Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mika Niikko avgår från posten som utrikesutskottets ordförande efter kritiserad Ukraina-tweet: "Tweeten var vårdslöst formulerad"

Från 2022
Uppdaterad 08.02.2022 22:50.
Mika Niikko i riksdagen.
Bildtext Mika Niikko avgår efter kritikstorm.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Riksdagsledamot Mika Niikko (Sannf) meddelade på tisdag kväll att han avgår från sin post som utrikesutskottets ordförande på grund av en tweet han publicerade tidigare under dagen.

På tisdag förmiddag publicerade Mika Niikko en tweet som ledde till omfattande kritik. Niikko skrev bland annat att till exempel Frankrikes president Emmanuel Macron "borde säga offentligt att Ukraina inte blir medlem i Nato".

Kritikerna menar att uttalandet står i strid med Finlands utrikespolitiska linje.

“Jag erkänner att tweeten som jag publicerade i morse var vårdslöst formulerad. Det är självklart att jag försvarar Ukrainas suveränitet och Finlands utrikespolitiska linje. Varje land har en självständig rätt att bestämma om de ansöker om medlemsskap i Nato eller inte. Min yttersta oro handlar om ifall man lyckas undvika ett fullskaligt krig med diplomati”, skriver Niikko i ett uttalande.

Han uppger att han avgår från sin post som utrikesutskottets ordförande under morgondagens utskottsmöte och låter den sannfinländska riksdagsgruppen besluta om hans efterträdare.

Tidigare i dag försvarade sig Niikko mot kritiken genom att säga att han i tweeten framförde sin personliga åsikt och att han ger sitt fulla stöd till Ukrainas suvärenitet.

Diskussion har förts med partigruppens ordförande

Sannfinländarnas vice ordförande Leena Meri sa i A-studio på tisdag kväll att partiet inte pressade Niikko till att avgå.

– Det har inte sagts att du måste avgå, utan man har fört diskussioner med honom, sa Meri. Hon uppgav att hon inte själv deltagit i diskussionen, men att åtminstone riksdagsgruppens ordförande varit i kontakt med honom.

Sannfinländarnas gruppordförande Ville Tavio säger till STT att riksdagsgruppen kommer att behandla Niikos twittrande under sitt möte på torsdag.

Partiets ordförande Riikka Purra kommenterade tidigare under dagen på Twitter att ansvarsuppdrag inom utrikespolitik kräver att man "avstår från åsikter som klart avviker från Finlands linje, eller åtminstone från att offentliggöra sådana".

Purra sa senare till STT att Niikkos uttalande väckte mycket kritik också inom partiet. Men även hon uppger att valet att avgå var Niikkos eget.

Salonius-Pasternak om uttalandet: "Stänger i praktiken också dörren för Finland"

Charly Salonius-Pasternak, ledande forskare vid Utrikespolitiska institutet, förklarade i A-studio varför Niikkos uttalande var så uppseendeväckande.

Han påpekade att Finlands utrikespolitiska ledning, alltså presidenten och statsministern, de senaste åren har försökt att hålla dörren öppen till Nato och betonat att Finland måste ha möjligheten att ansöka om medlemskap.

– Jag vet inte om Niikko tänkte att vi nu ska stänga dörren endast för Ukraina, men i praktiken innebär det ju också att dörren skulle stängas också för Finland, Sverige och andra, sa Salonius-Pasternak.

Salonius-Pasternak tror ändå inte att Niikkos tweet har skadat Finlands position i den internationella politiken.