Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Äntligen OS-medalj! – Sara Hector var så nervös att hon tänkte kräkas: "Jag har inte ätit något på hela dagen"

Sara Hector med sin OS-guldmedalj
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Glöm kungafamiljen, Sverige har en ny drottning. Sara Hector har gått från klarhet till klarhet i vinter och åkte hem OS-guld i storslalom som kronan på verket. I en tävling där det minsann inte saknades dramatik.

Solen sänker sig bakom bergstopparna och det är en lätt blek men glad Sara Hector som möter media efter guldåket. Efter tårarna OS i Pyeongchang är lättnaden stor och leendet brett efter dagens tävling i Yanqing.

– Det känns helt overkligt, helt otroligt. Det är så stort, säger Hector till Yle Sporten.

Att det är stort går inte att ta miste på, både för Hector själv som har kämpat med skador, men också för det svenska folket. Sverige har senast tagit OS-guld i storslalom i Albertville 1992, då Pernilla Wiberg stod högst uppe på pallen. Samma år som Sara Hector föddes.

I dag är Hector den stora förhandsfavoriten och pressen har hon känt av i magen.

– Jag har mer eller mindre inte ätit något på hela dan så det har varit en kämpig dag. Jag har inte mått så bra. Men jag var inställd på att kämpa mig igenom.

Sara Hector jublar.
Bildtext Sara Hector tog Sverige första OS-guld i storslalom sedan 1992.
Bild: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Shiffrin åkte ur i första åket

Om Hector inte hade klarat av att få ner frukosten före tävlingen, så syntes det minsann inte. Tryggt och säkert, precis som i världscupen den här säsongen åker hon i mål med en marginal på 30 hundradelar till tvåan Österrikes Katharina Truppe.

De på förhand utpekade största hoten mot en blågul segerfest, Slovakiens Petra Vlhova och regerande OS-guldmedaljören Mikaela Shiffrin, gick det däremot sämre för. Vlhova hittas i resultatlistan på en fjortonde plats och Mikaela Shiffrin åkte ur genast i början av första åket.

Hector fick vänta länge på sitt andra åk. Herrarnas störtloppstävling hade flyttats från söndagen och tog nu plats mellan första och andra åket. Men när man väl kommer igång och Hector gör sig klar för start, blir det ytterligare en paus i tävlingen.

USA:s Nina O'Brien åker omkull alldeles på slutet och gör sig riktigt illa. Hon får första hjälpen på plats och åker sedan iväg för undersökningar. Hector står uppe vid start och försöker samla tankarna.

Jag var lite illa ute vid några käppar, men sen gick det ju bra

― Sara Hector om andra åket

– Precis före start tänkte jag att jag har drömt om att vara i den här positionen så många år och nu står jag här. Nu ska jag ge järnet, säger Hector och fingrar på sin guldmedalj.

Men visst märktes nerverna lite i början av det andra åket. Det ser onekligen lite svajigt ut i början av åket. Ska hon klara det? Marginalen till Italiens Federica Brignone låg på 42 hundradelar vid start och krymper.

– Jag var lite illa ute vid några käppar, det gick inte så rent. Men sen gick det ju bra, säger Hector med ett brett leende.

Hon åker i mål på tiden 1.55,69 eller 28 hundradelar snabbare än Brignone och guldet är säkrat.

ALS-sjuka mamman otroligt stolt

Sara Hector är just nu mitt uppe i en kanonsäsong, men vägen tillbaka till toppen har varit minst sagt tuff. I december i franska Courchevel tog hon sin första världscupseger på sju år.

En allvarlig knäskada höll på att bli slutet på karriären 2015. Efter operationen diagnostiserades hennes mamma Maria med nervsjukdomen ALS. Mor och dotter berättade för Sportbladet om diagnosen och hur den har påverkat familjens liv.

Med OS-guldmedaljen kring halsen går också hälsningarna till mamma, som hon ännu inte har hunnit kontakta. Men en sak är säker:

– Jag tror att hon är otroligt stolt, säger Sara Hector och sväljer ett par gånger.

Jag grattar och hoppas hon snart kan få ringa hem.

Finlands OS-debutanter Erika Pykäläinen och Riikka Honkanen misslyckades båda i sina första åk och kom inte i mål.