Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Styrelseproffset Gunvor Kronman är humanisten med militärt tänk – nu vill hon reparera förhållandet mellan Finland och Sverige

Från 2022
Näringsprofilen Gunvor Kronman gästar Daniel Olin för att diskutera livet som styrelseproffs, relationen till Jerusalem och det försämrade samarbetet mellan Finland och Sverige. - Spela upp på Arenan

Finlands förhållande till Sverige mår inte så bra som Gunvor Kronman, vd för Hanaholmen, skulle hoppas. Nu efterlyser hon politiskt ledarskap och medborgerligt engagemang för att förbättra samarbetet mellan länderna.

Fingrarna på båda händerna räcker inte till för att räkna upp alla de förtroendeuppdrag som Gunvor Kronman haft. Hon är styrelseordförande för bland annat Föreningen Konstsamfundet och konstmuseet Amos Rex, och på CV:t skymtar gångna uppdrag i Finnair, Rundradion och Helsingfors universitet.

Är det här den mäktigaste kvinnan i Svenskfinland?

– Nja, det vet jag inte, säger hon med ett skratt.

Men visst har hon inflytande, det medger hon. Men det inflytandet når inte bara ut i Svenskfinland, utan ända ut i Norden och övriga världen.

– Jag försöker använda mitt inflytande på bästa sätt.

Världsförbättraren med militärt tänk

Kronman drömde aldrig om att bli chef. Som ung och starkt drabbad av existentialismen studerade hon litteraturhistoria och filosofi vid universitetet. Hon hade stora planer på att bli forskare och intellektuell.

Men efter en sommar som forskningsassistent fick hon nog av den akademiska bubblan.

– Jag kom fram till att jag vill se konkreta resultat som påverkar människors liv och samhällets utveckling.

I Danmark motsätter sig alla chefen av princip

Gunvor Kronman

Istället tillägnade Kronman sexton år av sitt liv åt humanitärt arbete vid Röda Korset. Under 90-talet var hon stationerad runtom i Afrika, där hon blev vittne till bland annat inbördeskriget i Sierra Leone, hungersnöden i Sudan och folkmordet i Rwanda. Senare blev hon direktör vid Finlands Röda Kors.

En ljushårig kvinna klädd i röd kavaj, svart blus och glasögon tittar in i kameran och ler. I bakgrunden syns ett svartvitt porträtt på en ung kvinna som ler.
Bildtext "Röda Korset lärde mig kanske det mesta" säger Gunvor Kronman, vd för Hanaholmens kulturcentrum.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

– Jag lärde mig mycket om ledarskap, men också mycket om mig själv. Jag lärde mig att jag blir väldigt lugn och rationell i utsatta situationer där jag konfronteras med fara och död.

På Finlands Röda Kors jobbade många ex-militärer som styrde och ställde på ett enkelt, rakt och rationellt sätt. Den militära ledarstilen tilltalar Kronman än i dag, men dessvärre funkar den inte lika bra i övriga Norden.

– Det var utmanande då jag var chef i Danmark. Där motsätter sig alla chefen av princip. Men jag kom att uppskatta att man utvecklar en bättre tanke tillsammans.

Men i Finland vågar man inte ifrågasätta?

– Nej, det var tyst i teamrummet då jag återvände hit. Medan i Sverige ska man uttala sig på varenda agendapunkt på ett möte, så det blir mycket upprepningar. Det är mer konsensus i Sverige jämfört med Danmark.

Sämre samarbete med Sverige

Sedan år 2003 har Kronman varit verkställande direktör för Hanaholmens kulturcentrum. Där främjar man det nordiska samarbetet med särskilt fokus på relationen mellan Finland och Sverige.

På den fronten finns det mycket jobb att göra under de kommande åren.

– Vårt förhållande med Sverige mår inte så bra som jag skulle hoppas. Pandemin har varit jobbig för samarbetet mellan länderna.

I frustration över stängda gränser och bristande kommunikation uppstod Hanaholmen-initativet, som syftar till att förbättra Finlands och Sveriges samarbete inom civil krishantering.

Men för att bygga upp relationen krävs också politiskt ledarskap och medborgerligt engagemang, säger Kronman. Med medborgerligt engagemang menar hon föreningsliv, idrottsrörelser och organisationer.

Kunskapsklyftan mellan Sverige och Finland är enorm

Gunvor Kronman

– Organisationer som tidigare stödde samarbetet har systematiskt lagts ner. Det som finns kvar är Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet, men de kan bara fungera om det finns medborgerligt engagemang.

För att väcka medborgarnas intresse för grannlandet krävs också ett bildande arbete.

– Kunskapsklyftan är ju enorm mellan Sverige och Finland. Men intresset för Finland har nog ökat i Sverige och Finlands status har förbättrats.

Hur irriterad är du över ointresset för Finland?

– Jag vet inte om jag blir så irriterad. Mitt jobb är ju att skapa intresse.

Gunvor Kronman

Gunvor Kronman gästar Daniel Olin i kväll klockan 19.00 på Yle Fem och på måndag 28.2 kan en längre version av intervjun höras i Yle Vega klockan 19.22. Hela intervjun finns också på Yle Arenan.

Hör Gunvor Kronman berätta om det österbottniska drivet som präglat henne:

Styrelseproffset Gunvor Kronman: Jag är inte mäktigast i Svenskfinland - Spela upp på Arenan