Östersundom kan trots allt få egen spårtrafikförbindelse – snabbspårvagn och metro utreds som alternativ
Helsingfors stad ger inte upp då det gäller utvecklandet av Östersundom, trots att den tidigare generalplanen efter många om och men förkastades av Högsta förvaltningsdomstolen. Nu ska man utreda hurdan spårtrafik som skulle vara lämpligast för området.
På tisdag kväll ordnade Helsingfors stad ett diskussionstillfälle för invånarna i Östersundom. Syftet var att diskutera hur området kommer att utvecklas i framtiden.
För tillfället finns det ingen generalplan i Östersundom, trots att det är över tio år sedan området annekterades av Helsingfors. Den tidigare generalplanen, som skulle ha gjort det möjligt att bygga en metroförbindelse och bostäder för mellan 80 000 och 100 000 invånare, förkastades i fjol av Högsta förvaltningsdomstolen. Orsaken var att planen inte i tillräcklig grad beaktade hurdana följder byggandet skulle ha för naturen.
Men efter domstolens beslut började Helsingfors stad om från tomt bord, och nu är man så långt att man samlar in åsikter av Östersundoms invånare och andra parter som har en sked i soppan.
Enligt Östersundomsällskapets ordförande Isto Blomqvist har den nya starten börjat på god fot.
– För första gången på länge känns det som att staden lyssnar på oss. Det har ordnats invånartillfällen och man har varit i kontakt med vår förening, sade Blomqvist på diskussionstillfället.
"Invånarna föredrar snabbspårväg framom metro"
En av de stora frågorna för Östersundom är spårtrafikförbindelser. I den tidigare generalplanen var planen att förlänga metrolinjen från Mellungsbacka genom Östersundom till Majvik på Sibbosidan. Men i den här omgången utreder staden också andra alternativ.
I praktiken handlar det främst om en snabbspårvåg, som enligt Blomqvist är att föredra.
– Enligt den information vi har så tycker de flesta invånarna att en snabbspårvagn är ett bättre alternativ än metron.
Något definitivt beslut om att en spårtrafikförbindelse ska byggas har ändå inte ännu fattats. Enligt Helsingfors stads generalplanschef Pasi Rajala är förbindelsen ändå en förutsättning för annat byggande.
– Landskapsplanen kräver att före man effektivt kan börja bygga på området, så ska det finnas ett beslut om att förverkliga en spårtrafikförbindelse.
Rajala säger att man under nästa år ska fatta ett preliminärt beslut om vilken spårtrafiklösning ska ligga som grund för det övriga planeringsarbetet.
Arbetet ännu i startgroparna
Under invånarkvällen beklagade staden att man ännu inte hade några konkreta planer att presentera.
– Vi har inte ännu någon uppfattning om planerna för enskilda områden, svarade Rajala då han frågades om saken.
Det Rajala ändå kunde säga var att man inte kommer att bygga på områden som enligt Högsta förvaltningsdomstolens beslut är viktiga från naturskyddsperspektiv. Han underströk också att staden nu vill utreda vad invånarna tycker, före man fattar några beslut om vad som ska byggas och vart.
Ett av stadens mål för Östersundom är också att området i framtiden ska vara en kolneutral stadsdel.
Rajala fick också en fråga om hur Helsingfors stad kommer att samarbeta med Sibbo och Vanda.
– Efter domstolens beslut bestämde vi tillsammans att varje kommun själv planerar sitt eget område, men i gott samarbete, löd svaret.
För Helsingfors del är arbetet i startgroparna, och året 2022 kommer enligt staden att främst gå åt till utredningsarbete. De första konkreta besluten väntas nästa år, och enligt stadens uppskattning kan en ny delgeneralplan för Östersundom godkännas tidigast 2025.