Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Omikron plågar fortfarande Ryssland, men myndigheterna väljer att slopa restriktioner

Från 2022
Människor på metron i Moskva. En man bär en gasmask, de andra munskydd.
Bildtext På metron i Moskva skyddar invånarna sig mot coronaviruset med munskydd och i viss fall, gasmask.
Bild: Kommersant Photo Agency/Shutterstock/All Over Press

Ryssland kämpar fortfarande med en allvarlig coronasituation. Men direkt då kurvorna svängde neråt slopade myndigheterna vissa restriktioner. En politik som läkare anser vara förhastad.

I tre långa veckor har coronavirusets omikronvariant slagit nya rekord i Ryssland.

Den nya vågen inleddes direkt efter årsskiftet och smittokurvorna sköt i höjden som aldrig förr. När det var som värst smittades nästan 200 000 personer varje dag.

De senaste dagarna har antalet smittade minskat en aning och många hoppas nu att toppen är nådd.

Den ryska folkhälsomyndigheten har redan börjat slopa vissa restriktioner. Först halverades karantänstiden till en vecka för de som testar positivt. Och i dagarna slopades karantänen för de som blivit exponerade.

– Det här kan göras eftersom omikronvarianten smittar mycket snabbt, samtidigt som den mera sällan leder till en allvarlig sjukdom. På så vis överbelastas inte våra sjukhus, sa Folkhälsomyndighetens direktör Anna Popova i en intervju för rysk tv.

– Med en så pass stor spridning av viruset i befolkningen förlorar karantänen helt enkelt sin mening, fortsatte hon.

Ekonomin först

Beslutet har också fått kritik för att vara förhastat.

– Vad jag förstår är det främst en oro för landets ekonomi som ligger bakom det här beslutet, säger läkaren Michail Kagan i en intervju för tidningen Kommersant.

– Men här finns ett problem. Vi har en hög incidens och när vi lättar på restriktionerna finns det risk att utsatta grupper, pensionärer och ovaccinerade ändå blir allvarligt sjuka.

En kvinna och en man står och tittar upp mot skyskraporna i Moskvas finanskvarter.
Bildtext Kritiska röster tror att myndigheterna främst slopar restriktioner för att de är oroliga för landets ekonomi. På bilden ser vi Moskvas finansdistrikt.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En annan utmaning för läkarkåren är att vaccinationsgraden i Ryssland är relativt låg. Hittills har omkring hälften av befolkningen fått två doser.

– Det totala antalet smittade kommer att öka den närmaste tiden, trots att kurvan långsamt svänger nedåt, säger Kagan. Vi har sett samma sak i andra länder där belastningen på vården förblir hög, och där dödligheten till och med kan öka.

Brist på personal

Antalet insjuknade som behöver sjukhusvård har inte minskat, utan aningen ökat den senaste veckan.

De ryska sjukhusen börjar också lida brist på personal eftersom många anställda själva är sjukskrivna. I staden S:t Petersburg försöker man lösa problemet genom att skicka ut medicinstuderande till både hälsovårdscentraler och sjukhus.

Regeringen har lovat att inte införa nya strikta restriktioner. Samtidigt reagerar landets regioner olika på läget.

15 ryska regioner har begränsat den icke akuta sjukvården på grund av epidemiläget. Fem regioner har infört distansundervisning för skolelever, medan regionen Tula söder om Moskva annonserade om en tio dagar lång ledighet.

I staden Petersburg har minderåriga förbjudits besöka köpcenter samt idrotts- och kulturevenemang.

Skördar liv

Ryssland har lidit av höga dödssiffror under hela pandemin.

Enligt officiell statistik har 336 000 personer dött i covid-19 i Ryssland sedan epidemin bröt ut. En siffra som myndigheterna medvetet har hållit låg.

Oberoende demografer har i stället betonat överdödligheten som den bästa måttstocken.

I fjol var Rysslands överdödlighet nästan 1 miljon, enligt den statliga statistikbyrån Rosstat.

Omikronvarianten har hittills inte varit lika dödlig som höstens deltavariant. Just nu dör omkring 650 personer i covid-19 varje dag i Ryssland. När läget var som värst i höstas var dödssiffran nästan det dubbla.