Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Florakören och Brahe Djäknar ska få ny dirigent – Ulf Långbacka går i pension efter 31 år

Från 2022
Uppdaterad 08.02.2022 18:33.
Susanna Airaksinen och Ulf Långbacka ser fram emot att komma igång med musikteaterprojektet.
Bildtext Ulf Långbacka har fungerat som körernas dirigent sedan 1991.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Åbo Akademi lediganslår en anställning som dirigent för damkören Florakören och manskören Brahe Djäknar.

Att ett universitet anställer en dirigent för sina studentkörer är ett relativt ovanligt arrangemang, men rektor Mikael Lindfelt säger att det ändå var ett rätt självklart beslut att det skulle fortsätta på det sättet.

– Jag har inte hört några röster som skulle motsätta sig ett sådant arrangemang. Vi har vissa traditioner som vi vill hålla fast vid och det här hör till dem, säger Lindfelt.

Lindfelt tillägger att Åbo Akademi från och med nästa vecka kommer att ta ett möjligt beslut om att forma ett kulturråd. Det skulle ske med medel som universitetet fått genom Stiftelsen för Åbo Akademi.

I rådet skulle finnas representanter från alla fakulteter och stiftelsen. Deras uppgift skulle vara att hantera olika ansökningar som studentföreningar kan lämna in för olika aktiviteter.

Mikael Lindfelt
Bildtext Enligt rektor Mikael Lindfelt kommer det att vara svårt att ersätta en levande legend som Ulf Långbacka.
Bild: Arash Matin / Yle

Tidigare har dirigenten också varit lektor vid universitetet, men den här gången söker ÅA en person som endast ska utföra dirigentuppgifter på deltid. Orsaken till det är enligt Lindfelt den mängd kompetenser som krävs av en kombination av uppgifter.

– Jag har hört att kombinationen av att både vara akademisk lärare och dirigent är meritmässigt krävande. Det blir alltså lättare att hitta en dirigent på det här sättet. Ulf Långbacka är en levande legend och vi kan aldrig ersätta någon som han, säger Lindfelt.

Den nya dirigenten kommer att väljas av vissa förmän, men också körerna kommer att få chansen att ge sina åsikter om kandidaterna.

– Det kommer att vara ett samarbete mellan vår administration och körernas ledande personer, säger Lindfelt.

Till dirigentens uppgifter hör att leda körernas övningar och uppträdanden. Dirigenten förväntas också följa med när körerna åker på turnéer en gång om året. Körerna åker regelbundet på turnéer och har flera gånger framgångsrikt deltagit i nationella och internationella körtävlingar.