Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Forskning bekräftar: Coronavaccinet kan rubba mensen – kvinnor rapporterar om utebliven mens, kraftigare blödningar och smärta

Från 2022
Uppdaterad 09.02.2022 10:48.
Grafik av en kvinna som håller i en kalender med anteckningar i och ett trosskydd.
Bildtext Flera kvinnor har varit fundersamma över förändringar i menscykeln efter att de tagit coronavaccinet. Nu bekräftar flera studier att vaccinen kan orsaka mindre allvarliga rubbningar.
Bild: Panther Media GmbH / Alamy/All Over Press

Coronavaccinet kan leda till kortvariga förändringar i mensstruationscykeln, visar flera internationella studier. Forskare konstaterar att biverkningarna inte är allvarliga och att de inte påverkar fertiliteten eller den reproduktiva hälsan.

Läkemedelsmyndigheten Fimea har fått in ett hundratal rapporter om menstruationsrubbningar som biverkning till coronavaccinet.

En del menstruerande personer uppger att deras mens uteblivit, medan andra konstaterar att de haft mens längre än de brukar. Andra problem som rapporteras är bland annat mellanblödningar, kraftiga blödningar och smärta.

En del kvinnor med hormonspiral, som normalt inte får mens, uppger att de efter vaccinet plötsligt fått mens på nytt.

– Vaccinen kan orsaka kortvariga, tillfälliga störningar i menstruationscykeln bland en del kvinnor. Kvinnor kan vara lättade i den meningen att inga större och långvariga förändringar har rapporterats, säger Terhi Piltonen, specialiserad läkare och forskare i kvinnosjukdomar och förlossningar vid Uleåborgs universitet.

Terhi Piltonen står vid en ultraljudsmaskin.
Bildtext Forskare och specialicerade läkaren Terhi Piltonen säger att besvären inte är långvariga.
Bild: Hanna Juopperi / Yle

Påverkar inte förmågan att bli gravid

En studie i USA, där flera tusen kvinnors mens analyserats, visar att flera kvinnors mens förlängdes med en dag. Kvinnorna som deltog i undersökningen använde inte något hormonpreventivmedel.

Drygt 10 procent av de som deltog i undersökningen svarade att första mensen efter vaccinet varade i över åtta dagar. Menstruationscykeln återgick däremot till det normala efter några månader.

I den här studien såg man däremot inga märkbara förändringar i blodmängden, medan en studie i Norge som omfattade 6 000 kvinnor visar att 14–15 procent av kvinnorna upplevde kraftigare blödningar efter första eller andra vaccindosen.

Flera studier visar däremot att kvinnor inte fått problem med fertiliteten eller den reproduktiva hälsan.

– Inget tyder på att vaccinet leder till nedsatt fortplantningsförmåga. Om sådana här besvär hade kommit fram, hade vaccinrekommendationerna ändrat. Lyckligtvis är besvären mycket kortvariga och går om, säger Terhi Piltonen.

Forskare konstaterar vidare, likt Institutet för hälsa och välfärds rekommendationer, att vaccinet också är säkert för gravida.

En kvinna håller i sin gravidmage.
Bildtext Vaccinet är säkert för de som väntar barn och också de som planerar skaffa barn, uppger experter.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Rubbningarna kan också bero på pandemistress – förändringar i menscykeln ska utredas

Piltonen förstår att en del kvinnor varit oroliga över förändringarna i menstruationscykeln. Hon säger att det är bra att saken nu lyfts fram. Hon konstaterar att menstruationsrubbningar i allmänhet är vanliga och att de alltid är bra att utreda.

Hon säger att de vars menstruationscykel har påverkats av vaccinet ska söka hjälp om besvären fortsätter en längre tid.

– Nya blödningsrubbningar och ihållande sådana ska alltid utredas. Det finns ett liv också bortom coronan och vaccinen. Mensrubbningar är också mycket vanliga utan vaccinet.

En människa antecknar menstruationscykeln i en kalender med röda prickar.
Bildtext Menstruationsrubbningar är mycket vanliga. Många håller koll på sin mens genom att anteckna i kalendern. På det sättet kan man tydligt se eventuella rubbningar.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Piltonen säger också att det inte nödvändigtvis är vaccinet som inverkat på kvinnornas mens.

– Coronan har ökat stressen bland kvinnor och det har blivit svårare att organisera privatlivet, jobb och familjens vardag. Det här kan också orsaka menstruationsrubbningar.

Artikeln är en förkortad översättning av Yle Uutisets artikel Hennan, 22, kuukautiskierto sekoittui koronarokotteesta: "Pitääkö näistä oireista kuulla jostain puskaradiosta?" skriven av Marika Kataja. Översättning till svenska: Märta Nummenmaa.