Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Ge dina favoritplagg ett längre liv – borsta, noppa och ånga är elixiret

4 tips för dina favoritplagg - Spela upp på Arenan

Ta bort noppor, borsta och ånga dina favoritplagg så hålls de snygga och får ett längre liv. Textilartesanen Mia Holm delar med sig av sina bästa tips.

Med lite klädvård blir begagnade kläder hur fina som helst. När man har tagit bort fläckar, borstat, noppat och ångat, kan det hända att man knappt ser skillnaden från ett nyinköpt plagg.

Det som Mia däremot inte rekommenderar är tejprulle. Klistret fastnar på plagget och drar till sig ännu mer smuts. I värsta fall kan limmet göra att plagget blir missfärgat i tvätten.

En blå Strömsötröja hänger på en galge.
Bildtext Strömsötröjan är noppad och ångad.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Redskap är bra att ha då man vårdar kläder

Mia använder en del redskap för att hålla kläderna snygga. Borstar i naturmaterial, en noppningsmaskin och en ångare är några verktyg som kommer till nytta.

Att det kostar att införskaffa en ångare eller en noppningsmaskin tycker hon inte är ett problem. Man sparar pengar på att kläderna inte behöver tvättas så ofta och samtidigt förlänger man plaggets livslängd. Plagg som ligger skrynkliga i garderoben blir inte så ofta använda, vilket är slöseri med resurser. Om plagget är snyggt använder man det gärna.

När Mia besöker Strömsö är det främst ylle som står i fokus, men även andra material går att fixa och förbättra och då är det noppa, borsta, ånga och vädra som gäller.

Tre vita tovade bollar av ull på ett bord.
Bildtext Tovade bollar, borstar och en ångare är bra att ha då man tar hand om kläder. Sätt de tovade bollarna i torktumlaren så halverar du torktiden.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Noppa är första åtgärden

Många plagg bildar noppor efter användning oberoende av kvalitet, men tyger med korta textilfibrer som innehåller akryl, nylon och kashmir noppar mer. Tyger av bomull och lammull noppar mindre.

Raka textilfibrer noppar mer än krulliga och nya plagg noppar generellt mer än gamla, eftersom ett nytt plagg har mer överskottsfibrer. Områden utsatta för friktion, som sidan på plagget, ärmarna och där väskan hänger, noppar också mer.

Ull är själva fibern och ylle är tyget. Det vill säga din ylletröja är gjord av ull

― Mia Holm

Noppa för hand eller maskinellt

För ömtåliga material och handstickade plagg kan man börja med att ta bort nopporna manuellt med en noppkam eller en noppsten. Om plagget är fluffigt kan det också vara smart att noppa manuellt eftersom noppmaskinerna annars skär av fibrerna.

En batteridriven noppningsmaskin på en ylletröja.
Bildtext En noppborttagningsmaskin är behänding då man vill noppa stora ytor.
Bild: Yle

En noppmaskin passar till de flesta typer av material, förutom fluffiga tyger. Har man många tunna tröjor i blandade material är det tacksamt med en noppmaskin som har stor skäryta.

Moderna noppmaskiner är laddbara, så ifall strömmen tar slut är det bara att plugga i och fortsätta jobba.
Kläderna slits både med manuell och maskinell noppborttagning, men genom att borsta med en bra klädborste i naturmaterial, minskar man på förekomsten av noppor och man behöver inte noppa så ofta.

En noppig blå stickad ylletröja ligger utbredd på ett bord.
Bildtext Strömsötröjan, stickad i alpackagarn, som den ser ut innan noppningen.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Noppor på syntet och naturmaterial

Noppor på naturmaterial går enkelt att ta bort, medan noppor på syntetmaterial sitter hårdare. Syntetnoppor orsakar ofta tråddragningar när du försöker ta bort dem.
Alla stickade tröjor som innehåller akryl kommer att noppa mycket, eftersom akryl består av väldigt korta och raka fibrer. Akryl ser fint ut på galgen men åldras inte med värdighet. Kashmir är ett naturmaterial som noppar, men dessa noppor är inte ett tecken på dålig kvalitet.

Noppningssten i en hand.
Bildtext Noppstenen håller i cirka 10 år.
Bild: Yle

Noppsten

En noppsten är ett effektivt verktyg för att manuellt ta bort ludd från grova och fluffiga ylletyger. Den passar speciellt bra till olika ylletyger och kläder som innehåller fårull och mohair. En noppsten håller cirka 10 år.

Rakhyvel

En rakhyvel fungerar på vissa plagg men är livsfarlig för andra. Den fungerar på noppor på så kallade vävda plagg med hög densitet, som en ullrock. Använder du en rakhyvel på stickade tröjor kommer du ganska snabbt ha sönder plaggen.

Ludd av ull på en bricka. Klädborstar syns i bakgrunden.
Bildtext Rengör borsten efter användning och avlägsna ull och ludd.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Borsta bort damm och ludd

Genom att borsta ylleplagg med en bra klädborste i naturmaterial, till exempel grisborst, motverkar man noppbildning.

Klädborsten vårdar och rengör kläder på ett naturligt och kemikaliefritt sätt. Den minskar också behovet att tvätta kläderna, till exempel för att man kan borsta bort fläckar som har torkat på plagget.

Med en kvalitetsborste tar man enkelt och snabbt bort damm, djurhår och ludd från kläder och andra textilier.

Då man använder klädborste i naturmaterial blir kläderna inte statiska, vilket de kan bli om man använder sammetsborste av syntetmaterial.

Närbild på händer som borstar en stickad tröja.
Bildtext Borsta plagget i rätt riktning.
Bild: Yle

Borsta i garnets riktning

Bred ut plagget på ett slätt underlag eller på en kudde. Borsta uppifrån och ner i garnets riktning. Man kan med fördel spraya plagget med vatten före borstningen för att ännu lättare få bort damm och fibrer. Efter borstningen kan du ta bort ludd ur borsten med en rengöringskam.

Det finns mjuka borstar och styva borstar som passar till olika material. En del borstar passar för de finaste kashmirtröjorna och andra kan passa för allt från stickade plagg till kostymer och ytterplagg.

Borstningen tar bort löst ludd och i vissa fall kan borsten ta bort torkade fläckar från kappkragar eller byxben.

Kläder värda att bäras är också värda kärlek och omsorg

― Mia Holm

Håll kläderna rena: vädra, ånga, tvätta

Häng ut ylletröjor över natten och låt dem vädra ut ordentligt, allra helst i fuktigt väder. Man kan också hänga dem i badrummet efter en dusch.

När en unken lukt inte försvinner efter att ett plagg hängt utomhus över natten, eller då plagget har blivit smutsigt, är det dags att tvätta. Man kan också tvätta kläder utomhus med snö en kall vinterdag.

Elin tvättar en tröja i snön.
Bildtext Att snöbada yllekläder en kall vinterdag gör dem fräscha och avlägsnar bakterier.
Bild: Yle

Alla textilier som går att tvätta i vatten kan man ånga. Det är skonsammare för kläderna att ånga än att tvätta, vilket gör att kläder ser nya ut längre.

Ångan avlägsnar dålig lukt, dödar bakterier, fräschar upp och snyggar till kläderna. Att ånga plaggen ger ungefär samma effekt som att stryka dem. Man kan med fördel även ånga gardiner.

En handångningsapparat för kläder.
Bildtext En handhållen ångningsapparat.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Så här ångar du plagget

Häng upp plagget på en klädhängare eller bred ut det på en strykbräda eller en annan plan yta med en handduk under. Håll i plaggets nederkant och sträck ut tyget samtidigt som du ångar. Ånga uppåt, nedåt, i sidled från utsidan eller insidan. Allt funkar bara du håller ångaren direkt mot tyget som ett strykjärn.


Avsluta med med en tygspray om du vill förstärka den fräscha känslan. Sprayen innehåller inte en täckande parfym. Fräschören kommer sig av att bakterier avlägsnas. Tygspray ger också näring och mjukar upp fibrerna i dina textilier och reducerar statisk elektricitet.

Fläckar skall åtgärdas genast

Ullkläder blir inte smutsiga så lätt, däremot kan de bli fläckiga. Rådet är att försöka ta bort fläcken omedelbart, innan den satt sig. Prova galltvål, fläcksticka eller fläckspray. Ytlig smuts kan borstas bort.

Ren och obehandlad ull hör till de ulltyger som har bäst motståndskraft mot fläckar.

När första hjälpen inte räcker är det dags att tvätta plagget.

Galltvål på ett beige porslinsfat.
Bildtext Galltvål, kan användas för att ta bort fläckar.
Bild: Yle

Tvätta i maskin

Ull är naturligt smutsavstötande och håller sig fräscht länge. Ju längre bort från huden plagget används, desto mer sällan behöver du tvätta. Använd tvättpåse.

Ull kan tvättas tillsammans med bomulls- och syntetplagg. Det viktiga är att de övriga plaggen inte är grovt nedsmutsade, eftersom ullprogrammet är för skonsamt för att ta bort grova fläckar och smuts.

Använd enzymfritt fintvättmedel för ull. Enzymer äter proteinet i ullen och efter bara två tvättar kan hål uppstå.

Kläder av ylle ska centrifugeras med ett lågt varvtal, 600–800 varv/minut.

Man kan desinficera ullplagg genom att koka dem i tio minuter, men då ska man vara noga med att plagget ligger helt stilla. Ull krymper bara i kombination av rörelse och värme.


Tvätta för hand

Använd enzymfritt fintvättmedel också då du tvättar för hand. Tvätta och skölj i samma temperatur, för ylle tycker inte om stora temperaturväxlingar.

Efter tvätten ska man rulla in plagget i en handduk för att få bort så mycket vatten som möjligt. Forma sedan plagget och låt det torka liggande på en handduk.


Förvara kläderna löst, och på torr plats

Häng eller vik kläderna då de ska förvaras. Kläder som hänger hålls rena och skrynkelfria. Om kläderna förvaras i en hög på golvet bryts fibrerna i tyget och går sönder snabbare.

Kläder som hänger för trångt slits i förtid. Särskilt ömtåliga plagg, som är gjorda av siden eller viskos, ska hänga fritt.

En stickad tröja kan tappa formen om den förvaras hängande på en galge. Ett tips om man ändå vill hänga sin tröja är att vika den dubbelt, sätta galgen under ärmen för att sedan vika tröjan över galgen.

Klädhängare placerad på en gul stickad tröja med galgen i armhålan.
Bildtext Vik ett stickat plagg dubbelt och häng det över en galge för att plagget inte ska töjas ut då det hänger.
Bild: Yle

Långtidsförvaring

Tvätta plagget först och låt det bli helt torrt. Mal och pälsängrar dras till plagg gjorda av naturfiber, som till exempel stickade tröjor av bomull eller ull. Skadedjuren föredrar smutsiga plagg framför rena och därför ska man aldrig säsongsförvara otvättade plagg.

Vik stickade plagg och tjocka tröjor och lägg i genomskinlig plastlåda.

Häng dunjackor, kappor och jackor, gärna i klädpåse för att undvika damm.

För att hålla ohyran borta kan du lägga små nätpåsar med lavendel, eller bitar av cederträ, i alla lådor och påsar du förvarar kläder.

Man kan också förvara i vakuumpåsar så skyddas yllekläder dels mot lukt men också mot pälsängrar och mal. Klädpåsar i naturmaterial andas.

Undvik att förvara kläder i källare eller på vindar där det kan vara fuktigt. I fuktiga utrymmen kan kläderna angripas av både unken lukt och mögel.

Om du misstänker ohyra kan du frysa plagget några gånger, då dör såväl kryp som eventuella ägg.

Checklista för yllekläder:

  1. Vädra och borsta regelbundet.

  2. Tvätta bara då det är absolut nödvändigt.

  3. Vårda och ta bort noppor med rätt verktyg.

  4. Vik eller häng stickade tröjor så de inte tappar formen.

  5. Säsongsförvara mörkt och torrt med cederträ eller lavendel.

  6. Planera in en klädvårdsdag!

På andra språk