Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Ny rapport: Modebranschen måste agera snabbt för att minska sina utsläpp – expert: "Återvinn kläderna i stället för plastflaskor"

Från 2022
En försäljare rättar till byglar i en klädaffär i Tripla den 26 december 2021.
Bildtext Enligt Finnwatch borde företagen stöda konsumenterna i att konsumera mer hållbart. Bilden är från en klädaffär som hade mellandagsrea den 26 december 2021.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

För att vi ska kunna begränsa klimatuppvärmningen till 1,5 grader krävs att också utsläppen från kläd- och textilindustrin minskas drastiskt under de kommande åren, visar en ny rapport som medborgarorganisationen Finnwatch har gjort.

Enligt rapporten har textil- och modebranschens åtgärder för att minska utsläppen hittills varit otillräckliga.

För att snabbt kunna minska utsläppen måste produktionen bli renare. Men textilkonsumtionen behöver också minska, menar organisationen.

Kläd- och textilindustrins andel av de totala globala koldioxidutsläppen beräknas ligga kring 4–10 procent.

Enligt Världsbanken står modebranschen årligen för mer utsläpp än internationell flyg- och sjöfartstrafik tillsammans. Banken har beräknat att utsläppen kan komma att öka med 50 procent tills år 2030.

Fibrer från återvunna kläder används sällan till nya kläder

Finnwatch lyfter fram fossila bränslen, som används i tillverkningen av textilier och kläder, som en av orsakerna till utsläppen. Enligt organisationen är det också svårt att förutspå efterfrågan på textilierna, vilket orsakar svinn.

Dessutom menar Finnwatch att fibrerna från återvunna kläder sällan utnyttjas till att tillverka nya kläder – i stället används avfall från andra branscher.

I rapporten nämns att cirka åtta procent av textilfibrerna som produceras är återvunna, och att över 90 procent av de återvunna fibrerna härstammar från andra branscher än textilbranschen, oftast från PET-flaskor.

Man borde köpa kläder mer sällan och ta hand om kläderna bättre. Företagens verksamhetsmodeller borde stöda det här målet

Lasse Leipola, miljöexpert vid Finnwatch

"Användningen av återvunnet material lyfts fram stort i marknadsföringen, men det handlar till stor del om att man har använt plastflaskor som råmaterial för polyestern som kläderna görs av. Branschen borde återvinna kläder som inte längre används och göra dem till nya kläder i stället för att använda avfall från andra industrier", säger miljöexpert Lasse Leipola vid Finnwatch i ett pressmeddelande.

"Överproduktion en av de största utmaningarna"

Textil- och modebranschens arbetsmarknadsorganisation Suomen Tekstiili & Muoti ry är inne på samma linje gällande återvinningen av textilier.

Enligt en utredning som organisationen publicerade i december orsakas de största utsläppen vid tillverkningen av tyger och textilfibrer, vilket oftast sker utomlands. Utredningen slår fast att man genom att öka användningen av återvunna fibrer kan minska utsläppen.

"Överproduktionen är en av den globala textil- och modebranschens största miljöutmaningar. Branschen kan minska utsläppen genom att ta i bruk olika tjänster för att låna eller hyra kläder, genom att mer effektivt använda kläder på nytt och genom att öka återvinningsnivån", konstateras i utredningen.

En klädhög som väntar på återvinning vid Sydvästra Finlands avfallsservice.
Bildtext Finland har ännu inte kommit så långt vad gäller återvinning av textilier. De här kläderna väntar på att återvinnas vid Sydvästra Finlands avfallscentral.
Bild: Markku Sandell / Yle

I Finland är återvinningen av textilier ännu i barnskorna. Men projekt för att utveckla återvinningen av textilavfall är igång och i Helsingfors har man i år börjat samla in textilavfall från privatpersoner i olika köpcenter. Nästa år väntas nya regler om hanteringen av textilavfall träda i kraft i hela landet.

Också konsumenterna har en roll i att minska utsläppen

Enligt Finnwatch väntas textilproduktionen fortsätta öka under 2020-talet. Enligt rapporten har klädimporten till Finland ökat med nästan en femtedel under de senaste tio åren. År 2020 importerades mode- och textilprodukter för cirka 2,3 miljarder euro.

Organisationen menar att våra konsumtionsvanor också måste förändras för att utsläppen ska minska.

"Man borde köpa kläder mer sällan och ta hand om kläderna bättre. Företagens verksamhetsmodeller borde stöda det här målet. Företagsverksamhet som utgår från cirkulär ekonomi utvecklas och testas redan nu, men för att det ska bli mainstream måste företag, konsumenter och offentliga upphandlare förändra sitt tänkande", säger Leipola.

Vad kan du som konsument tänka på?

  • Innan du fattar ett köpbeslut, utred hur plagget har tillverkats och hur hållbar tillverkningsprocessen har varit.

  • Välj kvalitet över kvantitet. Ju fler gånger du använder samma plagg i stället för att köpa nytt desto mindre blir utsläppet. Dessutom sparar du pengar.

  • Köp kläder i andrahand.

  • Köp bara det du verkligen behöver.

  • Lappa och laga söndriga kläder.

  • Tvätta kläderna på ett skonsamt och smart sätt. Fyll hela tvättmaskinen, följ tvättinstruktionerna på plagget och använd miljövänliga tvättmedel.

  • Återvinn slitna kläder som inte längre kan användas.

  • Ge bort kläder som du inte längre använder.

Finnwatch lyfter också fram att man måste ta i beaktande de miljontals människor som arbetar inom kläd- och textilbranschen och se till att deras rättigheter förverkligas i samband med att utsläppen minskar.

Upp till 300 miljoner människor beräknas arbeta inom kläd- och textilbranschen och dess olika värdekedjor, många av dem i Asien.

Arbetarna i Bangladesh är i en speciellt utsatt situation, menar Finnwatch, eftersom textilbranschen är en så betydande bransch för landets ekonomi. Efter Kina är Bangladesh det viktigaste producentlandet för de textilier som används i Finland.

"Det viktigaste är att branschen gör upp en plan för hur man ska kunna minska utsläppen till noll så snabbt som möjligt, och att planen grundar sig på forskning. När jobb försvinner eller förändras måste företagen stöda anställda så att de kan utbilda om sig och man måste också utveckla samhällsstödet i utsatta länder", säger Leipola.

Hur tänker du kring din klädkonsumtion? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedan, kom ihåg att vara saklig!

Diskussion om artikeln