Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Missade Finland en uppenbar medaljchans? Parodiska backhoppningen resulterade i ovana medaljörer: "En av sportens mörkare dagar"

Från 2022
Uppdaterad 07.02.2022 18:44.
Backhoppare kramar om varandra.
Bildtext Mixedlagtävlingen fick överraskande medaljörer efter ett dräktkaos.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Mixedlagtävlingen i backhoppning fick farsartade inslag. Hela fyra (!) topptippade länder fick hoppare diskade – vilket förde Kanada till landets första OS-medalj i grenen. Om Finland deltagit hade man kunnat utmana om bronset, menar referent Mikael Oivo.

Mixedtävlingen i normalbacken utvecklades till ett dräktdrama i den första omgången.

En efter en trillade hoppare från favorittippade länder bort. Japans Sara Takanashi, Österrikes Daniela Iraschko-Stolz, samt Tysklands Katharina Althaus blev alla diskade i den första hopprundan på grund av för lösa dräkter.

Det ledde till att de ovannämnda stormakterna inom backhoppningen missade medalj. Men den farsartade tävlingen blev ännu märkligare i den andra rundan.

Med flera konkurrenter avhängda såg Norge ut att vara på väg mot medalj. Men i den andra omgången diskvalificerades landets båda damhoppare, Anna Odine Strøm och Silje Opseth.

– Jag är ledsen å hela backhoppningens vägnar. Det här borde vi ha rett ut före OS. Backhoppningen har upplevt en av sina mörkare dagar i dag, säger norska landslagschefen Clas Brede Bråthen till NRK.

"En fars"

Yle Sportens Mikael Oivo kommenterade den kaotiska tävlingen med stor överraskning.

– Jag kan inte minnas något liknande. Alla diskningar kom ju av samma orsaker – hoppdräkterna var för lösa.

– Det har knappt varit några diskningar i de individuella tävlingarna, så det var ganska konstigt att det hände nu – och att det var så stora namn.

Sara Takanashi går gråtandes.
Bildtext Stjärnan Sara Takanashi tog diskningen i den första rundan hårt.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I stället kunde Slovenien ta en klar seger i lagtävlingen. ROC:s silver var till slut ingen jätteskräll, men att Kanada skulle ta ett backhoppningsbrons i OS kunde nog inte ens kanadensarna själva drömma om inför spelen.

– Alla brukar hinna anpassa sig till reglerna under säsongens gång och få koll på gränserna. Den här dagen blev tyvärr en fars, fortsätter Oivo.

Finländare basar för kontrollen

Anmärkningsvärt var också att alla hoppare som diskades var kvinnor. Oivo kan bara spekulera kring orsakerna.

– Det kan hända att de inte har helt samma personal på kontrollen som på herrsidan, jag kan tänka mig att det varit andra människor än vad de är vana vid och att kontrollen gjorts strängare.

– I Fis byttes chefen för dräktgranskningen inför säsongen. Nu har en finländare posten, Mika Jukkara. Han har tagit en strängare linje.

Teorin bekräftas av en av de diskade norskorna. Anna Odine Strøm berättar för Reuters att mätningen gjordes på ett annat sätt än vanligt.

– Det var lite konstigt och fungerade inte som förr. Det här är lite ett resultat av att jag suttit i karantän och inte ätit ordentligt under hela veckan, menar norskan.

Kunde det ha blivit finländsk medaljfest?

Den ursprungliga planen var att Finland skulle tävla i mixedlagtävlingen, med Julia Kykkänen, Jenny Rautionaho, Antti Aalto och Niko Kytösaho i laget. Men den sistnämndes positiva coronatest ledde till att man inte ställde upp.

Den finländska kvartetten skulle ha haft medaljläge, tror Oivo.

– Finland kunde lika bra som Kanada ha tagit brons. Jag säger inte att Finland definitivt skulle ha varit bättre än kanadensarna, men man är på ungefär samma nivå.

Kommentatorn bedömer att de kanadensiska damerna är snäppet vassare än finländskorna. På herrsidan råder omvänt styrkeförhållande.

– Det skulle ha blivit en jättejämn strid.

Vinter-OS, backhoppning

1) Slovenien 1  001,5 poäng
2) ROC 890,3
3) Kanada 844,6
4) Japan 836,3
5) Österrike 818,0
6) Polen 763,2
7) Tjeckien 722,8
8) Norge 707,9

Diskussion om artikeln