Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tove Ekman ny generalsekreterare för Pohjola-Norden: "Det finns mycket arbete att göra"

Uppdaterad 10.02.2022 08:56.
Tove Ekman tar över som generalsekreterare vid Pohjola-Norden.
Bildtext Tove Ekman tar över som generalsekreterare efter förskingringsmisstänkta Michael Oksanen.
Bild: Sanni Tunturipuro

Pohjola-Nordens styrelse har valt Tove Ekman till ny generalsekreterare för förbundet. Hon tillträder tjänsten den 28 mars.

Ekman är filosofie magister och har tidigare arbetat som bland annat verksamhetsledare för Finlands kultur- och vetenskapsinstitut, som ombudsman på Svenska kulturfonden, som utbildningsexpert vid UNESCO och som språklärare.

Ekman säger att hennes nya jobb känns både roligt och spännande.

– Det är en stor utmaning som jag har framför mig, men just nu känns det bra. Såklart förskingringshärvan kring den gamla generalsekreteraren gjorde att jag funderade väldigt noggrant innan jag sökte det här jobbet och jag har också fört noggranna diskussioner med styrelsen.

Förbundets tidigare generalsekreterare Michael Oksanen avgick på grund av misstankar om förskingring.

Ekman säger att hon hoppas att Pohjola-Norden i framtiden ska förknippas med annat än skandalen.

– Pohjola-Nordens uppdrag är att främja nordiskt samarbete och arbeta för att göra Norden känt i Finland. Om vi sköter det uppdraget tillräckligt bra tror jag att Pohjola-Norden kan bli känt på ett mer positivt sätt.

Ekman hoppas också på att Pohjola-Norden i framtiden syns och hörs mer på olika håll i samhället.

Stora utmaningar inom det nordiska samarbetet

Enligt Ekman har det nordiska samarbetet fått sig en ordentlig törn under coronapandemin. Hon hoppas att det nu ska gå att återställa, då restriktionerna så småningom lättar.

– Utsikterna ser betydligt bättre ut nu än det har gjort under de två senaste åren. Coronakrisen har inneburit stora utmaningar för det nordiska samarbetet. Så det finns mycket arbete att göra, men såklart är vi glada över att det nu igen är möjligt att röra sig över gränsen och träffas.

26 personer sökte jobbet som Pohola-Nordens generalsekreterare.

Juhana Vartiainen som är förbundets ordförande säger att han är mycket nöjd med styrelsens beslut.

"Utmaningen för den nya generalsekreteraren är nu att utveckla Pohjola-Nordens verksamhet efter de administrativa och ekonomiska problemen som uppdagats", sa han i ett pressmeddelande som publicerades på onsdagen.

Pohjola-Norden är en medborgarorganisation som jobbar med att öka kunskapen om de nordiska länderna i Finland och att främja nordiskt samarbete.

Artikeln uppdaterades den 10 februari klockan 8.43 med Tove Ekmans citat.