Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pohjolainen och Shiffrin gick samma öde till mötes – storlöftets OS-debut var över efter några sekunder: "Kanske bra att gå igenom sådana här besvikelser"

Från 2022
Uppdaterad 09.02.2022 07:27.
Riikka Honkanan åker slalom så att snön yr.
Bildtext Riikka Honkanen var den enda blåvita åkaren som tog sig i mål i tävlingen.
Bild: Lehtikuva

Det alpina storlöftet Rosa Pohjolainen siktade på topp-15 i OS-debuten – men slalomtävlingen slutade bittert. Trösten? Hon var lika bra som Mikaela Shiffrin. "Kroppen känns bra, men det gick jättedåligt", säger Pohjolainen till Yle Sporten.

Så här skulle det inte gå.

När Rosa Pohjolainen når Yles intervjuplats under den gassande solen i bergen i Yanqing är hon sammanbiten. Hon har precis inlett och avslutat OS med några sekunders mellanrum.

Det stora slalomlöftet åkte ut tidigt och drog en liten vurpa – gick laddningen överstyr? Hon svarar enstavigt på frågorna hon får på finska:

Vad hände? "Jag vet inte" Hur är känslan? "Helt bra".

När Yle Sporten tar över och intervjuspråket byts till svenska är åkaren med startnummer 38 mer frispråkig:

– Det var en stor besvikelse. Jag hade goda chanser, ett bra startnummer och backen var i gott skick … men kanske det är bra att gå igenom sådana här besvikelser för att vara bättre i framtiden.

Rosa Pohjalainen åker skidor i Levi.
Bildtext Rosa Pohjolainen åkte ut så snabbt att hon inte fastnade på bild i OS-debuten. Den här bilden är tagen i Levi i fjol.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Pohjolainen har rätt – det är i framtiden som hon förväntas prestera, inte nu. Den 18-åriga åkaren har ett småstruligt år bakom efter att ha dragit av ett korsband i fjol.

I januari trissade hon ändå upp förväntningarna genom att sluta på 14:e plats i världscupen i Schladming och tvåa i Europacupen – hennes bästa placeringar någonsin, och det bästa av en finländare sedan Tanja Poutiainens dagar.

Därför såg Pohjolainen en topp-15-placering i OS som rimlig, men så blev det inte. Tävlingen var över efter fem portar.

– Jag är inte helt säker på vad som hände. Jag har inte tittat på videon, men det gick inte bra, säger hon.

Dyster blåvit dag i backen

Slalomtävlingen blev ingenting för blåvita historieböcker, tvärtom.

Också Riikka Honkanen och Erika Pykäläinen ställde upp i tävlingen och hade det tungt. Pykäläinen föll, men Honkanen stretade i mål med handbromsen i botten och noterades för den 37:e snabbaste tiden i det första åket. Hon var 4,16 sekunder från täten.

– Vid den första pinnen sladdade jag runt ordentligt och funderade vad som riktigt hände. Efter det gick det bättre, även om min åkning i den sista branten var alldeles förfärlig. Men jag tog mig i mål, säger Honkanen.

Riikka Honkanen åker slalom, hon håller på att runda en pinne.
Bildtext Riikka Honkanen avbröt i storslalom, nu gick det marginellt bättre.
Bild: Lehtikuva

Erika Pykäläinen avslutade sitt OS med två "DNF" i protokollet. Hon såg ändå glad ut i intervjuzonen.

– OS-uppelvelsen var cool och jag fick mycket erfarenhet. Jag ville nå mållinjen och prestera, men det får bli till nästa gång, säger 20-åringen som hoppas på medalj i storslalom i junior-VM senare under säsongen.

– Det här var en bra övning i stresstålighet.

De finländarna damåkarnas OS är över efter slalomtävlingen.

Skakad Shiffrin floppade igen

Det var inte bara finländarna som hade det tungt. Den favorittippade alpina giganten Mikaela Shiffrin åkte ut tidigt. Hon var uppgiven och ledsen då hon nådde Yles intervjumikrofon.

– Det känns hemskt, men det är normalt för mig. Jag ville åka hela tävlingen och göra det bra, men före jag hade en chans åkte jag ut. Det här betyder inte att jorden går under, men just nu känns det fruktansvärt dåligt.

Mikaela Shiffrin iklädd munskydd i intervjuzonen.
Bildtext Mikaela Shiffrin har inlett OS med chockerande resultat, men ännu återstår medaljchanser.
Bild: Lehtikuva

Diskussion om artikeln