hjälp av en elektronisk fotboja.

Övervakad frihet på prov innebär att personen är skyldig att stanna i sin bostad och delta i verksamhet som anvisas honom eller henne.

Om personen lämnar bostaden ska den uppfylla alla de villkor som ställts för vistelse utanför bostaden. Vidare gäller bland annat att personen ska avhålla sig från berusningsmedel.

Helsingfors hovrätt friade i fredags Aarnio från åtalet om mord i anslutning till mordet på Volkan Ünsal 2003. Tingsrätten hade dömt Aarnio till livstids fängelse för mord.

Redan i december beslutade hovrätten att Aarnio ska släppas ur häktet. Beslutet ansågs kunna betyda att hovrätten inte kommer att döma Aarnio för mord.

Han släpptes då ännu inte på fri fot eftersom han fortfarande avtjänar ett fängelsestraff för grova narkotikabrott och tjänstebrott. Han dömdes till ovillkorligt fängelse i 13 år 2019. Det fängelsestraffet avtjänade han till stora delar i häktet. Han satt häktad flera år under förundersökningen och efter tingsrättens dom.

Det är det här fängelsestraffet han nu nu fortsätter avtjäna under övervakning med fotboja.