Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Oron för stigande räntor delvis onödig, säger Finlands Bank, Putin och Macron möttes i Moskva – och tre andra nyheter den här morgonen

Frankrikes president Emmanuel Macron och Rysslands president Vladimir Putin förhandlade om Ukrainakrisen i Moskva den 7 februari 2022.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin säger sig vara redo för kompromisser efter ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron i Moskva.
Bild: EPA/THIBAULT CAMUS / POOL MAXPPP OUT

God morgon! Här är några nyheter för dig att inleda tisdagen med.

Stiger räntorna igen? När påverkas bolånen?

Många oroar sig för hur länge räntorna kan vara låga i EU då de stiger i USA, men enligt Finlands Bank är stigande räntor inget problem så länge de är lägre än inflationen.

Mikael Juselius som är forskningsrådgivare på Finlands Bank tycker att rädslan för räntehöjningar är överdriven.

– Det är någonting vi alla ska hoppas att vi ser förr eller senare. En räntehöjning betyder att våra ekonomier har återhämtat sig tillräckligt för att centralbanken ska säga att det är dags att till och med börja begränsa utvecklingen lite.

Många med bostadslån kan känna sig oroade eftersom lånetiden oftast är lång och risken för räntehöjningar därmed stor. Enligt Juselius är det ändå hur lånet strukturerats som är viktigast för enskilda låntagare.

Fastighetsförmedlings fönster.
Bildtext Det är många som oroar sig för vad som händer med bostadslånen om räntorna stiger.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Svårt att nå ut till de tiotusentals offren i Vastaamoläckan

Det är bara en liten andel av offren i Vastaamo-fallet som har fyllt i den blankett som behövs för att hänga med i rättsprocessen.

Den stora dataläckan på psykoterapicentret Vastaamo har över 30 000 offer och brottsutredningen omfattar över 20 000 brottsanmälningar

Leena-Kaisa Åberg, verksamhetsledare för Brottsofferjouren, säger att det inte finns några modeller för hur man ska sköta en så stor utredning, och att informationsförmedlingen till de 30 000 drabbade är svår.

Brottsofferjourens verksamhetsledare Leena-Kaisa Åberg.
Bildtext Verksamhetsledare Leena-Kaisa Åberg på Brottsofferjouren.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Svenska Yles avslöjade på måndagen att ett stort antal brottsanmälningar försvunnit på grund av datafel, och att polisen inte informerade offren om saken.

Leena-Kaisa Åberg på Brottsofferjouren säger att en del av offren också valt att inte polisanmäla i fallet, på grund av att de inte vill eller orkar med en rättsprocess.

Putin lovar "göra sitt yttersta för att hitta kompromisser" efter möte med Macron

Försöken att trappa ner Ukrainakrisen fortsätter. På måndagskvällen möttes Frankrikes president Emmanuel Macron och Rysslands president Vladimir Putin i Moskva.

Macron föreslog att alla sidor lovar avhålla sig från våld och att man inleder en ny strategisk dialog för att återuppliva fredssamtalen mellan Kiev och de proryska separatisterna i östra Ukraina.

Putin sa att han skall studera de förslag som Macron lade fram och lovar göra sitt bästa för att hitta en kompromiss.

Putin och Macron skakar hand.
Bildtext Putin lovade försöka finna en kompromiss efter mötet med Macron i Moskva.
Bild: AOP

I Washington möttes USA:s president Joe Biden och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

Ledarna gjorde sitt bästa för att visa upp en enad front efter sitt möte, och Biden sade efter mötet att gasledningen Nord Stream 2 stoppas ifall Ryssland går över Ukrainas gräns med stridsvagnar och trupper.

Barnombudsmannen slår larm: Barnens rättigheter har inte beaktats tillräckligt

Barnens rättigheter har inte beaktats tillräckligt under de senaste fyra åren, slår barnombudsmannen Elina Pekkarinen fast i en ny rapport.

– Många beslut har fattats i all hast och man har inte lyssnat på barnen. Vi har också haft många enskilda fenomen som fått allvarliga konsekvenser hos barn, bland annat restriktionerna under pandemin, säger Pekkarinen.

I dag lämnas översikten om barnens rättigheter över till riksdagen och målet är att hjälpa riksdagen att beakta barnens rättigheter i sin beslutsprocess.

Elina Pekkarinen påpekar att Finland är ett av de få länder som minskat på finansieringen av utbildningen, och påminner politikerna om att vackra ord inte räcker om man vill att Finland också i praktiken ska vara ett barnvänligt samhälle.

Ett barn häller sand i en hink i sandlådan.
Bildtext Finland har skurit ner i utbildningen, och det är oroväckande, säger barnombudsmannen Elina Pekkarinen.
Bild: Marja Väänänen / Yle

OS i dag: Anni Kärävä nia i big air, flera finländare tävlar i dag

I OS i Peking har en finländare tävlat hittills i dag. Anni Kärävä slutade på en niondeplats i finalen i big air.

– Jag är väldigt nöjd över att ha lyckats landa alla tre hopp och gjorde mitt bästa sett till situationen. Man är glad och tacksam över att få vara här, sa en lycklig Kärävä till Yle efter finalen.

Anni Kärävä hoppar freestyle. Hon är fotograferad upp-och-ner.
Bildtext Anni Kärävä tog en fin niondeplats i finalen i big air.
Bild: Lehtikuva

Många finländare är i hetluften senare i dag, bland annat står längdskidåkning, skidskytte och ishockey på menyn.

Du kan följa med vår OS-rapportering i realtid här!

Vädret

Vädret är i landets södra och mellersta delar mest molnigt och till en början mest uppehåll. Under dagen börjar det snöa med början i väster, och på eftermiddagen kan snöfallet vara ymnigt lokalt i sydväst.

I landets norra del är det mest molnigt och mot kvällen mera ihållande snöfall västerifrån.

Dagens högsta temperatur är i landets södra och mellersta delar mellan +1 och -5 grader, i norr mellan 2 och 12 minusgrader.