Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Allt flera vill bo på hyra – Anja har jobb i Karis men ingenstans att bo

Uppdaterad 10.02.2022 15:21.
Anja Moisander Hamdi.
Bildtext Anja Moisander Hamdi bor i Stockholm, men flyttar till Karis så fort hon hittat en bostad att hyra.
Bild: Privat

Allt går åt, säger en byrå i Ekenäs som förmedlar hyresbostäder i Raseborg. Det finns ett överutbud av hyresbostäder, säger å andra sidan bolaget Raseborgs hyresbostäder.

Anja Moisander Hamdi från Stockholm i Sverige och Mathias Bäcksbacka från Åbo är några av dem som letar efter en bostad att hyra i Raseborg.

Anja Moisander Hamdi och hennes man berättar i en grupp på sociala medier att de letar efter boende i Karis med omnejd, allt från att hyra en liten etta till ett hus.

Moisander Hamdis mamma är från Finland och hon har drömt om att flytta hit och nu är det dags. Hon har redan jobb, nu är det bara bostaden som fattas.

– Raseborg verkar vara en bra ort att bo på, det är mellan Helsingfors och Åbo. Dessutom kan man prata svenska där, jag kan lite finska, men det kan inte min man som är från Marocko.

Ett flervåningshus i Tallmo i Karis.
Bildtext Flervåningshuset Granbarr finns i Tallmo i Karis. Här har Raseborgs hyresbostäder lägenheter som hyrs ut.
Bild: Marica Hildén / Yle

Mathias Bäcksbacka är uppväxt i Ekenäs men numera bosatt i Åbo. Han söker en bostad i Ekenäs från april till september på grund av jobb.

Även Bäcksbacka skrev i en grupp på sociala medier att han skulle behöva hyra en bostad och han har fått några svar.

– Jag tror att det inte var så bra att skriva att lägenheten behövs för en viss tid, det ledde till att jag fick tips om en lägenhet med en i mitt tycke väldigt hög hyra för att vara i Ekenäs. Motiveringen var att hyrestiden är så kort.

Mathias Bäcksbacka har också själv hört av sig till dem som har bostäder att hyra ut.

– Det har varit frågan om hyggliga hyror. Nu har jag en lägenhet på gång, men jag ska ännu kolla om det finns en lägenhet som är lite mindre och med lägre hyra.

Anja Moisander Hamdi bestämde sig alltså för att göra något åt drömmen om att bo i Finland och sökte jobb här. Det var betydligt enklare än att hitta en bostad. Moisander Hamdi har nu två jobb, det ena på en båt och det andra i en restaurang i Karis.

– Jag kan börja jobba så fort vi har en bostad.

Moisander Hamdi har fått flera tips på hur hon ska söka, men det har ännu inte lett till något resultat.

– Jag fick några svar, men de ville ha ganska hög hyra och bostäderna blev lediga först lite senare. Arbetsgivarna vill att jag börjar jobba snart, men jag hoppas att jag lyckas hitta någonstans att bo senast i april-maj. I värsta fall får vi betala högre hyra än vad vi tänkt.

Har jag något så far det snabbt

― Kjell Svenskberg om utbudet av hyresbostäder

Mathias Bäcksbacka upplever att det är enklare att hitta en hyresbostad i Västnyland än i till exempel Åbo och Uppsala i Sverige.

– Det är svårare att hitta en bostad i Åbo, åtminstone till ett pris som en fattig studerande klarar av. Jag har studerat i Uppsala och där var läget hemskt.

Folk står i kö till hyresbostäder

Yle Västnyland har tidigare berättat hur svårt det är att få tag på hyresbostäder i Hangö. Nu är det också svårt i grannstaden Ekenäs, uppger sprängämnestillverkaren Forcit Group för Yle Västnyland. Bolaget har lagt märke till det då ny personal behöver någonstans att bo.

Moisander Hamdi och Bäcksbacka är typiska exempel på hur man får leta en längre tid efter en hyresbostad, båda skrev i gruppen på sociala medier i januari.

En koll med Kjell Svenskberg som hyr ut bostäder via förmedlingsbyrån Roof i Ekenäs bekräftar att utbudet på hyresbostäder minskat och att folk står i kö.

Svenskberg började jobba med hyresförmedling hösten 2019, då kunde han ha mellan tio och femton hyresbostäder att erbjuda per gång i Raseborg. Det var frågan om allt från ettor till fyrarummare och småhus. Det tog oftast några veckor att få dem uthyrda, i vissa fall flera månader.

Stängd gräns väckte suget

Läget ändrade då coronapandemin slog till, berättar Kjell Svenskberg.

– Det blev ett himla sug efter hyresbostäder då Nylands gränser stängdes i mars 2020. Jag hade jättemycket jobb från mars till juli det året.

Folk från bland annat Åbo, Tavastehus, Helsingfors och Lojo flyttade till Raseborg där de behövde bostad för att kunna jobba.

Allt gick åt, minns Svenskberg.

– Jag behövde ibland inte sätta ut bostäderna på någon portal utan jag ringde till dem som behövde en bostad och frågade att vill du ha den?

Ägarna ringde alltså Svenskberg då de hade en lägenhet att hyra ut och han hade hyresgäster i kö som det bara var att ringa.

– I dag är utbudet inte lika stort, men det är fortfarande många som vill hyra bostäder. Har jag något så far det snabbt.

Raseborgs hyresbostäder har tomma lokaler

Läget är annorlunda då man hör sig för med Raseborgs hyresbostäder, ett bolag som ägs av Raseborgs stad.

Bolaget har 481 bostäder att hyra ut och ett trettiotal är tomma just nu. Raseborgs hyresbostäders vd Henrik Westerlund anser att det i hela landet finns ett överutbud av hyresbostäder och det syns också i Raseborg.

– Efterfrågan på hyresbostäder minskade då coronapandemin slog till, men det finns vissa tecken på att efterfrågan på att hyra bostäder ökar igen.

– Jag vet inte varför det är så, vi får se åt vilket håll det går efter pandemin.

Att bostäder nu inte är uthyrda beror bland annat på att en del renoveras, men också på att tvårummare inte lockar ensamstående, säger Westerlund.

– De är för stora för ensamstående och för små för barnfamiljer.

Förutom bolagets 481 bostäder så äger Raseborgs stad 217 hyresbostäder.

Raseborgs hyresbostäder har flervåningshus i Karis och Pojo, enstaka radhuslängor i Karis och enbart radhuslängor i Svartå.

De mest efterfrågade bostäderna finns i absoluta centrum av Karis, där bolaget kan hyra ut bostäder i enbart ett flervåningshus, berättar Henrik Westerlund, vd för Raseborgs hyreshus.

Uthyrningen varierar i Pojo, säger Westerlund.

– Vi har många bostäder i Pojo och vi jobbar på att förbättra uthyrningen.

Beror det på att det är få som vill flytta till Pojo?

– Nej, jag skulle inte säga så, men man hänvisar ofta till att det inte finns tillräckligt bra kommunikationsmedel i Pojo.

Uthyrningsgraden är däremot bra i Svartå.

Brist på ett rum och kök

Raseborgs hyresbostäder kan erbjuda allt från enrummare till enstaka bostäder med fyra rum och kök.

– Familjernas storlek har blivit mindre med åren, så vi har brist på enrummare. Däremot har vi för stort utbud på två rum och kök, så vi kan inte möta behovet, säger Westerlund.

Vi kunde bygga nytt med betoning på enrummare och avyttra bostäder som inte är eftertraktade

― Henrik Westerlund, vd för Raseborgs hyresbostäder

Kjell Svenskberg på förmedlingsbyrån Roof säger att det främst är bostäder i flervåningshus som går åt. Om det är ett bra läge med till exempel havsutsikt så kan omkring 15 personer komma till visningen. I centrum av Ekenäs kan tio komma till visningen och fem lämna in en ansökan om att få hyra bostaden, berättar Svenskberg.

Det är i synnerhet stora bostäder som folk vill ha.

– Det är sällan fyrarummare hyrs ut och när de finns så är det många som vill ha dem.

Mathias Bäcksbacka
Bildtext Man måste vara aktiv och berätta på flera ställen att man vill hyra och själv leta efter annonser om bostäder, säger Mathias Bäcksbacka.
Bild: Patric Ring / Yle

Det finns också en efterfrågan på radhuslängor, men sådana kan Svenskberg sällan erbjuda i Ekenäs. I Karis kan det nu och då finnas radhuslängor till uthyrning. Även småhus väcker intresse eftersom de inte så ofta hyrs ut.

Det är svårast att hyra ut bostäder i Pojo, trots efterfrågan.

Osäkra tider kan ha lett till större vilja att hyra

Kjell Svenskberg tror att det är populärt att hyra bostad på grund av coronapandemin.

– I början var tiderna så osäkra när vi inte visste hur stor arbetslösheten blir eller om det blir många konkurser, så vi upplevde att folk inte vågade köpa bostäder.

Sedan visade det sig att många branscher klarade av pandemin, men ändå fortsätter viljan att hyra sin bostad, konstaterar Svenskberg.

Westerlund: Vi borde bygga rätt sorts bostäder

Raseborgs hyresbostäder har börjat marknadsföra sig bättre för att få bostäderna uthyrda, säger Westerlund.

– Vi har en ny webbplats och har aktiverat oss på olika sätt så att vi syns bättre.

Raseborgs stad och bolaget har tillräckligt med hyresbostäder att erbjuda, anser Westerlund. Han efterlyser istället nya sorters boenden.

– Vi kunde bygga nytt med betoning på enrummare och avyttra bostäder som inte är eftertraktade. Vi borde bygga rätt sorts bostäder.

Staden borde i så fall satsa på att bygga i Ekenäs, Karis och kanske Pojo.

– Det måste vara nära kommunikationsmedel, det är där folk vill ha sina bostäder.

Diskussion om artikeln