Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Proppen ur med besked för Damlejonen – nu väntar Japan i kvartsfinal med medaljvägen öppen

Från 2022
Uppdaterad 08.02.2022 17:44.
Finlands ishockeydamer jublar
Bildtext Finlands hockeydamer jublar över en av fem fullträffar i segermatchen mot ROC.
Bild: Lehtikuva

Finland behövde i sista gruppspelsmatchen slå ROC med tre mål för att bättra på utgångsläget inför knockoutskedet. Inga problem. Allt föll på plats och Damlejonen körde över det ryska laget med 5–0.

Före nedsläpp handlade det mesta om masker. Och inga målvaktsmasker här utan tidsenliga munskydd som det finländska laget valde att spela med efter ett bekräftat coronafall i det ryska laget tidigare under dagen.

ROC-laget hade inga munskydd, och inte heller domarkvartetten från USA, Kanada och Schweiz.

Upplagt för att bli en snackis.

Efter några minuter tänkte ingen i Nationella inomhusarenan ens på det längre. Finland spelade med munskydd, ROC gjorde det inte, och så var det inte mer med den saken.

Total finländsk scenförändring

Ganska snabbt övergick snacket i stället till att handla om den totala scenförändringen i Finlands lag. Efter tre raka förluster och sammanlagt 5–19 i målskillnad var vi många åtminstone i Peking som trodde det här var ett lag som saknade självförtroende efter gårdagens överraskande förlust mot Schweiz.

Allt annat, skulle det visa sig.

– Nej, vi kände oss inte nere. Vi skapade ändå så många chanser mot Schweiz att vi visste att det bara handlade om att sätta dit dem. Stämningen i laget var lugn och bra och vi var inte nere, förklarar Petra Nieminen i intervjuzonen efteråt.

Genast från första bytet gick Finland ut och tryckte gasen i botten och körde över det ryska motståndet. Det tog bara några sekunder efter nedsläpp för Michelle Karvinen att få det första friläget. Och någon minut senare prickade Elisa Holopainen ribban.

– Vi märkte direkt att vi fick målchanser och att det här kommer att vara vår dag. I tidigare matcher har vi inte lyckats skapa chanser så direkt, säger Nieminen.

Tre mål i powerplay

Rivstarten var av det slaget att det bara en tidsfråga när det första finländska målet skulle komma. Svaret blev "efter nio minuter". Då satte 19-åriga backen Sanni Rantala in 1–0 och proppen gick ur direkt.

Framför allt lyckades Finland bra i numerärt överläge. Michelle Karvinen satte 2–0 i powerplay innan den första perioden var slut. I andra perioden kontrade Jenniina Nylund in 3–0 innan det var dags för ytterligare två powerplay-mål, Minttu Tuominen och Jenni Hiirikoski målskyttar från blålinjen.

Finlands snöpliga förlust mot Schweiz i går betydde att Damlejonen behövde slå Ryssland med tre mål för att klättra upp till trea i gruppen. Fjärde eller femte plats spelade ingen roll alls eftersom fyran och femman möts i kvartsfinalen.

Men att bli trea och få ett lag från den svaga B-gruppen i kvarten var målet, och för det krävdes en bekväm seger. Som alltså togs, med besked, siffrorna till och med lite större än vad som behövdes så tredje perioden blev en avslagen historia mellan två lag som väntade på nästa skede.

Keisala höll nollan

Skönt för Finland i alla fall att målvakten Anni Keisala fick hålla nollan efter en klockren insats, där 19 säkra räddningar räckte.

– Visst är jag glad. Glad för lagets skull, glad för lagledningens skulle och glad för min egen skull också. Det var en väldigt stark insats av oss, sammanfattar Juuso Toivola i intervjuzonen efter karriärens första seger som förbundskapten.

– Det var väldigt, väldigt viktigt att få en seger innan nästa skede, konstaterar Petra Nieminen.

Utklassningssegern betyder att Finland ställs mot B-gruppens etta Japan i kvartsfinal, ett högst överkomligt motstånd. Även om Finland givetvis gör sitt för att utfärda varningar.

– Det är ett jättebra lag. De spelar snabb ishockey och har utvecklats väldigt mycket sen augusti, säger Petra Nieminen om Japan och får medhåll av tränaren.

– De åker bra skridsko, är bra med puck och verkar ha en väldigt bra drive just nu, analyserar Juuso Toivola.

Finländsk ishockeyspelare jublar med klubban i vädret
Bildtext Finland fick i gång sin första kedja med Michelle Karvinen, Susanna Tapani och Petra Nieminen.
Bild: Lehtikuva

Att Kanada och USA vinner sina kvartsfinaler tvivlar ingen i hela världen på, och hockeydamernas klara seger i dag betyder också att USA väntar i en eventuell semifinal, troligen i den här turneringen en snäppet enklare motståndare än Lönnlöven.

Och det allra bästa? Finland visade under 60 väl genomförda minuter att laget är det tredje bästa i den här turneringen.

Upplagt för medalj, med andra ord. Så snabbt kan det svänga på ett dygn. Med eller utan mask.

Resultat, ishockey, Grupp A

Finland–ROC 5–0 (2–0, 3–0, 0–0)

9.06 1–0 Sanni Rantala (Tanja Niskanen)
18.18 2–0 Michelle Karvinen (Jenni Hiirikoski) pp
27.09 3–0 Jenniina Nylund (Sanni Vanhanen, Rantala)
30.37 4–0 Minnamari Tuominen (Nelli Laitinen) pp
31.06 5–0 Hiirikoski (Noora Tulus, Susanna Tapani) pp

Kvartsfinalparen:

Kanada–Sverige
USA–Tjeckien
Finland–Japan
ROC–Schweiz

Diskussion om artikeln