Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rekryterna vid Nylands brigad svär krigsmannaeden utan publik – du kan se hela ceremonin från hemsoffan igen

Från 2022
Uppdaterad 09.02.2022 19:03.
Nylands brigad med flaggan i topp en solig vinterdag med knallblå himmel
Bildtext Vid Nylands brigad hoppas man på fint väder på lördag. Den här bilden är från krigsmannaeden och -försäkran i februari i fjol.
Bild: Tove Virta

På lördag ordnas krigsmannaedgång och krigsmannaförsäkran med parad vid Nylands brigad i Ekenäs. Ceremonin visas direkt på Yle Arenan igen.

Under pandemin har många varit tvungna att hitta speciallösningar i och med att människor inte har kunnat träffas. Det har varit förbjudet att komma till många arbetsplatser och ställen utan specialtillstånd, i synnerhet som besökare.

En plats som har varit väldigt strikt under hela coronapandemin är Nylands brigad i Dragsvik i Ekenäs. Med tanke på hur många beväringar och anställda som finns på området så har brigaden klarat pandemin relativt eller riktigt bra.

– På lördag har vi krigsmannaedgång här i Dragsvik och den sker än en gång under alternativa förhållanden på grund av coronan, men vi är glada över att kunna nå ut till beväringarnas släktingar, nära och kära, säger premiärlöjtnant Joakim Borgar.

Premiärlöjtnant Joakim Borgar på Nylands Brigad.
Bildtext Premiärlöjtnant Joakim Borgar säger att brigaden börjar vara redo för den direktsända ceremonin. Rekryterna ska öva några gånger ännu.
Bild: Patric Ring / Yle

Direktsändningen från krigsmannaförsäkran och krigsmannaed börjar vid 12.30-tiden på lördag 12.2.

– Vi kommer att ha mönstring med trupperna och antingen avlägger de högtidlig försäkran eller svär faneden. Därefter blir det parad, säger Borgar.

Omtyckt livesändning

Direktsändningarna från krigsmannaeden och -försäkran har varit väldigt populära de senaste två åren och de har också nått en stor publik som sett dem senare.

– Det positiva med den här saken är att vi med det här arrangemanget når ut till en ännu större publik än vad vi annars skulle ha, säger premiärlöjtnant Joakim Borgar.

Responsen har också varit god säger Borgar.

– Jag vill tro att alla förstår situationen varför vi är tvungna att göra på det här viset. Vi längtar också tillbaka till det normala där vi kan ha en krigsmannaedgång med publik på plats, det har också sin egen stämning. För beväringarna skulle det vara viktigt att de nära och kära skulle få komma hit och besöka dem samtidigt.

Coronafallen bland beväringarna har sjunkit till en handfull

Trupperna kommer att öva på fredag och lördag förmiddag ännu. Läget ser bra ut vad gäller antalet coronafall.

– Vi har väldigt få som är sjuka för tillfället, det ser ut som att de flesta av rekryterna kan vara på plats och ställe på lördagen.

Nylands brigad hade många fall av coronavirus i början av året. Den 20 januari var 185 beväringar smittade, 24 av dem i hemvård. Nu handlar det om en handfull beväringar, av vilka endast en finns på brigaden.

– Januari var en utmanande månad när rekryterna ryckte in. Nästan 25 procent av vår beväringsstyrka var coronapositiv, säger Joakim Borgar.

Orsakerna till att man lyckats bromsa virusspridningen är flera.

– En stor delfaktor är att vi har haft en stor del av rekryterna hemma på permission i elva dygn. Då har de varit i mindre sammansättningar än här. Men vi har också utbildat i små grupper, försökt hålla avstånd och allt det som normala samhället gör, det vill säga tvättat händerna, försökt nysa rätt.

Är det någonting ni lärt er av den långt utdragna pandemin?

– Försvarsmakten som helhet har nog lärt sig mycket av det här. Oberoende av vilket hot man står inför så har vi jobbat med stabsarbete, så också nu. Det är många erfarenheter vi kan ta med oss, men vi ska hoppas att vi snart får lägga pandemin bakom oss.

Joakim Borgar vill tro att lördagens krigmannaedgång blir den sista som behöver strömmas på grund av coronapandemin.

– Vi hoppas att sommaren ser annorlunda ut, säger premiärlöjtnant Joakim Borgar som då hoppas att familjemedlemmar, släktingar och vänner kan besöka brigaden när den högtidliga ceremonin ordnas följande gång.

Ceremonin kan ses på Yle Arenan

Sändningen på lördag (12.2) börjar klockan 12.28. Inspelningen sparas och går att ses också senare. Direktlänken till livesändningen kommer att publiceras på Svenska Yles och Yle Västnylands webbplats i god tid innan den börjar.

Under edgången och försäkran utnämner brigadkommendör, kommodor Juha Kilpi rekryterna till jägare. Som förestavare fungerar Raseborgs stadsstyrelseordförande Anita Westerholm. Brigadkommendören tar emot förbimarschen tillsammans med förestavaren. För musiken svarar Flottans musikkår.

Krigmannaedgången och krigsmannaförsäkran vid Nyland brigad visas på Yle Arenan igen

5:43

Program under sändningen:

kl 12.30 Krigsmannaförsäkran

kl 13.00 Krigsmannaed

kl 13.45 (cirka) Förbimarsch

kl 14.00 (cirka) Programmet och sändningen avslutas

Ändring 9.2.2022 klockan 19.03:
Starttiden för sändningen på Arenan är 12.28 på lördag. Tidigare stod det felaktigt att sändningen börjar klockan 12.15.

Diskussion om artikeln