Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-onsdagens höjdpunkter: Jätteläge för Ilkka Herola – dags att sätta punkt för lång medaljtorka i OS? Shiffrin och Vlhova i guldjakt med sargat självförtroende

Från 2022
Vinzenz Geiger,  Jarl Magnus Riiber och Ilkka Herola på prispallen i världscupen i december 2021.
Bildtext Arkivbild. Största guldfavoriten och norska storstjärnan Jarl Magnus Riiber saknas då första tävlingen i nordisk kombination avgörs i OS. Det ökar medaljchanserna för Vinzenz Geiger och Ilkka Herola.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Fler av de bästa saknas då den första tävlingen i nordisk kombination avgörs, i finländarens vassaste tävling. Dags för Ilkka Herola att spränga banken? Rosa Pohjolainen OS-debuterar i damernas slalom när Mikaela Shiffrin jagar revansch.

Yle Sporten listar dagligen OS-höjdpunkter, sändningstiderna, finländarna och hela dagsprogrammet.

Håller dominanterna för trycket – eller blir det ett nytt misslyckande?

  • Kl. 4.15 Alpint, slalom damer, första åket

  • Kl. 7.45 Alpint, salom damer, andra åket

  • Finländare: 38 Rosa Pohjolainen, 41 Riikka Honkanen, 57 Erika Pykäläinen

  • Kommentator: Kristian Karlsson och Marcus Sandell

Att inte inleda med namnen Petra Vlhova och Mikaela Shiffrin skulle kännas märkligt. Duon har dominerat årets slalomtävlingar där slovakiskan vunnit fem gånger och amerikanskan vid två tillfällen. Ingen har lyckats besegra dem sedan slutet av mars 2021 då Katharina Liensberger var etta i Lenzerheide.

Men det är två förhandsfavoriter som kommer till tävlingen med sargat självförtroende. Shiffrin avbröt måndagens storslalom efter sju portar och Vlhova fick nöja sig med en 14:e plats.

Mikaela Shiffrin under storslalom tävlingen i OS efter att hon tvingats avbryta det första åket.
Bildtext Mikaela Shiffrin lyckades inte försvara sitt OS-guld i storslalom.
Bild: Rick T Wilking/UPI/Shutterstock/All Over Press

Finlands starkaste kort OS-debuterar

Hela tre finländskor deltar i damernas slalom. Riikka Honkanen och Erika Pykäläinen som kammade noll i måndags plus OS-debutanten Rosa Pohjolainen.

Den sistnämnda är vårt starkaste kort efter att ha tagit världscuppoäng vid två tillfällen i vinter. 18-åriga Pohjolainen kan i sina bästa stunder kämpa om en placering bland de 15 främsta.

Rosa Pohjolainen under en tävling i världscupen.
Bildtext Rosa Pohjolainen stod för karriärens bästa placering i världscupen då hon var 14:e i Österrike i januari.
Bild: Christian Bruna /All Over Press

För Honkanen och Pykäläinen gäller det att ta sig i mål efter att båda åkte ur i det första åket i storslalomen.

Håll koll på: eviga tvåan från Schweiz

Wendy Holdener är åkaren som de flesta skulle unna en medalj, varför inte ett OS-guld. Schweizaren har stämpeln som evig tvåa då hon aldrig vunnit en världscuptävling i slalom.

Efter VC-debuten 2010 har det blivit 14 andraplatser och 15 gånger har hon slutat trea i slalom.

Övriga namn det gäller att hålla koll på är regerande världsmästaren Katharina Liensberger från Österrike, hennes landsmaninna Katharina Truppe, Sveriges Anna Swenn-Larsson och Lena Dürr från Tyskland. Glöm inte heller schweizaren Camille Rast som slagit igenom den här vintern.

Wendy Holdener mitt i ett åk under en slalomtävling.
Bildtext Wendy Holdener knep OS-silver i slalom i Pyeongchang.
Bild: Natasa Kupljenik/ AOP

Snackisen: kostsamma konstsnön

Underlaget i tävlingsbacken orsakade flera åkare problem i måndagens storslalom.

Den aggressiva och torra konstsnön ställde till det för många. Får se om damerna och deras serviceteam lyckats preparera skidorna bättre den här gången.

Tips: Shiffrin gör som i Pyeongchang – fast tvärtom

Kommentatorns tips: För fyra år sedan “misslyckades” Mikaela Shiffrin då hon slutade fyra i Pyeongchang, men tog OS-guld i storslalom.

Nu gick det åt skogen storslalom, men hon revanscherar sig i slalom och vinner före Wendy Holdener och Petra Vlhova.

Damernas slalom sänds direkt på TV2 och på Arenan. Kristian Karlsson kommenterar tävlingarna på svenska tillsammans med expertkommentator Marcus Sandell.

Programmet är inte längre tillgängligt
OS i Peking, alpint, damernas första åk i slalom (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Riiber och Frenzel borta i nordisk kombination – dags för Herola att spränga banken?

  • Kl. 10.00 (backhoppning, HS106)

  • Kl. 13.00 (längdåkning, 10 km)

  • Finland: 21 Perttu Reponen, 23 Arttu Mäkiaho, 28 Eero Hirvonen, 37 Ilkka Herola

  • Kommentatorer: Mikael Oivo och Matias Strandvall

Tre av de sju bästa i världscupen saknas på grund av positiva coronatest. De absolut namnstarkaste avbräcken är Norges stora stjärna Jarl Magnus Riiber och Tysklands alla tiders mest meriterade kombinerade idrottare Eric Frenzel. Dessutom har Terence Weber kommit ur karantänen i sista stund, men har inte fått in någon backträning.

Bortfallen är beklagliga, men samtidigt öppnar det oväntat goda möjligheter för andra att kämpa om olympiska medaljer. Trots avsaknaden av Riiber och Frenzel har Norge och Tyskland starka medaljkandidater att komma med.

Johannes Lamparter hoppar.
Bildtext Johannes Lamparter är VM-guldmedaljör från 2021 och har gjort en vass säsong i världscupen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Norges chanser ligger i att de åkstarka Jörgen Gråbak och Jens Lurås Oftebro gör bra ifrån sig i backen. Även samtliga tyskar i tävlingen är duktiga längdåkare. Ifall ingen av trion Vinzenz Geiger, Johannes Rydzek, Julian Schmid står på prispallen är det en grym besvikelse för nationen som dominerade nordisk kombination på 2010-talet.

Den allra största förhandsfavoriten kommer ändå från Österrike. 20-årige Johannes Lamparter blev världsmästare i fjol, och den här vintern har han radat upp segrar och andra prispallsplaceringar så gott som varje veckoslut i världscupen.

Förhållandena gynnar Herola

En av de stora frågorna i tävlingen är hur de olika idrottarna hanterar att tävla på hög höjd. Det vet vi inte eftersom världseliten i nordisk kombination inte har mötts på så här hög höjd under de tio senaste åren. Man kunde tänka sig att rutinerade och starka längdåkare har en fördel i tävlingen.

Det här torde gynna Ilkka Herola som har fått goda råd om förhållandena och tävlingsbanan av sin vän Iivo Niskanen. Herola är definitivt en av medaljkandidaterna. Får han till ett bra hopp i normalbacken har han alla möjligheter att sätta punkt för Finlands 16 år långa medaljtorka i OS i nordisk kombination.

Ilkka Herola under medaljceremonin i VM i Oberstdorf 2021.
Bildtext Ilkka Herola gjorde slut på en 14 år lång medaljtorka i VM 2021. Nu har han chans att göra slut på en ännu längre medaljtorka i OS.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ser vi på individuella tävlingar har det gått faktiskt 20 år sedan en finländare stod på prispallen i OS. Men att tro att Herola ska lyckas lika bra som Samppa Lajunen i Salt Lake City är väl att hoppas för mycket?

Även de övriga finländarna har presterat relativt bra i backhoppningsträningarna i Zhangjiakou. För Eero Hirvonens del kan man till och med hoppas på en placering bland de tio bästa, medan en plats i topp-20 skulle vara en framgång för Arttu Mäkiaho och OS-debutanten Perttu Reponen.

Både backmomentet och skidmomentet sänds direkt på TV2 och på Arenan. Mikael Oivo kommenterar på svenska tillsammans med expertkommentator Matias Strandvall.

Programmet är inte längre tillgängligt
OS i Peking, nordisk kombination, backmomentet (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Onsdagens OS-tidtabell:

03.30 Snowboard, halfpipe damer, kval
04.15 Alpint, slalom damer, första åket | Riikka Honkanen, Rosa Pohjolainen, Erika Pykäläinen
05.00 Freestyle, big air herrar, final
05.00 Snowboard, cross damer, kval
06.30 Snowboard, halfpipe herrar, kval
07.45 Alpint, slalom damer, andra åket | Riikka Honkanen, Rosa Pohjolainen, Erika Pykäläinen
08.30 Snowboard, cross damer, kvarts-, semifinal och final
10.00 Nordisk kombination, normalbacke | Perttu Reponen, Arttu Mäkiaho, Eero Hirvonen, Ilkka Herola
10.40 Ishockey herrar, ROC – Schweiz
13.00 Short track, 1500 meter herrar, 1000 meter damer, 3000 meter stafett damer
13.00 Nordisk kombination, skidmomentet | Perttu Reponen, Arttu Mäkiaho, Eero Hirvonen, Ilkka Herola
14.05 Curling, herrar, grundserie Norge – Schweiz, Danmark – Kanada, Kina – Sverige, USA – ROC
14.20 Rodel, dubbel, heat 1 och 2
15.10 Ishockey herrar, Tjeckien – Danmark

Laddar, ett ögonblick...

Diskussion om artikeln