Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förslag: Sundby skola stängs redan i vår – föräldrar har redan anmält sina barn till andra skolor

Uppdaterad 09.02.2022 15:55.
Klätterställning, i bakgrunden Sundby skola.
Bildtext Tio elever är för få, den 23 februari avgörs om Sundy skola stänger redan i år.
Bild: Evert Rönnqvist / Yle

Sundby skola stänger eventuellt sina dörrar redan till sommaren, ett år tidigare än planerat. Det låga elevantalet på tio elever uppges vara orsaken.

Sundby skola i Pedersöre ska stängas ett år tidigare än planerat, redan i juni. Det föreslår utbildningsdirektör Rolf Sundqvist.

Orsaken är att eleverna blir så få att Sundqvist bedömer att det inte längre är möjligt att fortsätta verksamheten, uppger Pedersöre i en notis på kommunens hemsida. Skolan ska enligt ett tidigare fullmäktigebeslut dras in när nya Axåkers skola i Bennäs är färdig sommaren 2023.

Sundby skolas möjligheter att fortsätta diskuterades på ett digitalt föräldramöte i mitten av januari. På mötet ställdes frågan var gränsen går för att skolan ska kunna verka vidare tills Axåkers skola står klar.

Efter föräldramötet har en del familjer ansökt om att redan i det här skedet byta till en annan skola. Skolan skulle ha knappt tio elever kvar.

– Jag tackar för en bra diskussion och värdefulla synpunkter på föräldramötet, säger Sundqvist i ett uttalande på kommunens hemsida.

Ingen skjuts till skolor utanför upptagningsområdet

Alla elever som bor i Sundby-Karby erbjuds skolskjuts till Bennäs eller Östensö eftersom dessa skolor befinner sig i det gemensamma skolupptagningsområdet för nya Axåkers skola.

Väljer föräldrarna någon annan skola får de inte gratis skolskjuts.

I samband med diskussionerna om Sundby skola har en del föräldrar tidigare sagt att de kanske väljer att sätta barn i skola i Nykarleby. Åtminstone någon ansökan har kommit till Nykarleby om förskoleplats i Nykarleby för barn från Sundby.

Nämnden för utbildning och fostran i Pedersöre tar ställning till förslaget på sitt möte den 23 februari.

Sundby skola i vinterlandskap.
Bildtext Går det som utbildningsdirektör Ralf Sundqvist föreslår blir denna vinter den sista för Sundby skola.
Bild: Evert Rönnqvist / Yle

Diskussion om artikeln