Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ryska Sport Ekspress: 15-åriga superstjärnan Kamila Valieva dopad – ROC blir av med lagguldet, Valieva blir avstängd

Från 2022
Uppdaterad 09.02.2022 19:41.
Kamila Valieva
Bild: Kommersant Photo Agency/Shutterstock/All Over Press

Vinter-OS i Peking har drabbats av sin första stora dopningsskandal. Den största damstjärnan, den blott 15-åriga Kamila Valieva som var med om att vinna guld för ROC i lagtävlingen i konståkning har testat positivt i ett dopningstest.

Rysslands största idrottssajt Sport Ekspress berättar att det finns oklarheter i Valievas dopningstest.

Prisutdelningen i lagtävlingen flyttades fram då det framkom att man hittat förbjudna medel i ett dopningstest som Valieva gav redan före spelen i Peking.

Sport Ekspress säger med hänvisning till sina källor att Valieva kommer att bli avstängd från OS. Valieva skulle i så fall inte få delta i singeltävlingen, där hon var en av de starkaste kandidaterna att vinna.

Valieva har varit sensationellt bra det senaste året. Hon är bland annat regerande europamästare efter att som första kvinna utföra kvadrupelhopp i sitt program.

Enligt kanalen Match TV har Valievas dopningsprov innehållit trimetazidin, som används mot hjärtproblem.

– Trimetazidin hjälper inte på något sätt i sportprestationer. Den hittades endast i ett prov i december och i riktigt små mängder. Sedan dess har inget förbjudet hittats i Valijevas prover, sa Match TV-producenten Vasili Konov på onsdagen.

Situationen blir ännu mera komplicerad på grund av Valievas unga ålder. Som 15-åring är hon enligt WADA:s regler för ung för att officiellt identifieras i samband med ett positivt dopningstest, berättar webbplatsen Inside the Games.

Om påståendet om Valijevas dopingfall visar sig stämma så är det inte det första trimetazidinrelaterade brottet för en rysk idrottare vid OS. Vid vinterspelen i Pyeongchang gav Nadezhda Sergeeva ett dopingsprov som innehöll samma ämne och hon straffades med ett tävlingsförbud på åtta månader.

Om ROC blir av med guldet från lagtävlingen vinner USA tävlingen före Japan och Kanada.