Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåbor gillar nya Hammars friluftsled: "Rutten är helt underbar"

Från 2022
En kvinna i blå jacka står på en snötäckt väg i en skog.
Bildtext Ritva Korpela gillar gångleden. Hon brukar vara ute och gå en timme om dagen.
Bild: Mira Bäck / Yle

Hammars friluftsled i Borgå är klar. Den går genom varierande terräng från Västra åstranden till norra spetsen av Emsalö och är ungefär 14 till 15 kilometer lång.

Leden är bred, belyst och plogas, så det går bra att ta sig fram också nu då det är snökaos på många andra ställen.

Enligt Borgås stadsträdgårdsmästare Mikko Kaunisto, som hållit i trådarna på projektet, så går det till och med att ta sig fram med elektrisk rullstol längs med huvudleden. Med en vanlig rullstol kan det vara för svårt, men att gå på promenad med en barnvagn eller att cykla går bra.

Hammars ligger ungefär halvvägs längs leden. Yle Östnylands reporter startar därifrån och går en liten promenad mot Emsalöhållet.

Bild ner från vägen mot stranden i Hammars. Det är mycket snö och is på havet. Till vänster i bild syns några träd och till höger ett grönt hus.
Bildtext Friluftsleden går genom Hammars.
Bild: Mira Bäck / Yle

Det tar inte länge innan reportern möter Riitta och Jouko Salonen. De bor i närheten och är ute och stavgår.

– Rutten är helt underbar och den behövs, säger Riitta.

– Den är bra och den sköts bra, plogas och sandas, säger Jouko.

En äldre man och en kvinna poserar med stavar på en snöig väg.
Bildtext Riitta och Jouko Salonen är nöjda med friluftsleden.
Bild: Mira Bäck / Yle

Riitta Salonen berättar att paret brukade gå längs med havsstranden, men att den här rutten är mer skyddad. Jouko Salonen instämmer i att den delen av rutten som går genom skogen intill Telegrafberget är i lä från vinden.

– Det kommer en sagoskog emot en när man ger sig ut på rutten, säger paret.

Den här dagen har de gått en promenad på ungefär tre, fyra kilometer.

Även om makarna Salonen oftast brukar promenera medan det är ljust så tycker de det är bra att rutten nu är upplyst.

Varde ljus

80 nya lyktstolpar har satts upp längs med friluftsleden. Sträckan mellan Örnshamn strand i Hammars och Haikovägen är den längsta sträckan längs rutten som tidigare var mörk men nu har fått belysning.

Enligt stadsträdgårdsmästare Mikko Kaunisto var belysningen något som invånarna önskade sig.

– Jag har själv gått längs rutten och antalet personer som rör sig där har ökat efter att leden blev klar, säger Kaunisto.

Bild fotograferad uppåt mot en lyktstolpe. Träd syns i bakgrunden ovanför.
Bildtext 80 lyktstolpar har satts upp längs den nästan 15 kilometer långa leden.
Bild: Mira Bäck / Yle

Rutten går längs en friluftsled med sandbeläggning, längs gång- och cykelvägar samt vid en landsväg. Vill man prompt hålla sig till Hammars friluftsled och inte avvika till någon annan gångväg så gäller det att hålla ett öga på kartan över rutten.

Det finns nämligen ännu inga skyltar som berättar var friluftsleden går. Sådana ska sättas ut vid leden i vår, liksom 20 skyltar som tipsar om olika objekt man kan besöka längs med vägen. Till exempel Tornberget, som fått punktbelysning, och Telegrafbergets utsiktsplats i Hammars är sådana objekt.

Kaunisto berättar att staden och företagaren vid Hammars Seo samarbetar och att det någon gång under våren eller sommaren ska komma en allmän toalett på gården utanför matstället. Då kan man lätta på trycket också utan att gå in.

Del av projektet med Nationalstadsparken

Hälften av Hammars friluftsled går genom Nationalstadsparken, och byggarbeten i Alexparken och Konstfabrikens strandpark har ingått i helheten som går loss på sammanlagt 2,8 miljoner euro. Staden fick 465 000 euro i bidrag från Miljöministeriet, och NTM-centralen i Nyland gav 150 000 euro.

Kaunisto berättar att de delar av Alexparken och Konstfabrikens strandpark som friluftsleden går genom är klara, men att staden ännu håller på med resten. Alexparken färdigställs i sommar, och Kaunisto nämner två nya restaurangprojekt som blir aktuella där.

– Det kommer också att finnas konst i Alexparken. I Konstfabrikens strandpark finns det två högtalare fästa i gatlamporna och ur dem kommer det att höras ljudkonstverk, berättar Kaunisto.

Sagoskog och grillplatser

Tillbaka till promenaden i Hammars. Strax efter att Yle Östnylands reporter sagt hej då till paret Salonen kommer Ritva Korpela emot. Hon bor också i närheten, i ett av radhusen intill, och berättar att hon brukar gå en timmes promenad varje dag.

– Jag tycker den nya leden är fin. Det är underbart.

Korpela gillar också belysningen och berättar att hon kan se lamporna genom skogen från sitt fönster.

– I vårt hushåll är vi nog nöjda, säger Korpela.

Borgåbor gillar nya Hammars friluftsled: "Rutten är helt underbar"

4:30

När man gått en bit från centrum av Hammars kommer man mycket riktigt in i vad som liknar en sagoskog kring Telegrafberget. Höga granar reser sig i snön på båda sidorna av vägen. Här och där avviker spår av djur eller människor från leden och går djupare in i skogen eller till något av husen som ibland syns genom träden.

En plogad väg genom en snöig granskog.
Bildtext Det är lugnande att gå mellan de höga träden. Nu och då frasar det till när snö faller ner från grenarna.
Bild: Mira Bäck / Yle
Ett radhus ovanpå en snöig kulle.
Bildtext Intill gångvägen kring Telegrafberget byts skogslandskapet ibland ut mot radhus som tittar fram.
Bild: Mira Bäck / Yle

Efter en stund byts skogens lugn ut mot trafikbrus när leden mynnar ut i korsningen av Råportsvägen och Haikovägen.

Här går rutten längs gång- och cykelvägen intill Haikovägen innan den svänger västerut och fortsätter in på mindre vägar. För Yle Östnylands reporter är det dags att svänga om och gå tillbaka mot bilen.

En landsväg med snö, hus och skog på sidorna.
Bildtext En del av friluftsleden går via gång- och cykelvägen intill Haikovägen.
Bild: Mira Bäck / Yle

På tillbakavägen tar reportern en sväng via Örnshamns strand som ligger helt nära hamnen i Hammars. Både Örnshamn och Bäckas strand har fått var sin nya grillplats. Det finns också sopkärl och många bänkar längs med rutten.

En blå bänk och ett blått bord står i snön vid en strand intill en grill.
Bildtext Här skulle det vara skönt att grilla korv, kanske med en filt runt axlarna.
Bild: Mira Bäck / Yle

Trätrappan som leder ner mot stranden har förnyats helt. Stranden underhålls inte på vintern, men den som inte har något emot att plumsa fram en bit i snön kan sätta sig vid grillplatsen, kanske tillreda en korv och titta ut mot havet.

Någon har helt klart suttit på isen och fiskat en stund tidigare, för en stor skock fåglar har samlats kring någonting intressant där ute. Det börjar så småningom skymma men de många svarta skepnaderna syns tydligt mot allt det vita.

Diskussion om artikeln