Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa har planer på fem nya bostadshus i centrum – invånare: "Det ger en liten ansiktslyftning för Alexandersgatan"

Från 2022
En glad kvinna i svart vinterjacka står på en snöig gata och tittar in i kameran.
Bildtext Diana Astikainen gillar planerna.
Bild: Mira Bäck / Yle

Lovisa vill ha fler bostäder i centrum av staden. Om den planerade detaljplaneändringen godkänns så kan fem nya bostadshus byggas i området närmast Bonga slott, ett stenkast från torget.

Planen är att två av husen på västra sidan av Alexandersgatan, de som ligger på tvären i förhållande till gatan, ska rivas. I stället för dem ska det byggas ett nytt trevåningshus med affärslokaler på gatuplan och bostäder längre upp.

Bakom de här husen, alltså mellan Alexandersgatan och parken intill Klockargränd, ska man bygga tre fyravåningshus. På Bongatomten, på södra sidan av Bonga slott, planeras ett bostadshus med tre våningar plus ett penthouse.

Två byggnader längs med den snöiga Alexandersgatan i Lovisa. Kyrktornet syns i bakgrunden.
Bildtext Om detaljplaneändringen godkänns så skulle de här två husen rivas och ett nytt skulle byggas i deras ställe. Bakom husen intill gatan, i praktiken på innergården, kan det bli tre nya hus om planerna godkänns.
Bild: Mira Bäck / Yle

Det är meningen att de nya husen ska passa in i stadsbilden, och antalet nya bostäder ska ligga någonstans mellan 54 och 68 stycken. Parkeringen ska finnas under jord.

Näringslivs- och infrastrukturnämnden behandlade förändringen av detaljplanen i januari och beslutade att den ska läggas fram offentligt. Målet är att näringslivs- och infrastrukturnämnden ska godkänna planförslaget i höst.

Ett stort slottsliknande hus fotograferat en bit ifrån.
Bildtext Ett nytt bostadshus kan byggas på samma tomt som Bonga slott. Från den här synvinkeln sett skulle det nya huset synas på Bongas högra sida, där det nu växer träd och buskar.
Bild: Mira Bäck / Yle

Yle Östnyland tog en sväng till Alexandersgatan för att fråga Lovisabor vad de tycker om planerna.

Glad överraskning

Diana Astikainen berättar att hon blev glatt överraskad första gången hon hörde om och såg planerna. Hon beskriver den första tanken:

– Wow, tänk att någon valt just det här området. Visst svider det alltid när historia försvinner men helheten och idéerna för hur det ska förverkligas får ok av mig, säger Astikainen.

Hon gillar det att staden utnyttjar den fina tomten och att det blir centralt.

– Det ger en liten ansiktslyftning för Alexandersgatan. I bästa fall kanske det blir havsutsikt från lägenheterna, kunde jag räkna ut. Men jag är inte säker, säger Astikainen.

En röd avlång träbyggnad på en innergård.
Bildtext På innergården bakom husen som vätter mot Alexandersgatan ligger en röd ekonomibyggnad i trä. I den gamla detaljplanen är huset skyddat. Om detaljplanen ändras så skulle det röda huset flyttas för att ge plats för de nya bostadshusen. Det ljusa huset längst bort är ett av dem som skulle rivas.
Bild: Mira Bäck / Yle

I husen som riskerar rivas verkar var sitt företag, butiken Mias och hälsokostbutiken Aito Herbatik. Just den här dagen är barnklädesbutiken stängd. Yle Östnylands reporter går in i hälsokostbutiken för att höra om man där har några tankar om planerna, men kvinnan bakom kassan har inte hört om dem tidigare och vill därför inte kommentera dem.

Lovisa planerar fem nya bostadshus i centrum – invånare: "Det ger en liten ansiktslyftning för Alexandersgatan"

4:40

Fastighetsmäklare tror de nya bostäderna blir efterfrågade

Yle Östnyland stiger i stället in på fastighetsförmedlingen lite längre upp på gatan. Där träffar vi fastighetsmäklaren Kenneth Hansson.

– Jag tror det är bra, det är bra att det byggs nytt. Det behövs nya fina bostäder i centrum av staden och i centrum ska det vara våningshus, säger Hansson.

De två husen som ska rivas ligger granne med huset där han jobbar.

– Det är alltid tråkigt när man river gammalt. Genom historiern har man sett att när gatubilden ändrar, gammalt försvinner och det kommer nytt i stället, så blir det nya aldrig lika lyckat som det gamla var, säger Hansson.

Samtidigt konstaterar han att det är utveckling att bygga nytt som ser bra ut och smälter in i stället.

– Allt kan inte bevaras. Det kan hända att det gamla börjar vara byggnadstekniskt så oekonomiskt och omöjligt att äga, ha och hantera att det i något skede blir rivningsfärdigt. Då är det lika bra att förnya.

Tror du planerna kommer att gå igenom smidigt, eller uppstår det klagomål?

– Vem vet. Det är svårt att förutspå. Men jag tror fastighetsägaren hoppas att det inte stöter på besvär, säger Hansson.

Han sitter inte i stadsfullmäktige för tillfället, men har länge varit aktiv inom kommunalpolitiken.

– Jag har hört på det där i trettio år inom stadens förvaltning, att man behöver fler lägenheter inne i centrala Lovisa.

Ett stort slottsliknande hus, Bonga slott.
Bildtext Bonga slott ska inte röras.
Bild: Mira Bäck / Yle

Hansson tror det blir bra efterfrågan på de nya bostäderna om de byggs.

– Jo, visst tror jag det. Inte behöver man ens tro. Det är alldeles säkert att folk vill flytta in om de är centrala och nära servicen, säger Hansson.

Diskussion om artikeln