Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Romantisk kärlek är totalt ointressant för mig, säger Nadja Sand som är aromantiker och aldrig varit kär

Från 2022
Uppdaterad 14.02.2022 21:28.
nadja sand
Bildtext Nadja Sand i Korsholm har vetat att hon är aromantiker och asexuell ända sedan hon gick i gymnasiet. Då fanns inte ordet aromantiker, men idag vet man att det är en läggning precis som andra läggningar.
Bild: Anki Westergård / Yle

Vändagen inkluderar numera även icke romantiska relationer, men fokuset ligger ännu starkt på romantisk kärlek. Nadja Sand är aromantiker och tycker att samhället generellt är väldigt romantikfixerat. Det kan leda till känsla av utanförskap för många.

Det var i gymnasiet som Nadja Sand fattade att hon var aromantiker.

– Då fanns det inget ord för det, men jag förstod att jag är en sån som inte blir kär.

En aromantiker känner ingen romantisk kärlek, kort sagt blir hen inte kär. Det är inte ovanligt att man samtidigt är asexuell, alltså att man inte känner sexuell attraktion.

Jag blir alltså varken kär eller kåt, säger Sand.

Vad gäller en högtid som Vändagen, eller alla hjärtans dag för den som vill, tror Sand att det finns många som behöver höra att "romantik inte är allt här i livet", oavsett om man är aromantiker eller inte.

– Det är lätt hänt att man tror att något är fel på en om man inte varit eller är kär. För mig har det dock aldrig varit något problem, säger Sand.

Sand ställer sig neutral till en högtid som Vändagen.

– Ett mer allmänt kärleksbudskap kan jag glatt ställa mig bakom, men jag inte så förtjust i hela den hjärtformade röd-rosa estetiken.

Normen är en romantisk relation

Det finns inte mycket forskning kring aromanticism, fenomenet ingår oftast som underkategori till asexualitet.

– Studier visar att cirka en till tre procent av befolkningen är asexuella och av dem är ungefär en fjärdedel också aromantiker, säger Annika Gunst som är psykologie doktor och auktoriserad sexualrådgivare.

Gunst konstaterar att mycket i samhället är uppbyggt kring normer om romantiska förhållanden, exempelvis attityder och vad som anses som sunt och önskvärt.

Men också på praktisk nivå utgår man ofta från att den romantiska relationen är normen. Får man exempelvis en inbjudan kommer den ofta "med avec", där man utgår från att denna avec är någon den inbjudna har en romantisk relation med.

– Det kan leda till känsla av utanförskap, känsla av att inte bli förstådd eller validerad, säger Gunst.

Man kan också ha en stark upplevelse av att det finns väldigt lite förståelse i samhället då man inte strävar efter romantiska förhållanden.

annika gunst
Bildtext Samhället förmedlar bilden av att alla människor har förmåga att bli förälskade, men så är inte fallet, säger Annika Gunst som är psykologie doktor och auktoriserad sexualrådgivare.
Bild: Åbo Akademis bildbank

Slipper drama och brustna hjärtan

För en aromantiker kan det finnas vissa negativa aspekter av romantiska förhållanden som man slipper uppleva.

Exempelvis risk för att utnyttjas eller risk för våld som är kopplat till romantiska förhållanden, alltså olika former av partnervåld.

Som asexuell och aromantiker upplever Sand få nackdelar, hen tycker att livet känns enklare utan sexuella eller romantiska relationer.

– Jag slipper svartsjuka, otrohet, skilsmässa, all ångest och längtan och missnöje som jag ibland hört mina vänner berätta om.

Men går man istället miste om något?

– Jag vet ju inte vad jag missar så jag kan ju inte sakna det. Min lillebror är blind, han har aldrig kunnat se. Han vet ju inte heller vad han missar för han har aldrig upplevt hur det är att kunna se.

Amatonormativitet - svårt men viktigt ord att kunna

Det finns ett antagande i samhället om att vi alla förväntas vara romantiskt lagda. Att den romatiska kärleksrelationen är den mest överlägsna och mest eftersträvansvärda relationen, överordnad exempelvis vänskapsrelationer.

Det här antagandet kallas för amatonormativitet.

Detta kan kritiseras för att det ger en för ensidig bild av kärlek, att det inte finns acceptans för andra, lika viktiga relationer.

– Det ses som norm och ideal att vara i en romantisk parrelation. Det här exkluderar så klart de som exempelvis är aromantiker eller de som är polyamorösa, säger Sand.

Sand konstaterar att det ses som allmänmänskligt och universellt att ha en romantisk kärleksrelation, att varenda människa förväntas sträva efter att ha en partner, att det till och med ses som livets mening av många.

nadja sand
Bildtext Sand tycker att Vändagen i Finland är väldigt inkluderande jämfört med många andra länder. I många länder är detta en väldigt romantikfixerad högtid, som kan göra att man känner sig än mer alienerad än vanligt, säger hon.
Bild: Anki Westergård / Yle

"Du har inte träffat den rätta ännu!"

Alla aromantiker inte är asexuella. Sand tänker att det kan finnas ett mörkertal bland de som upplever sexuell attraktion men inte romantisk sådan.

– När man upplever andra typer av attraktion är det kanske lätt att tänka att "kanske är det det här som är romantisk kärlek".

För det finns de som inte vet om att de bär på läggningen aromanticism och de undrar säkert varför just de aldrig blir kära. Man kanske inte ens vet om att läggningen existerar.

Gunst säger att det bland de som identifierar sig som asexuella eller aromantiska finns en stor variation.

Det kan finnas aromantiker som kanske någon gång känt av lite romantiska känslor, men det finns också de som aldrig gjort det.

Likadant kan det finnas de som aldrig känt sexuell attraktion och de som känt det någon enstaka gång.

För Sand som snart är 35 år, har dock ingen av dessa känslor någonsin uppenbarat sig.

Och frasen “Du har bara inte träffat den rätta ännu” har hen hört till lust och leda.

– Jag har aldrig känt en tillstymmelse av romantisk kärlek och känner inte att jag behöver göra det heller. Det räcker att bara vara jag.

Sista veckan i februari firas traditionsenligt den så kallade Aromantic Spectrum Awareness Week, som en påminnelse om att alla inte är romantiskt lagda.