Kommentar: Just nu är det Finlands coronapolitik som sticker ut i Norden
I dag följer Sverige Norges och Danmarks exempel och öppnar upp samhället. Nu är det endast Island och Finland som har kvar hårda restriktioner i Norden.
Alla tvingande restriktioner i Sverige tas bort i dag och inreseförbudet slopas. Det innebär att krögare nu får fylla sina restauranger, teatrar får ha fullsatta salonger och nordiska samt EU/EES-medborgare får resa in till Sverige utan covidbevis. Livet blir lite mer normalt igen.
Fortfarande gäller rekommendationer om att hålla avstånd för ovaccinerade.
Men den som tror att Sverige, Norge och Danmark öppnar upp sina samhällen för att antalet smittade har gått ner har fel. Pandemin är inte över och det signalerar också ländernas regeringar.
Däremot är immuniteten tillräckligt hög för att ländernas folkhälsomyndigheter ska våga ta beslutet att öppna upp.
– Fortsätter vi på det sätt vi gjort tidigare, när vi inte haft skyddet som vi nu har i befolkningen, då riskerar själva hanteringen av pandemin att orsaka mer skada för liv och hälsa än vad som är ändamålsenligt, sade den svenska folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i SVT:s Agenda.
Svenska Folkhälsomyndigheten har också omvärderat covid-19 till att inte längre vara en samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom.
I både Danmark och Norge, som drabbades av omikronvarianten tidigare än Finland och Sverige, har antalet personer som behöver sjukvård minskat under senare tid. Det här trots att antalet smittade är på en fortsatt hög nivå.
Budskapet som trummas ut i Skandinavien är att pandemin har gått över i en ny fas.
– Vi ska leva med mycket smitta, och vi kan leva med mycket smitta, sade Norges statsminister Jonas Gahr Støre då han meddelade att merparten av landets restriktioner slopas förra veckan.
Kritik mot restriktioner i Sverige
Den svenska regeringen har haft över 250 pressträffar om pandemin, och frågan har naturligt överskuggat flera andra debatter i landet.
Den politiska diskussionen har svängt från att oppositionen krävt hårdare restriktioner till att i dag kräva att samhället öppnar upp snabbare.
När den svenska regeringen i mitten av januari införde tuffare restriktioner röt de borgerliga partierna till. Liberalerna ville stoppa förlängningen av pandemilagen, som ger regeringen rätt att stänga ner delar av samhället.
Borgerliga Moderaterna var också fräna i sin kritik och menade att regeringens restriktioner är omotiverat hårda.
Politiskt är det motiverat att öppna upp samhället nu då kritiken mot restriktionerna växer.
Sverige håller riksdagsval den 11 september. Beslutet att slopa restriktionerna kan leda till att oppositionen inte gör dem till en valfråga i ett land som börjar tröttna på att hållas fjättrat av en smitta som för de allra flesta i dag ger milda symptom.
Inte för att risken för att restriktionerna skulle bli en valfråga är särdeles stor. I måndags hölls årets första stora valdebatt i TV4 och pandemin nämndes knappt.
Island och Finland håller kvar restriktioner
När coronapandemin nådde Norden på allvar i mars 2020 var det många som reagerade på att Sverige inte stängde ner samhället i lika snabb takt som de övriga nordiska länderna. Norge, Danmark och Finland valde i ett tidigare skede att införa kraftfulla åtgärder, medan Sverige initialt valde en mer försiktig approach.
Att Sverige sticker ut i en nordisk kontext då det kommer till antalet coronadödsfall visar också på brister i landets coronahantering och i sjukvården överlag. Däremot är de svenska dödsfallen inte alls höga i en europeisk jämförelse, utan tvärtom har Sverige haft låg dödlighet med EU-mått mätt.
Men i dag är det snarare Finland som sticker ut i nordisk kontext då det kommer till coronapolitik. Medan Danmark, Norge och Sverige öppnar upp håller landet kvar sina restriktioner och den finländska regeringen har precis som Islands meddelat att de sista restriktionerna tas bort först i mars.
Det är på något sätt talande för hela pandemin att vi igen är i ett läge där en teater på ena sidan Östersjön kan fylla sin salong medan den på andra sidan får kämpa vidare med inställda föreställningar, trots att vaccinationstäckningen i princip är på samma nivå i de båda länderna. Ser man till andelen smittade är läget betydligt bättre i Finland.
Under Nordiska rådets möte i Köpenhamn i början av november efterlystes bättre samarbete och koordinering vid framtida kriser. Regionen ska också vara den mest integrerade år 2030.
Coronapandemin har med all tydlighet visat att länderna har en bit kvar till det.
Nordiska länderna väljer olika vägar för att bekämpa viruset – minister Thomas Blomqvist: "Det finns ingen gemensam strategi"
Så skyddar sig Norden mot den nya omikronvarianten.