Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonanalysen: Bronsfavoriternas återkomst – ett slutkört ROC blev en munsbit

Från 2022
Damlejonen firar mål.
Bildtext Målfest deluxe då Damlejonen slog ROC.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I två perioder visade Damlejonen varför de är klara bronsfavoriter i Peking. Nu väntar en kvartsfinal mot ett på pappret lätt motstånd – och en på pappret lättare semifinal, skriver Yle Sportens Mattias Simonsen.

På önskelistan: många mål, en seger och ett formbesked av Anni Keisala.

Check, check och check.

Petra Nieminen sa efter 5–0-segern över ROC att Damlejonen minsann inte tappat humöret trots uddamålsförlusten mot Schweiz. På många sätt var den insatsen bra, det visste de, det var bara målen som saknades.

Och de kom minsann mot ett sargat ryskt lag.

ROC hade målats upp som den tuffaste motståndaren för Damlejonen i turneringen med tanke på minimimålet att ta brons. Och det av all orsak. Det ryska lagets 5–2-seger över Schweiz var imponerande, försvarsinsatsen av ett kroniskt uselt defensivt lag mot USA och Kanada likaså.

Men här kom Damlejonen och klämde plattan i mattan från start. Det gjorde också USA och storfavoriterna fick den gången mala på i 40 minuter tills ryssarnas ork började tryta. Nu var det ryska laget flera steg efter direkt.

2–0 efter period ett. 3–0 efter period två. Och samtidigt såg Anni Keisala till att de få ryska skotten inte skulle förstöra festen heller.

Orkade inte ens spela fult

Det ryska laget – som i praktiken spelat med tre anfallskedjor hela OS på grund av covid-relaterat manfall – orkade inte ens spela fult, som de befarades göra. En crosscheck i nacken på Susanna Tapani i första, men sen räckte inte orken ens till för att röra om i grytan.

Det enda negativa ur finländskt perspektiv? Att Damlejonen tog foten av gasen i tredje. Visst, det räckte med en tremålsseger för att säkra tredjeplatsen i gruppen – men nu handlade det om mer än så.

Det skulle vara en styrkedemonstration över 60 minuter. Det blev en över 40.

Även om vissa spelare tyckte annorlunda. Eller finns det någon annan orsak till att Jenni Hiirikoski, efter att resten av powerplaykvintetten nöjt sig med att passa bort matchens sista sekunder, slungade iväg ett slagskott efter slutsummern.

Och på tal om Hiirikoski – vilken uppvisning av Damlejonens viktigaste back. Konstant på rätt ställe i försvaret, gång på gång igen framme med geniala passningar framåt.

På det individuella planet var lagkaptenens jättematch det mest glädjande vid sidan om Keisalas formbesked mellan stolparna.

Vad väntar nu? En kvartsfinal mot Japan, som slog Tjeckien på straffar i finalen i grupp B. Japan har inte alls övertygat så här långt under turneringen i Peking, bland annat förlorade de efter straffar mot Kina, men ska inte underskattas heller.

Efter segern över ROC finns det ändå inget som talar för deras chanser mot Damlejonen. Med samma attityd som de finländska spelarna entrat isen med mot både dagens ryska och gårdagen schweiziska motstånd ska inget annan än en seger finnas på kartan.

Den matchen spelas klockan 10.40 på lördag finsk tid.

Diskussion om artikeln