Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Nyhetsskolan erbjuder journalistbesök, mediekunskap och hjälp med journalistiska alster

Från 2022
nyhetsskolan på skolbesök
Bildtext Redaktionsmöte med Winellska skolans åttondeklassister för några år sedan.
Bild: Heidi Finnilä

Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran riktat till både grundskolan från årskurs 8 uppåt och utbildningar på andra stadiet. Vi vill öka intresset för mediekunskap och låta unga göra egna nyheter.

Svenska Yles journalister besöker gärna skolor, om inte alltid fysiskt så i alla fall virtuellt. Vi berättar också om arbetet som journalist och undervisar i mediekunskap. Utöver det här hjälper vi också till med elevernas egna journalistiska artiklar.

ett skrivbord med en skrivmaskin med ett papper där det står fake news och böcker som handlar om att identifiera falska nyheter
Bildtext Det är viktigt att ha stenkoll på vad som är sant och vad som är falskt i det spretiga medieflödet.
Bild: Photo by Jorge Franganillo on Unsplash

Tanken är att unga gör egna nyheter om det som intresserar dem. Det kan vara en klassisk nyhetsartikel, en gallup på stan, en kolumn, ett bildspel, korta video- eller audioinslag eller poddcast.

Man kan vara med i projektet under till exempel en termin eller under en mediekurs. En klass kan också samarbeta kring några nyheter och dela på ansvar för research, bilder, intervjuer och så vidare, precis som på en vanlig nyhetsredaktion.

Yle Nyhetsskolan publicerar ungas nyheter

Rent konkret går nyhetsarbetet ut på att välja ett ämne, skaffa bakgrundsinformation, intervjua och slutligen paketera nyheten.

Yle Nyhetsskolan publicerar gärna unga reportrars egna nyheter på sin sida och innehållet sprids via Svenska Yles olika kanaler. Nyheterna får samma utseende som det övriga materialet på Svenska Yles sidor och kan läsas av vem som helst.

En möjlighet att delta i samhällsdebatten

Målet med Yle Nyhetsskolan är att öka ungas intresse för nyheter och mediekunskap och ge dem en chans att nå ut med sina egna nyheter till en stor publik. Svenska Yle vill ge elever och studerande en möjlighet att delta i samhällsdebatten.

En demonstration mot falska nyheter där någon bär på en skylt där det står: Can´t believe we are marching for facts.
Bildtext Våra demokratier står och faller på medborgarnas medieläsfärdighet.
Bild: Photo by Mika Baumeister on Unsplash

En målsättning är att unga skulle se mer kritiskt på medieflödet i sociala medier och stärka sina multilitterära färdigheter. Här är vår färska informationsvideo om sant och falskt i medievärlden. Att jobba med nyheter och samarbeta med Svenska Yle kan i bästa fall öka intresset för samhällsfrågor och stärka förståelsen för mediernas roll i en demokrati.

Här kan du testa hur bra du är på att identifiera lögner.