Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Den ryska björnen bär en atombomb men kommer inte att använda den" – arkitekten Jevgenij Ass hör till dem som aktivt kritiserar president Putins krigsretorik

Från 2022
Jevgenij Ass står vid ett fönster.
Bildtext Jevgenij Ass vill att hans land ska vara lockande för utländska studenter.
Bild: Kerstin Kronvall / Yle

Ett par tusen människor har skrivit under ett öppet brev till de ryska makthavarna med krav på att politikerna ska upphöra med krigshetsen.

"Vi som undertecknat avskyr krig medan ni anser att det är acceptabelt. Vi är patrioter som anser att det är kriminellt att ens hota med krig." Bland annat så står det i brevet.

En av de allra första att underteckna skrivelsen var arkitekten Jevgenij Ass i Moskva. Han tvekade inte en sekund.

– Jag hade tusen skäl att skriva under och inte ett enda att låta bli, säger Ass.

Han är pacifist och anser att krig aldrig är någon lösning. Han ser heller ingen orsak till krig och dessutom älskar han Ukraina. Där har han vänner och han förhåller sig välvilligt till landet.

Rädslan för krig lever kvar

Brevet har rubriken ”Vad som helst men inte krig”. Det är en välbekant fras som man ofta hör äldre människor använda då deras liv inte är så gott. Tanken är att vad som helst är bättre än krig.

Jevgenij Ass säger att det här är ett arv från Sovjetunionen då den generation som genomlevt kriget och känt av dess fasor började använda frasen. Han tycker den kan vara på sin plats, men säger samtidigt att den inte kan få användas för att berättiga dåliga förhållanden.

– Krig och fenomen som fattigdom är olika sfärer i samhället. Man får inte rättfärdiga laglöshet och elände som alternativ till krig.

En man i kostym, Rysslands president Vladimir Putin, tittar uppåt framför en rysk flagga.
Bildtext President Vladimir Putin vill att Ryssland ska uppfattas som en stark och inflytelserik aktör i världspolitiken.
Bild: THIBAULT CAMUS/EPA-EFE/All Over Press

Det finns inget yttre hot

Jevgenij Ass tycker väldigt illa om dagens situation då president Putin och hans närmaste krets har fantiserat ihop ett yttre hot som inte existerar. Nato står inte vid vår dörr och ingen planerar att anfalla oss, anser Ass.

Den hetsiga krigsretoriken har lett till att Ryssland nu är i konflikt med nästan hela världen och landet blir allt mera isolerat från omvärlden. Så vill Ass inte leva.

– Jag har vuxit upp bakom järnridån och det var motbjudande. Jag vill inte återuppleva det på gamla dar och än mindre vill jag att mina barn och barnbarn ska behöva uppleva det.

Putins politik betecknar Ass som utpressning med imperialistiska ambitioner. Putins Ryssland hotar omvärlden med vapenstyrka samtidigt som landet inte har någon utveckling inom kultur och civilisation.

Ass skulle önska att till exempel Ryssland skulle satsa på att utveckla högteknologi och på medicinsk forskning. Hans dröm är att Ryssland skulle vara lika lockande för utländska studerande som Nordamerika och Storbritannien är för ryska studenter i dag.

Ett krig för bara elände med sig, också för Ryssland, säger Ass. Det går nämligen aldrig så att en part i ett krig lever väl medan den andra parten tar skada. När det dessutom inte existerar något hot mot Ryssland så är krigshetsen fullkomligt oansvarig.

En hotfull cirkusbjörn

Just nu framstår den ryska björnen som hotfull, men Ass kallar den en cirkusbjörn. Den är ändå rätt farlig eftersom den bär en atombomb i sin hand.

– Naturligtvis kommer den inte att användas, det vet vi alla. Men också en granat i en apas hand är ett farligt vapen.

Jevgenij Ass vågar inte spekulera kring en hur stor del av ryssarna som verkligen tror på retoriken från Kreml och propagandan på tv. Själv har han inte ens tittat på tv sedan Georgienkriget började i augusti 2008.

Putin har en trogen väljarkår

President Putin har en väljarkår som är honom trogen och som litar på hans ord. De utgår från att det Putin bestämmer är rätt och något som måste göras.

– Krigshets och vapenhot är emellertid inget som hör hemma i vårt tidevarv, säger Jevgenij Ass.

Han tror inte att kriget i Ukraina kommer att utvidgas till något storkrig. Men han är övertygad om att Putin kommer att fortsätta pressa omvärlden och på det sättet försöka uppnå fördelar. Hela hans politiska liv bygger på det slags tänkande. Putin vill att Ryssland ska uppfattas som en stark och inflytelserik aktör i världspolitiken.

– Men så finns det inga fördelar att uppnå, säger arkitekten Jevgenij Ass.