Hur mycket kan man begära av en 18-åring? Stjärnstudent, lyxmodell och nu OS-guldmedaljör – amerikansk-kinesiska Eileen Gu delar åsikterna: "Ert problem om ni inte gillar mig"
Eileen Gu är tjejen från Kalifornien som bröt med USA för att tävla för Kina. Kritikerna menar att hon är en spelknapp i storpolitiken – själv säger hon sig vilja vara en inspirationskälla för unga. Yle Sporten följde henne vinna OS-guld i Peking.
Senare ska hon säga att hon tänkte på att spela piano.
Det är big air-finalens sista omgång vid Pekings urbanindustriella freestylepark och Eileen Gu står högst uppe på backen. Hon har hela Kinas press på sina 18-åriga axlar.
Gu ligger trea i tävlingen. Ska hon gå in för en moderat förbättring och satsa på silvret, eller gå all-in och göra någonting hon aldrig förut försökt sig på?
Hon böjer överkroppen uppe vid krönet för att visualiserar luftbanan – och störtar ner för backen. Efter landningen kan hon knappt tro att det är sant.
Hon har aldrig tidigare gjort en dubbelvolt med 1620 graders rotation. Inte ens på träning. Nu lyckas hon med tricket i en OS-final.
Gu höjer händerna mot ansiktet och faller ner på knä då hon ser sina poäng. Hon är etta, bäst i världen. Resultatet står sig tävlingen ut.
En timme senare sätter hon sig ner i ett fullsmockat pressrum och harklar sig framför mikrofonen, ett par meter från Yle Sportens utsände. Ett par blonda slingor faller ner i ansiktet från det annars svarta håret.
– Jag har spelat piano i nio år och är väldigt känslig för rytm, så jag var självsäker inför hoppet. Jag tänkte på alla flickor som ser mig. Alla som tänker "jag kan kanske göra det om Eileen kan".
Så här låter det alltid då Gu ger sina sällsynta intervjuer – budskapet är noga utvalt och hon för fram tydliga poäng.
Men alla tror inte på henne – och öppenheten har sina gränser.
Lyxmodellen som går på Stanford
Det var för tre år sedan som Gu fattade beslutet som chockade många: hon skulle tävla för Kina i OS.
Samma år blev tonåringen från Kalifornien, vars mamma är kines och okända pappa amerikan, kinesisk medborgare.
För Kina var det en skänk från ovan. Landet har letat efter potentiella framgångsrecept i vinter-OS med ljus och lykta – nu värvade de en tonåring med reell guldpotential i tre discipliner: big air, slopestyle och halfpipe.
Och inte bara det. Gu är mycket mer än en idrottare, hon är en marknadsförares dröm. Hennes Instagramprofil innehåller en bra sammanfattning: Sex medaljer i X-games och VM, modellkontrakt med en jättebyrå, Stanfordstudent och essäskribent för New York Times.
Hennes resultat i det amerikanska nationella urvalsprovet SAT uppges vara 1580, på en skala från 400–1600, bara långt under en procent av de som tar testet gör så bra ifrån sig.
I höst ska hon börja på det prestigefulla universitetet Stanford.
Hon samarbetar med några av de största lyxmärkena i världen och har prytt pärmen på Vogue. I samband med OS syns Gu överallt, i reklamer och på affischer. Flytten till det kinesiska landslaget har inneburit lukrativa sponsoravtal och 1,3 miljoner följare på "Kinas Facebook", Weibo.
Jag känner inte att jag utnyttjar mina hemländer
Eileen Gu
Så handlade nationsbytet om pengar? Nej, säger Gu.
– Jag väljer mina samarbetspartners noga. Det handlar inte om ekonomiska aspekter, utan vi ska ha samma moraliska värderingar och samma mål: positiv samhällelig utveckling som främjar kvinnor och barn, säger hon rappt och tar en klunk vatten.
Hon förklarar vad det egentligen handlade om: att vara en förebild och att bygga broar medan stormakterna som ständigt är i luven på varandra.
– Jag känner inte att jag utnyttjar mina hemländer, bägge två har stött mig och förstår att jag är ute efter att förena människor. Idrott handlar inte om nationalitet och att dela människor, det handlar om att ena.
Undviker jobbiga frågor
Gu är en mångfasetterad person. I äkta amerikansk anda talar hon varmt om ämnen hon säger sig brinna för, framför allt jämställdhet och att förebygga rasism.
– Representation är otroligt viktigt. Det är viktigt flickor har unga kvinnor att se upp till, inte medelålders män! säger hon med eftertryck som svar på en fråga.
Men i enlighet med kinesisk kutym undviker hon att svara då svårare frågor ställs. Det blir väldigt tydligt på presskonferensen, där hon svarar på varannan fråga på mandarin och varannan på engelska.
De kinesiska journalisternas frågor: Vad säger din familj om framgångarna? Vad ska du göra då du går ut på stan efter OS? Vilken maträtt från Kina vill du rekommendera till utlänningar?
– Rostad kyckling, jag blir hungrig bara jag tänker på det, säger Gu och ler stort.
De amerikanska journalisternas: Är du fortfarande amerikansk medborgare? Vad tycker du om fallet Peng Shuai och de sexuella övergreppen hon utsatts för? Är du amerikansk medborgare och till slut: Är du amerikansk medborgare?
– Jag är väldigt glad över att hon är nöjd och glad och ute igen, säger Gu om Shuai, som såg big air-finalen på plats.
Hon duckar för passfrågan i tre repriser. Kina tillåter inte dubbelt medborgarskap för myndiga personer, men det kan hända att Gu har nått en deal med staten.
Men spelar det någon roll?
Än sen om OS kanske mest omtalade idrottare är kines eller amerikan? Och förväntade någon sig verkligen att en kinesisk atlet i Peking ska kritisera hur landet hanterat det obehagliga fallet Shuai?
Vilka krav ska man ställa på en idrottare som knappt är myndig?
Till slut eldar Gu upp sig. Hon svarar med eftertryck och irritation i rösten då en journalist vill veta hur hon balanserar sin kinesiska och amerikanska identitet.
– Jag är inte ute efter att glädja folk. Jag är en 18 årig tjej som lever mitt liv till fullo och försöker åstadkomma så mycket positiv förändring som möjligt.
– Om andra inte förstår sig på mig kanske de inte har ett empatiskt hjärta. Jag vill inte ha att göra med oinsatta personer. Om de inte gillar mig är det deras förlust. De kommer aldrig att vinna OS.
Och så skrattar hon överslätande.