Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tehy och Supers lösning på vårdarbristen: Årligt lönepåslag på 3,6 procent i fem år

Från 2022
Anne Sainila-Vaarno, Silja Paavola, Millariikka Rytkönen och  Else-Mai Kirvesniemi står och pratar utomhus.
Bildtext Anne Sainila-Vaarno och Silja Paavola från facket Super (till vänster), Millariikka Rytkönen och Else-Mai Kirvesniemi från Tehy (till höger) presenterade en "räddningsplan" för vårdbranschen på onsdagen.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vårdarfacken Tehy och Super har presenterat något de kallar en räddningsplan för vårdbranschen. De vill bland annat höja på vårdarnas löner.

Facken föreslår ett extra årligt lönepåslag på 3,6 procent för sina medlemmar under de kommande fem åren – vid sidan om de vanliga lönepåslagen.

Enligt fackens beräkningar skulle en sådan förändring på fem år höja sjukskötares grundlön med ungefär 490 euro och närvårdares med cirka 430 euro.

Tehy och Super anser att staten kunde stå för de extra utgifterna, som en metod för att råda bot på bristen på vårdare. Det skulle handla om en summa på mellan 300 och 350 miljoner euro per år.

– Det finns inte riktigt några andra alternativ. Om man sätter de 300 miljonerna i relation till de årliga social- och hälsovårdskostnaderna på 20 miljarder euro, då är summan fullständigt realistisk, säger Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

Kollektivavtalen för vårdarna löper ut den sista februari. Avtalsförhandlingar pågår som bäst.

Kollektivavtalet berör kring 180 000 anställda.