Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Heimon Kala i Houtskär får ny ägare – nytt samarbete ska gynna försäljning av inhemsk fisk

Från 2022
Nätkassar vid fiskodlingsanläggning.
Bildtext Arkivbild. Enligt företagarna gör det nya samarbetet att den inhemska fiskindustrin bättre kan svara på målen i statsrådets program för främjande av inhemsk fisk.
Bild: Ryhor Bruyeu (Grisha Bruev)

Företagarfamiljen Hukkanen äger sedan tidigare Kalaneuvos och Nordic Trout och köper nu fiskföretaget Heimon Kala. Köpet ska påverka hela Finlands fiskodling positivt, meddelar företagarfamiljen Hukkanen i ett pressmeddelande.

Företagarfamiljen Hukkanen köper fiskföretaget Heimon Kala Oy. Heimon Kala bedriver fiskodling och fiskförädling och verkar bland annat i Houtskär.

Familjen Hukkanen äger sedan tidigare fiskförädlingsföretaget Kalaneuvos och fiskodlingsföretaget Nordic Trout. Köpet ska stärka tillgången på inhemsk fiskråvara och ytterligare sätta fart på den utvecklade exporten av förädlade fiskprodukter.

Alf-Håkan Romar, verkställande direktör vid Nordic Trout, säger i pressmeddelandet att samarbetet mellan fiskföretagarna gör att man bättre kan möta efterfrågan på inhemsk fisk.

– Fiskodlingsanläggningen i Houtskär ger oss mer inhemsk fisk, samt förbättrar utvecklingsmöjligheterna för våra övriga odlingsanläggningar. Nu kan vi tillsammans med vår kunniga personal integrera de möjligheter den nya anläggningen ger oss i hela vår produktion, från rom, yngel- och matfiskodling fram till färdiga produkter, säger Alf-Håkan Romar.

Romar ser fram emot att få samarbeta med personalen i Houtskär.

– Personalen i Houtskär gör ett suveränt arbete. Vi ser fram emot att få arbeta med dem och få tillgång till deras kompetens.

Stor odlare av regnbågslax

Köpet omfattar Heimon Kalas verksamhet i Finland, det vill säga fiskodlingsverksamheten i Houtskär och fiskförädlingsanläggningarna i Renko och Karleby.

Företaget har tidigare varit i estnisk ägo och ägdes senast av företaget AS PRFoods. Företagets verkställande direktör, Indrek Kasela, är nöjd över att Heimon Kala övergår till ett finskt familjeföretags ägor.

– Heimon Kala har hört till en av Finlands största odlare av inhemsk regnbågslax och företaget har fokuserat på miljön. Vi själva ser också möjligheter för Kalaneuvos produkter på den estniska marknaden och önskar att vårt samarbete fortsätter över gränserna.

Också Kalaneuvos verkställande direktör Hans-Mikael Helenius, lyfter fram miljöaspekterna i inhemsk fisk och säger att företaget vill möta konsumenternas önskemål på ett större utbud av inhemsk fisk.

– Vi vill vara en vägvisare och visa att fisk är trendigt, hälsosamt och läckert, samt ett mycket hållbart val ur klimat- och miljösynvinkel, säger Hans-Mikael Helenius.