Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin säger sig vara redo för kompromisser efter långt möte med Macron: "Han lovade att engagera sig"

Från 2022
Uppdaterad 08.02.2022 23:01.
Rysslands president Vladimir Putin sitter vid ett vitt förhandlingsbord mittemot Frankrikes president Emmanuel Macron.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin och Frankrikes president Emmanuel Macron var optimistiska efter sitt fem timmar långa möte i Moskva.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Rysslands president Vladimir Putin säger sig vara redo för kompromisser efter ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron i Moskva i går kväll. Macron lade fram en rad förslag för att lindra spänningen i och omkring Ukraina.

Det var optimistiska tongångar på måndag kväll i Kreml efter det fem timmar långa mötet mellan Vladimir Putin och Emmanuel Macron. Bägge ledare försäkrade att de var förhandlings- och kompromissvilliga i konflikten i och omkring Ukraina.

Macron lade fram en rad förslag som Putin ansåg konstruktiva och som han lovade att studera noggrant.

Macron föreslog bland annat att alla sidor lovar att avhålla sig från våld och att man inleder en ny strategisk dialog för att återuppliva fredssamtalen mellan Kiev och de pro-ryska separatisterna i östra Ukraina.

Vi gör vårt yttersta för att finna kompromisser som passar alla

Vladimir Putin

Putin sa att han skall studera de förslag som Macron lade fram och han lovade att göra sitt bästa för att hitta en kompromiss.

– Flera av hans idéer och förslag kan möjligen utgöra en grund för fortsatta steg. Vi kommer att göra vårt yttersta för att finna kompromisser som passar alla, lovade Putin.

Presidenterna lovade att hålla kontakt med varandra efter Macrons möte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på tisdag i Kiev.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Ryssland president Vladimir Putin står bakom var sin podie och håller presskonferens i Moskva.
Bildtext Macron och Putin höll en presskonferens sent på måndag kväll efter sitt möte i Moskva.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Macron mycket nöjd

Emmanuel Macron verkade mycket nöjd vid presskonferensen efter mötet.

– Putin lovade mig att han skall engagera sig. Det finns ingen säkerhet i Europa utan säkerhet för Ryssland, sa Macron.

Putin försäkrade än en gång att det inte är Ryssland som beter sig aggressivt.

– Det är ologiskt att påstå att Ryssland beter sig aggressivt. Det är inte vi som flyttar på Natos gränser, konstaterade Putin som inte tycks ha något emot fortsatta säkerhetspolitiska samtalt med länder i väst.

Ryssland insisterar att det inte har några planer på att angripa Ukraina, trots massiva truppförflyttningar till den ukrainska gränsen. Ryssland vill ha säkerhetsgarantier av Nato om att Ukraina inte upptas som medlem och att Nato minskar sin militära närvaro i östra Europa.

– Jag tror inte att vår dialog är över, sade Putin.

Han lovade också att snart ge ett formellt ryskt svar på Natos och USA:s svar på de ryska kraven på säkerhetsgarantier.