Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Älgstammen minskar – färre skogsägare ansöker om ersättning för hjortdjursskador i Österbotten

Uppdaterad 09.02.2022 16:08.
Älgar vandrar i en skog i Enare.
Bildtext Under tidigare är har det delats ut omkring 100 000 euro i skadeersättningar till skogägare i Österbotten, nu är summan 7000 euro.
Bild: Petri Timonen / Luke

Under 2021 anmäldes betydligt färre älgskador i de österbottniska skogarna. Att älgstammen minskat tros vara en delorsak.

Ersättningar för älgskador i skogar i Österbotten minskade 2021 jämfört med tidigare år. I år kommer skogsägare i Österbotten att få en ersättning på 7 000 euro för en areal på 12 hektar. Ersättningen är den lägsta på fem år och minskningen är markant. Under fjolåret betalades över 100 000 euro i ersättning för hjortdjursskador.

Skadornas omfattning minskar också.

– Älgstammen har minskat, och det verkar ha lett till minskade skador. Kanske har också skogsägarnas iver att ansöka om ersättning sjunkit. Skogsägarna kan till exempel låta bli att anmäla skador om de misstänker att ersättningströskeln inte nås, säger utvecklingsexpert Heikki Kuoppala vid Finlands skogscentral i ett pressmeddelande.

Skogscentralen betalar ut ersättning till skogsägarna under februarimånad. Ersättningarna baserar sig på fältobservationer.

Närbild på tallplanta.
Bildtext Plantskogen är speciellt utsatt för hjortdjursskador.
Bild: Nora Engström / Yle

Tallplantskogen utsatt

Skogscentralen uppmanar skogsägarna att inspektera skogen på våren. Älgskador är mest förekommande i höga tallplatskogar. Älgarna äter grenar, toppar och förorsakar skador på stammarna vilket försämrar tillväxten.

Även vitsvanshjorten bidrar till skogsskador. Det kan vara vanskligt att avgöra vilket djur som förorsakat skadorna i skogen, slutsatser görs utifrån spillning och spår i skogen.

Viidestä lahjana saadusta vasasta on kasvanut eteläiseen Suomeen ainutlaatuisen vahva valkohäntäpeurojen kanta.
Bildtext Även vitsvanshjorten gör skada på skogen.

Diskussion om artikeln