Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsning i Smedsby skapar oro: "Att gå över den här korsningen som är en av kommunens farligaste är ett dagligt bekymmer"

Från 2022
Uppdaterad 07.02.2022 19:40.
En kvinna står i vinterkläder intill en korsning. Det är vinter och snö överallt.
Bildtext Jenny Nygård säger att trafikljusen i korsningen är opålitliga. De blinkar ofta gult.
Bild: Isabella Lindell / Yle

Trafikljusen i korsningen som leder till skolcentrum mitt i Smedsby i Korsholm har krånglat sedan december. Det är problematiskt då trafiken till området är stor, speciellt då skoldagen inleds och avslutas.

Jenny Nygård har två barn i lågstadieåldern som varje dag ska genom korsningen när de går till Smedsby-Böle skola i Smedsby centrum.

- Att gå över den här korsningen som är en av kommunens farligaste är ett dagligt bekymmer. Vi vet inte om vi kan lita på att trafikljusen fungerar.

Enligt Nygård är trafikljusen opålitliga och de blinkar ofta gult.

- Vi föräldrar vet ju inte nu hur det ser ut då vi skickar iväg våra barn till en korsning där trafikljusen antingen fungerar eller inte fungerar. Även då de från kommunen har varit och fixat trafikljusen så fungerar de en, två timmar – ibland en dag – och sedan slutar de igen att fungera.

En vägkorsning i vintertid. En gul bil kör förbi.
Bild: Isabella Lindell / Yle

Vill att trafikljusen byts ut

Nygård har varit i kontakt med kommunens ansvariga och förtroendevalda för att diskutera lösningar för rondellen. Hon skulle helst se att man byter ut trafikljusen omgående.

- Det är en för stor korsning med tanke på trafiken som kör där igenom. Vi har bussar, traktorer, mopeder, cyklister, fotgängare, och de som kör med fyrhjulingar i alla åldrar. Och det gäller inte bara skolungdomar utan alla som jobbar här runt omkring.

Nygård tar också upp alternativet att stänga korsningen för överfart för cyklister och fotgängare så att de måste använda de underfarter som finns i närheten om problemet inte går att åtgärdas på andra sätt.

- Om det inte går att lösa på andra sätt måste man i alla fall göra det, säger Nygård.

- Det hoppas jag ju att är det sista alternativet som kommunen tar till. Jag hoppas mer på att vi kunde satsa på ett nytt trafikljus och att det ska komma snabbt beslut om saken eftersom det här är något som vi föräldrar och barnen måste leva med fem dagar i veckan, både morgon och eftermiddag.

Hur upplever dina barn det att trafikljusen krånglar när de ska över?

- De säger alltid nu och då "mamma nu blinkade de gult igen, mamma det var svårt att ta sig över". De har flera gånger sett att bilister måste bromsa för barn och speciellt när det blir fler cyklister blir det ännu större fara.

- Vi har också diskuterat användandet av underfarter men att försöka få barnen att ta en längre skolväg är ju inte det lättaste för en förälder.

För några veckor sedan hade det skett en krock med plåtskador i korsningen, berättar Nygård.

– Som tur var så var inga barn inblandade i den, bara personbilar men jag tänker ju "när händer det?" och hoppas att inga personer ska skadas där.

En moped kör förbi vid ett trafikljus.
Bild: Isabella Lindell / Yle

Föråldrad teknik

Trafikljusen är från 90-talet och tekniken beskrivs som föråldrad. Det är utmanande att kombinera gammal teknik med moderna LED-lampor, säger Jan Lundström som ansvarar för elfrågor vid Korsholms kommun.

Det räcker med att en lampa är trasig i korsningen för att lamporna ska blinka gult. Stora temperaturskillnader gör att lamporna krånglar ytterligare.

Att byta automatik kostar kring 25 000 - 30 000 euro, vilket i dagsläget inte är aktuellt eftersom korsningen och trafikljusen ska ersättas med en rondell i framtiden. Det är dock oklart när, men planeringen inleds inom kort.

Det var i samband med att den nya omfartsvägen blev klar 2014 som kommunen övertog ansvaret för trafikljusen. Kommunen jobbar aktivt för att hitta lösningar, säger Lundström.

Diskussion om artikeln