Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonanalysen: Överladdat Finland föll mot opportunistiskt Schweiz – nu väntar sannolikt kvartsfinal mot samma gäng, och det kan vara en bra sak

Från 2022
Närkamp under Finland-Schweiz.
Bildtext Damlejonen var ett steg efter igen.
Bild: EPA/All Over Press

Damlejonen gjorde turneringens bästa match, men spelade på tok för slarvigt och förlorade ändå. Och det innebär att drömmen om en OS-final med all sannolikhet krossades, skriver Yle Sportens Mattias Simonsen.

Europamatch – äntligen?

Efter två matcher mot klart bättre motståndare skulle måndagseftermiddagens match mot Schweiz vara den där Damlejonen får visa vad de går för på riktigt. Och kanske det var precis det som de gjorde då de föll med 2-3.

Men sett till matchbilden hade Finland alla chanser att vinna. Damlejonen klarade av att skapa farligheter i offensiven – bara den sista kliniska touchen saknades.

Förstalinan och framför allt Petra Nieminen visade att de fortfarande kan spela hockey på högsta nivå. Michelle Karvinen och Susanna Tapani var förhållandevis bra mot USA och Kanada också, men Nieminen stundvis fullständigt osynlig.

Damlejonen spelar ju också i liten rink (ni minns kanske att tanken var att NHL-spelarna skulle delta i herrturneringen) och för just snabba Nieminen har det verkat svårt att anpassa sig till de mindre ytorna. Det gäller också Jenni Hiirikoski, som verkade ovanligt stressad i de första matcherna.

Mot Schweiz, som inte alls forecheckade lika aggressivt som nordamerikanerna, fanns det ytor att utnyttja. Det unga mellaneuropeiska gänget stod också för en drös jättemissar i försvaret, men Damlejonen klarade inte av att utnyttja dem.

Samtidigt ledde slarv i defensiven till tre baklängesmål. Schweiz kanske inte har bredden som Damlejonen har, men deras förstalina håller grymt hög nivå. Speciellt om de får spela powerplay.

Bronsreceptet: kvartsfinal mot Schweiz?

Vad innebär förlusten då? Att Finland med all sannolikhet slutar sist eller näst sist i gruppen.

Efter tre matcher är saldot noll poäng – i gruppspelets sista match står ROC för motståndet. Att sluta trea i gruppen är inte omöjligt, men det kräver en tremålsseger över ryssarna.

Och efter att ha sett ROC försvara alldeles vansinnigt disciplinerat i långa perioder mot både Kanada och USA så finns det sannolikt inte på bordet. Matchen mot Schweiz lärde oss nämligen också att Damlejonen inte är tillräckligt vassa i närkamper.

Sådana kommer det inte att råda brist på klockan 15.10 finsk tid på tisdag.

Förutsatt att Finland slutar näst sist eller sist är det en ny match mot Schweiz som väntar i kvarten. Och det ska sägas direkt: Damlejonen förlorar inte två gånger mot det här gänget.

Grupp B är ett getingbo, men Tjeckien som gjorde livet oerhört surt för finländarna i VM-kvarten kan ännu vinna gruppen. Och kunde vara ett mycket värre kvartsfinalsmotstånd i Peking också.

Efter det skulle en semifinal mot, sannolikt, Kanada vänta. Och det är däremot en match som Finland med all sannolikhet inte vinner.

Men efter tre raka förluster skulle ens en bronsmatch sitta väldigt bra.

Om ett dygn vet vi hur sannolikt det är att Finland vinner den.

Diskussion om artikeln