Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Joni Mäki blev OS-fyra efter sin livs tävling – spurtade för sensationell medalj på upploppet, tog Finlands bästa OS-placering i en sprint

Från 2022
Uppdaterad 08.02.2022 16:23.
Joni Mäki tar igen sig efter OS-sprinten.
Bildtext I intervjuerna efter finalen säger Joni Mäki att han hade allt att vinna. Kvalet kändes inte bra, men i heaten var han stark.
Bild: Lehtikuva

Mörkret sänkte sig över skidstadion i Kina. Då dök Joni Mäki upp som en strålkastare i finska sprintlaget. Han tog sig hela vägen till OS-finalen – och en skrällmedalj var oerhört nära.

Joni Mäki var ett frågetecken inför OS-sprinten. Efter sitt livs bästa tävling är han ett enda stort utropstecken.

Mäki gjorde ingen jätteinsats i kvalet, men han tog sig vidare. Sedan startade Vasaåkaren motorerna.

Mäki visade hela sitt taktiska sinne – hittade luckor, låg rätt i positionerna och hade hög fart vid rätt tillfällen.

I kvartsfinalen kunde han göra en liten segergest vid målgången, efter semifinalens starka upplopp bjöd han också på en glädjegest.

Efter finalen fick Mäki lov att krama om de tre medaljörerna. Han var med i kampen in på upploppet efter smart körning, men där blev trion Johannes Høsflot Klæbo, Federico Pellegrino och Alexander Terentjev för tuff.

Men efter en säsong fylld av problem lyckades Mäki höja sig till helt rätt stund. Han gjorde sin bästa insats någonsin – och tog Finlands bästa placering i en OS-sprint genom tiderna.

– Det känns ganska otroligt. Efter kvalet skulle jag inte ha trott att jag kämpar om medalj till slut. I många år har vi med tränaren trott och jobbat för att jag ska klara mig här. Det värmer att det gick så bra nu. Det var första finalplatsen, också när det kommer till världscupen. Bra läge att knipa den, säger en nöjd Mäki till Yle efter tävlingen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se hur nära Joni Mäki var en sensationell OS-medalj – knep Finlands bästa OS-placering i en sprint - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Joni Mäki var 23:e efter kvalet och säger att han inte trodde att dagens form skulle räcka till.

– Från i går kväll till kvalet hade jag ganska dålig känsla. Jag tänkte att det inte alls kommer gå i dag. Efter kvalet började det löpa.

– Det är klart det alltid grämer lite när bronset var så nära. Jag förstod först på slutet av upploppet att jag faktiskt kämpar för medalj. Jag trodde inte på det efter den tuffa semifinalen. Jag återhämtade mig bra ändå och sen då medaljerna står på spel så piggnar nog också en trött man till.

Herrguldet gick till favoriten Klæbo, och på damsidan blev det också en guldtippad åkare som vann.

Jonna Sundling följde upp sitt VM-guld förra året med att krossa hela finalfältet. Sundling gick i mål, jublade och fick sen se sin lagkamrat Maja Dahlqvist fullborda den svenska dubbelsegern.

Joensuu i tårar

För resten av finländarna gick det sämre.

Jasmi Joensuu var den mest olyckliga finländaren efter OS-sprinten vid skidstadion i Zhangjiakou.

Hon bröt staven i början av banans stora uppförsbacke – och krossade samtidigt sina drömmar om avancemang från kvartsfinalen.

Joensuu fick en på tok för lång stav, tappade fart och rytm, badade i mjölksyra och när hon kom in på stadion kom tårarna. Hon gick i mål över trettio sekunder efter heatets segrare Jessie Diggins och var förkrossad.

Jasmi Joensuu i tårar efter sprinten.
Bildtext Jasmi Joensuus OS-sprint slutade i tårar.
Bild: Lehtikuva

Hon satt i målfållan och kastade besviket stavarna ifrån sig. Till slut steg hon upp, bytte om och kom till intervjuzonen. Då kom nya tårar.

– Drömmen krossades i samma stund som jag bröt staven. Den gick av på sämsta stället. Jag försökte, men det fanns inget att göra. Jag fick så mycket mjölksyra, säger Joensuu med bruten stämma.

För Katri Lylynperä och Jasmin Kähärä tog finalpasset också slut direkt. Båda två kroknade och var långt från avancemang.

Vuorinen: "Otrolig besvikelse"

På herrsidan gjorde Lauri Vuorinen ett starkt kval, och hans starka åkning fortsatte i kvarten. Han ledde då fältet kom in mot stadion, men i trängseln fick han också problem med utrustningen.

Vuorinens stav knäcktes och då var alla chanser borta.

– En hundra procent säker semifinalplats försvann. Det gick så fort att jag hade gått vidare på tid också.

– Det här är en otroligt stor besvikelse. Jag åkte på en mina för fyra år sedan i OS – och nu är jag i livets bästa form.

Texten uppdateras!

Vinter-OS i Peking, längdåkning, sprint

Damer:
1. Jonna Sundling, SWE 3.09,7
2. Maja Dahlqvist, SWE + 2,88
3. Jessie Diggins, USA + 3,16
4. Rosie Brennan, USA + 4,49
5. Nadine Fähndrich, SUI + 7,21
6. Emma Ribom, SWE + 11,11

23. Jasmin Kähärä, FIN
26. Jasmi Joensuu, FIN
27. Katri Lylynperä, FIN

Herrar:
1. Johannes Høsflot Klæbo, NOR 2.58,06
2. Federico Pellegrino, ITA + 0,26
3. Alexander Terentjev, ROC + 1,31
4. Joni Mäki, FIN + 2,12
5. Artjom Meltsev, ROC + 3,59
6. Oskar Svensson, SWE + 6,17

14. Lauri Vuorinen, FIN

Diskussion om artikeln