Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL tillbaka efter All Star-pausen – Firma Marner & Matthews avgjorde när Toronto besegrade Carolina i toppmatchen

Från 2022
Toronto besegrade Carolina i NHL.
Bildtext Mitch Marner och Auston Matthews dominerade mot Carolina.
Bild: John E. Sokolowski-USA TODAY Spo

NHL startade försiktigt med två matcher efter den traditionella All Star-pausen. Toronto har vunnit tolv av sina 15 senaste matcher och ångar på mot slutspel.

Bara 500 åskådare fick bevittna toppmatchen mellan Toronto Maple Leafs och Carolina Hurricanes, men de som fick en sittplats blev knappast besvikna.

I en svängig match var det allra först gästerna som tog ledningen, men hemmalaget utjämnade genom affischnamnet Auston Matthews, som i andra perioden gjorde både sitt 30:e och sitt 31:a mål för säsongen.

I tredje perioden tog Carolina igen ledningen, men Toronto steg jämsides till 3–3 vilket var resultatet efter 60 minuter. Förlängningen hann bli 2.51 gammal tills Torontos andra storstjärna Mitchell Marner satte in segermålet.

Marner gjorde mål för åttonde matchen i rad, vilket är den längsta målsviten i Toronto på nästan 40 år. Matthews fullträffar innebar att han gjort minst 30 mål under alla sina sex första NHL-säsonger.

I och med segern skrev Toronto Maple Leafs ett litet stycke klubbhistoria: Toronto nådde 30 segrar på 43 matcher vilket är det snabbaste någonsin för Maple Leafs.

I Teuvo Teräväinens (skada i nedre delen av kroppen) och Jesperi Kotkaniemis (covid-19 protokoll) frånvaro var Sebastian Aho den enda finländaren i rinken. Han fick nästan 19 minuter speltid men närmare än tre skott mot mål kom han inte. Plusminusstatistiken visade för hans del på -1.

En lustig detalj från matchen var målvakterna: Carolinas målvakt Frederik Andersen spelade mot sin gamla klubb som han spelade för säsongerna 2016–2021 medan Torontos målvakt Petr Mrazek för första gången spelade mot sin förra klubb – han spelade i Carolina säsongerna 2018–2021.

Såväl Toronto som Carolina hör till de bästa lagen i NHL med ett poängsnitt på över 70 %. De övriga lagen som har minst 70 % är Florida, Tampa Bay, Colorado och Minnesota.

Om matchen i Toronto var en riktig toppmatch, kan det samma inte sägas om mötet mellan Ottawa Senators och New Jersey Devils. Ottawa har ändå bättrat på en hel del på sistone och gick även denna gång segrande ur matchen, slutresultatet skrevs 4–1.

För New Jersey var förlusten den sjunde i rad. Janne Kuokkanen spelade nästan 13 minuter men noterades inte för några poäng. Också han blev på -1 i plusminusstatistiken.

New Jersey har den tvivelaktiga äran att vara näst sämst i öst med ett poängsnitt på 38,0 – bara Montreal har sämre 26,1. Buffalo är tredje sämst, Ottawa fjärde sämst. I väst är Arizona överlägsen jumbo, följt av Seattle och Chicago.

Diskussion om artikeln