Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pirrig Remi Lindholm lättade på trycket precis före start i OS-debuten – några minuter senare var han i täten: "Pappa var lite överraskad"

Från 2022
Calle Halfvarsson och Remi Lindholm i täten i OS.
Bildtext Calle Halfvarsson och Remi Lindholm var offensiva från start i skiathlonen.
Bild: Sergei Bobylev/TASS/All Over Press

OS-debuten överstökad, nu väntar det finska lagets favorit. Remi Lindholm har skakat av sig nerverna och ryggont. Nu är han ute efter en bättre placering och bevis för att han ska köra i stafetten.

När klockan slår nio på fredagsmorgonen biter Finland på naglarna. Ska Iivo Niskanen lyckas brotta ner Aleksandr Bolsjunov och ta OS-guldet på femton kilometer klassiskt?

Den frågan söker sitt svar – på den finländska pressträffen före fredagens duell var Niskanen inte speciellt sugen på att prata.

– När man ser Iivo här så tränar han. Jag tror att Iivo tar det, säger Remi Lindholm i en intervju med Yle Sporten.

Iivo Niskanen poserar med sitt OS-brons 2022.
Bildtext Dagen efter skiathlonen fick Iivo Niskanen sitt OS-brons. Nu vill han ha mer på sin favoritdistans.
Bild: Lehtikuva

Den 7,5 kilometer långa tävlingsbanan ska passa Niskanen. Det finns långa, tunga partier att jobba med och få ställen för parstakning. Mycket upp och ner, som Lindholm säger.

– Rent allmänt är det här de tuffaste spåren som jag har tävlat i. Det är superlånga uppförsbackar som bara fortsätter i all evighet. Men jag gillar det. Vi skulle gärna kunna ha liknande banor i Finland.

Hade lite ryggont i skiathlon

Lindholm och Niskanen får sällskap av Perttu Hyvärinen och Ristomatti Hakola i fredagens intervallstart. Hyvärinen har återhämtat sig efter skiathlonen där han blev sjua, Hakola är ett frågetecken.

För Lindholm slutade OS-debuten med en 25:e plats.

– Det blev ingen jackpott, men det var inte illa heller. Fristilen kändes bra. Den klassiska tekniken var inte den bästa i söndags. Jag hade lite ont i ryggen, men en massör har behandlat den.

Remi Lindholm åker skidor i OS.
Bildtext Remi Lindholm är redo att köra alla distanslopp i Kina.
Bild: Lehtikuva

Skiathlonen var ett riktigt kraftprov. Precis före starten sprang Lindholm ut till staketen vid bortre långsidan av stadion och lättade på trycket.

– Jag hade druckit ganska mycket. Det var nervöst och det kändes inte speciellt bra före starten, säger han och ler.

Några minuter senare var han uppe i täten.

– Det var inte planerat. Jag hamnade bara där av en slump. I första backen fanns det bara tre klassiska spår och enda lediga platsen var framför Iivo i täten.

– Jag har haft kontakt med pappa nästan dagligen. Han var lite överraskad över det där.

– Men det var skönt att göra en okej prestation i mitt livs största tävling så här långt.

Aktuell för stafetten?

Nu är siktet inställt på fredagens lopp. Lindholms mål är att kunna åka avslappnat och förbättra skiathlonplaceringen.

Frågan är om det kan öppna dörren för en sträcka i söndagens herrstafett.

Niskanen och Hyvärinen är givna, Joni Mäki lär också ha säkrat sin plats efter att ha blivit OS-fyra i fristilssprinten i tisdags. Den sista platsen är öppen och mycket hänger på vad Hakola kan leverera i sin första OS-start i Zhangjiakou.

– Det har inte varit något snack om stafetten. I går fick jag veta att jag kör femton kilometer. Min tanke är att åtminstone åka alla individuella distanstävlingar, säger Lindholm.

– Det känns fortfarande lite konstigt att jag är här. Att jag fick åka i Ruka var en stor grej, nu har jag snart klarat av en hel säsong i världscupen. Allt är så nytt, men väldigt roligt.

Diskussion om artikeln