Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bussbolag börjar andas vårluft med beställningstrafik: "I maj kör vi för fullt"

En äldre man och en kvinna med rutig kavaj sitter vid ett bord med broshyrer framför sig.
Bildtext En första utfärd, ett par dagar till Umeå, ska bli av för Jaros pensionärer. Föreningens ordförande Christer Asp sitter och planerar upplägget med Sonja Nyholm som är researrangör på Ingves & Svanbäck.
Bild: Evert Rönnqvist / Yle

Efter två års stiltje med beställningstrafik, ser Ingves & Svanbäck att gruppresorna nu börjar intressera. Kulturevenemang, sporttävlingar och pensionärsutflykter blir igen möjliga. Intresset att resa finns kvar, så nu kan de uppskjutna utfärderna bli av.

Det har varit två lugna år på bussdepån i Jakobstad, där Ingsva har sitt huvudkontor. På vårvintern 2020 drog verksamheten upp handbromsen och återhämtningen har varit både långsam och tung.

Men nu börjar telefonsamtal och e-post igen droppa in. Hugade resenärer från olika föreningar och klubbar tar kontakt och önskar planera agendan framöver. Sonja Nyholm som jobbar som reseplanerare och -arrangör för Ingves & Svanbäck har 17 års erfarenhet av gruppresor för olika sällskap i hela Österbotten och ser att vändningarna kommit snabbt.

– Alla förstod och accepterade att det blev ett stopp, men de frågade genast när jag trodde resorna kunde bli av. Det visste ju ingen. Men resorna som blev oresta finns kvar, så nu hör många av sig och frågar om de kan åka nu i stället, säger Nyholm.

En äldre man med glasögon sitter i en soffa med en grönväxt bakom sig.
Bildtext Gruppresorna är en viktig del av föreningsverksamheten, så senast till hösten kommer man att se ett uppsving på reseivern, bedömer Christer Asp som är föreningsaktiv i Jakobstad.
Bild: Evert Rönnqvist/ Yle

Efter två år då resande varit mycket begränsat, märker Nyholm nu av ett uppdämt behov att komma ut på utfärd.

– En del ringer och vill att jag ska snabbt ska sy ihop en tvådagarsresa hit eller dit, så det märks att behovet finns, säger Sonja Nyholm.

Evenemang och kultur startar upp igen

Hon märker att intresset nu kommer från många håll, eftersom allt fler evenamang nu planeras att förverkligas så snart restriktionerna lättar.

– Det är inte bara pensionärsföreningar, utan det är trädgårdsentusiaster som vill åka till någon mässa eller körer som tänker delta i någon festival, och så är det sportföreningar som nu kan åka till tävlingar, det är alla möjliga som tar kontakt, säger Sonja Nyholm.

Gruppresorna hör till höjdpunkterna i verksamheten

― Christer Asp, ordf. Jaros pensionärsklubb

Föreningslivet har normalt varit mycket aktivt i Österbotten. Under de senaste åren har stor del av verksamheten pausats, så finns ett ännu större behov att komma igång. Det tror i alla fall Christer Asp som kommit in till Ingsvas kontor för att planera en Umeåresa med pensionärsföreningen från Jaro.

– Resorna är nog viktiga och många ser fram emot dem. Vi har gjort många kortare resor, som teaterresor i Finland, men också längre resor till Norge och S:t Petersburg, säger Christer Asp.

Kennet Svanbäck, vd för Resebolaget Ingves & Svanbäck
Bildtext Ruttrafiken har gått nästan normalt under hela pandemin, men chaterresorna har legat nästan helt nere, konstaterar Kennet Svanbäck.
Bild: Yle/Mårten Wallendahl

Nu vill de börja försiktigt med en kortare utfärd. Och Asp vet att det kan finnas en viss försiktighet bland en del medlemmar, så länge pandemin fortfarande utgör ett hot mot hälsan.

– Men i april börjar vi försiktigt med en kort utfärd. Och till hösten tror jag nog att föreningslivet kommit ordentligt igång och det finns en ännu större intresse av att delta i verksamheten och utfärderna, säger Asp.

Femte gången gillt

Det tänker också Ingves & Svanbäcks vd Kennet Svanbäck. Efter att flera gånger tidigare ha startat upp verksamheten i tro på en virusfri värld, är tilliten till en ljusning nu mera påtaglig.

– För två år sedan fick vi praktiskt taget näringsförbud inom loppet av några veckor. Ruttrafiken har återhämtat sig till normalläge, men på beställningstrafiken har vi ännu ett helt annat läge, säger Kennet Svanbäck.

En kvinna med blont hår och rutig kavaj sitter i en buss med röda och blå säten.
Bildtext Nu märks det att telefonen igen börjar ringa från olika föreningar och klubbar runt om i Österbotten, konstaterar Sonja Nyholm som är reseplanerare på Ingsva.
Bild: Evert Rönnqvist / Yle

Svanbäcks säger sig ha vässt pennorna fyra gånger redan tidigare under pandemin, då situationen sett ut att ljusna. Men nu tyder mycket på att världen sakna normaliseras.

– Jag bedömer läget som 8+. Jag har varit rätt negativ förut och tänkte att det inte blir till något, men nu verkar det faktiskt som det kunde normaliseras så småningom. Det verkar som researrangörerna börjar andas vårluft.

Behovet att resa finns absolut kvar

― Kennet Svanbäck, vd Ingsva

Hela rese- och bussbranschen har sargats hårt av nedstängningen. Först upphörde utrikesresandet, sedan utfärder till kultur- och sportevenemang och sist stängdes skolorna. Att närundervisningen återupptogs och myndigheterna var snabba att sätta in stödmekanismer för kollektivtrafiken i Österbotten, räddade basverksamheten för Ingsva. Men charterresandet hann aldrig komma igång i somras, fast virusläget var lättare då.

– Ett problem är ju att återupprätta kontakten till alla samarbetspartners, som hotell, restauranger och rederier. Alla finns inte kvar efter den här pandemin, säger Kennet Svanbäck.

Kunder och produkter behövs

Sonja Nyholm har under de två år hon varit permitterad från sitt researrangörsskap, ändå upprätthållit kontakten till sina kunder. Efter att hon fick avboka allt på obestämd tid, har hon försökt se till att kunderna hålls i rullorna.

– Det första är ju att man ska ha en kund. Sen måste man också ha en produkt. Och jag bedömer att båda finns idag, tack vare att jag har hållit kontakten. Och det finns nog ett stort intresse av att ta upp resandet nu igen, så i maj - då reser vi igen, säger Sonja Nyholm.