Hämndspiral mellan gangstarap-gäng ledde till planerad attack under konsert i Helsingfors: "Kultur där man utför rafflande dåd som filmas och läggs ut på sociala medier"
En hämndspiral mellan två gäng, från Helsingfors och Esbo, ledde till dråpförsök, skjutvapenbrott, och ett planerat brott mot liv och hälsa som skulle äga rum under en konsert på Brunnshuset. Polisen säger att härvan tyder på en ny form av brottslighet.
Hämndspiralen började med ett misshandelsfall i maj i fjol, där medlemmar i bägge gängen är misstänkta.
– Jag kan inte säga mer om den incidenten. Det handlade om en relativt liten sak i förhållande till hur händelserna eskalerade, säger Markku Heinikari, ledare för Helsingforspolisen brottsundersökningsenhet.
I juni knivhöggs sedan Helsingforsgängets ledarfigur i Östra centrum av Esbogängets medlemmar.
Efter det följde flera brott.
En skottskadad man lämnades på natten vid Peijas sjukhus i Vanda i augusti.
Helsingforsgängets ledare misstänks också ha misshandlat en medlem i Esbogänget på ett hotell i Helsingfors i början av september. Polisen misstänker att flera andra medlemmar ur Helsingforsgänget också var på plats. Misshandeln filmades och sattes ut på sociala medier.
Följande kvälls misstänks Helsingforsgänget ha slagit till mot ett småhus i Fågelberga i Esbo. Inne i huset pågick en hemmafest, som tiotals unga deltog i, en del av dem medlemmar i Esbogänget. Helsingforsgänget besköt huset. En kula träffade ett fönster och en annan en bil som stod på gården.
Lite senare, i mitten av september, misstänks Esbogängets medlemmar ha avfyrat skott på gården av ett höghus i Alberga. En kula flög in i en utomstående familjs lägenhet, där den landade på tambursgolvet. Familjen var hemma, men ingen skadades.
Planerad attack under rapkonsert på Brunnshuset
Konflikten mellan gängen nådde sin kulmen då Helsingforsgängets ledare tillsammans med sitt gäng planerade att attackera Esbogängets medlem, en rappare, under en konsert på Brunnshuset i Helsingfors den 8 oktober.
– De skulle använda sig av eggvapen och kanske också andra vapen. Vi vet vem brottet skulle rikta sig mot, säger Juhani Vuorisalo, förundersökningsledare vid Helsingforspolisen.
Polisen ställde in evenemanget, och grep medlemmar i Helsingforsgänget, varav tre fortfarande är häktade och tolv är misstänkta för brott. Det var därifrån som polisen började utreda hela härvan.
– Vi har fått slut på hämndspiralen. Då de huvudmisstänkta är häktade så har det hela lugnat sig. Men förstås kommer det nya fall, och då kommer vi att ingripa på nytt, säger Vuorisalo.
De misstänkta i härvan hör i huvudsak till Helsingforsgänget.
Förundersökningen av många av fallen i härvan har nu avslutats. Helsingfors, Västra Nylands och Östra Nylands polisinrättning, i samarbete med Centralkriminalpolisen, har deltagit i utredningen.
Inspirerade av gangstarap
Helsingforsgängets ledarfigur, en 21-årig man, rappar i sin musikvideo om hur hans gäng är mot polisen, älskar kvinnor och pengar och säljer kokain. Flera unga män poserar med vapen och utan skjortor bakom rapparen.
Fallen berättar om en ny form av brottslighet i huvudstadsregionen, säger polisen. Enligt dem finns det knappa tio gäng i Helsingfors, Esbo och Vanda, som fungerar på liknande sätt.
– De har egna namn och identiteter som knyter an till vissa stadsdelar. Gängen grälar med varandra och förhåller sig fientligt till myndigheterna. Gängen kretsar kring gangstarap, de rappar om våldsdåd, som nu konkretiserats, säger Heinikari.
Det handlar om sammanlagt kring hundra personer som är centralt inblandade i gängen. Ett typiskt gäng består av en kärntrupp på ungefär tio unga män i tjugoårsåldern, oftast första eller andra generationens invandrare. Några av medlemmarna kan vara minderåriga.
– Gängen är inte klart hierarkiska och avgränsade som till exempel inom den organiserade brottligheten. Där finns centrala personer, andra som endast deltar i lindrigare brott och vissa som är med endast för musiken, säger Heinikari.
Gängen sysslar ofta med gaturån, misshandel och andra våldsbrott. Polisen bekräftar att även andra än Esbo- och Helsingforsgänget i den färska härvan misstänks för bland annat dråpförsök och skjutvapenbrott. Vissa gängmedlemmar säljer narkotika och har via det kopplingar till organiserad brottslighet.
– Den här härvan sticker ut för att hämndspiralen gängen emellan eskalerade så, säger Heinikari.
Våld bland unga har blivit vanligare – motivet är gillningar på sociala medier
– Våldet har blivit vanligare bland unga, både i handling och i tal. Unga bär kniv, och tröskeln för att ta till våld är lägre, säger kommissarie Hannu Väänänen från Västra Nylands polisinrättning.
Våldet i sig är inte målet med handlingarna, utan att utföra ett rafflande dåd som filmas och läggs ut på sociala medier, säger han. På så vis vill man få respekt från sina gelikar.
– Om vi pratar om våldstrenden, inte alltså om gängen, så är de yngsta bara 12 år gamla. De flesta unga har ändå inget med våldet att göra, förutom kanske de som spenderar sin fritid på områden där gängen är aktiva, de löper risk att bli inblandade.
De unga ser på internationella musikvideor och gör som skådespelarna gör, säger Väänänen.
– De klarar inte av att skilja vad som är underhållning och vad som är på riktigt.
De populäraste våldsvideorna kan ha hundratusentals visningar, och gärningspersonerna lika många följare.
– De som är djupt inne i gängen vill inte prata med polisen. Men de yngre berättar om sina motiv och tankevärlden, och om att de inte förstått vad de håller på med, säger Väänänen.
Skiljer sig den här trenden från de slagsmål och den mobbning barn och unga alltid sysslat med?
– Det här våldet och användning av vapen är ett nytt fenomen. Visst kommer barn alltid att gräla, slåss och göra hyss. Men kulturen där man ska göra allvarliga våldsbrott för att få respekt, utföra brott på allmänna platser, trots att utomstående kan skadas - den är ny, säger Väänänen.
Yles podd Sällskapet har tidigare diskuterat problematiken med gängkriminalitet som sker för att få synlighet på sociala medier. Du kan lyssna på avsnittet på Arenan.