Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fick arbetslöshetsersättning trots att hon jobbade – raseborgare dömdes till villkorligt fängelse

Från 2022
En klubba ligger över en lagbok på ett bord i en tingsrättssal.
Bildtext Kvinnan bestred åtalet för grovt bedrägeri, men medgav att hon hade gjort sig skyldig till bedrägeri.
Bild: Juho Liukkonen / Yle

En kvinna i Raseborg fick under några års tid ersättning från en arbetslöshetskassa på falska grunder. Västra Nylands tingsrätt har nu dömt henne till villkorligt fängelse för grovt bedrägeri.

Bedrägeriet skedde i två års tid mellan åren 2014 och 2016. Största delen av tiden fick hon inkomstrelaterad dagpenning helt utan grund eftersom hon hade anmält att hon varit helt arbetslös. En del av tiden fick hon inkomstrelaterad dagpenning till ett för stort belopp.

Under samma tid så fick hon inkomster från tillfälliga jobb som hon inte hade anmält. Sammanlagt fick hon en ekonomisk vinning på 20 000 euro.

Kvinnan bestred åtalet för grovt bedrägeri, men medgav att hon hade gjort sig skyldig till bedrägeri.

Hänvisade till problem med språket

Hon förklarade bland annat att hon hade haft problem att fylla i en finskspråkig nätbaserad ansökan och att hon på grund av språksvårigheter hade anmält fel uppgifter.

Eftersom hon hade lyckats förstå en ansökan rätt så ansåg tingsrätten att hon måste ha haft kunskap om hur man fyller i sporadiska jobb.

Kvinnan förklarade också att hon redan hade betalat tillbaka över hälften av summan som hon fått av arbetslöshetskassan.

Västra Nylands tingsrätt dömde kvinnan i 40-årsåldern till villkorligt fängelse i fem månader.

Strafflindrande omständigheter

Som strafflindrande omständigheter tog tingsrätten i beaktande att det är en förhållandevis lång tid sedan brottet begicks och att kvinnan betalar tillbaka summan till arbetslöshetskassan.