Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Abiturienterna i Västnyland ordnar penkis med specialarrangemang – i Karis har abirna munskydd och Salvador Dalí-mask

Från 2022
Uppdaterad 10.02.2022 15:11.
Grupp med utklädda abiturienter som springer och hoppar.
Bildtext I Karis har ett 40-tal spanska rånare firat penkis.
Bild: Patric Ring / Yle

Årets penkis fick sist och slutligen ordnas i gymnasierna i Västnyland, trots det dåliga coronaläget. Med vissa specialarrangemang har kommunerna gett abirna lov att fira den sista egentliga skoldagen.

Vi samlar in penkisbilder från många håll i Västnyland, som du kan se längst ner i artikeln.

I gymnasierna i Raseborg får abiturienterna åka på lastbilsflaket, men de ska ha både munskydd och visir. Dessutom får de inte ropa ”abi, abi, abi” eller annat från flaket och abirna får inte heller slänga ut godis när de åker genom skolor, daghem och centrumområden.

I stället för visir har abiturienterna i Karis-Billnäs gymnasium satsat på maskeradmask som föreställer den spanska konstnären Salvador Dalí.

Abiturienten Elina Ervast i utklädsel.
Bildtext Elina Ervast visar maskeradmasken som abiturienterna har på sig när de bland annat åker på lastbilsflaket. Under masken bär de ett kirurgiskt munskydd som täcker mun och näsa.
Bild: Patric Ring / Yle

Orsaken är att de drygt 40 abirna i Karis föreställer rånarna i den spanska tv-serien La casa de papel, fast i KBG (Karis-Billnäs gymnasium) blir det La casa de abi-22.

Munkjackorna som många abiturienter brukar beställa inför penkis som ett minne över gymnasietiden har också en text på ryggen som ganska långt beskriver hur deras studietid på cirka två och ett halvt år har varit.

Munkjacka där det står pandemistuderande på baksidan.
Bildtext Abiturienterna i Karis-Billnäs gymnasium kallar sig pandemistudenter, vilket är helt sant.
Bild: Patric Ring / Yle

Coronapandemin har präglat gymnasietiden för dem som är årets blivande studenter. Men i dag vill ungdomarna ha roligt. De har förberett penkisdagen länge trots att det in i det sista var oklart om den skulle få firas.

– Vi har tänkt så att vi planerar bara och så tar vi det som det kommer. Men abi-hupparen visste vi att vi ville ha, fast det inte skulle ha blivit penkis, säger Elina Ervast, en av årets abiturienter i KBG.

– Det har varit lite diskussion om vi skulle få eller inte skulle få ordna penkis. Nu fick vi då. Så klart med vissa undantagsregler, inget godis och inget ropande och skrikande, berättar Emil Björklund, också han abiturient i Karis-Billnäs gymnasium.

Abirna i Karis är alltså klädda i röda overaller och svarta munkjackor, svarta munskydd och så Salvador Dalí-masken. Den här maskeradmasken används också i den spanska tv-serien.

Grupp med abiturienter utklädda och uppställda framför Karis-Billnäs gymnasium.
Bildtext I den spanska tv-serien tar rånarna gisslan i Spanska kungliga myntverket. Det kan vara skäl för den lokala banken i Karis att hålla koll på att dörrarna faktiskt är låsta på penkisdagen.
Bild: Patric Ring / Yle

Såsom i serien är också abirna i Karis rånare. Deras lärare är poliser och övriga gymnasiestuderande är gisslan.

Både tidningen som abiturienterna har gjort och showen de visar i skolan (tidigare inspelad video) är inspirerade av temat.

Abiturienterna i Karis skyddar sig mot coronavirus med hjälp av Salvador Dalí-mask

7:51

Abi-tidningen har en ganska lång tradition i Karis-Billnäs gymnasium.

– Först börjar den med våra presentationer, vem vi abiturienter är. Sen kommer det hemliga tips på hur man klarar gymnasiet, berättar Elina Ervast.

– Temat med La casa de abi fortsätter i tidningen med att vi berättar om lärarna, alltså poliserna, deras styrkor, svagheter och vad vi lärt oss av dem under åren och så har vi förstås en hel del roliga bilder på oss som vi har tagit under senaste två och ett halvt år, tillägger Emil Björklund.

Vanliga år brukar abiturienterna åka iväg på en abi-kryssning. Den blir inte av nu, utan i april, berätta Elina Ervast.

– Vi har tänkt gå och äta på en restaurang här i Karis och efter det är vi väl glada och nöjda resten av dagen, säger Emil Björklund med ett leende och ser lite spjuveraktig ut.

Se penkisbilder från Västnyland

Abiturienternas banderoll i Ekenäs Gymnasium år 2022.
Bildtext Så här ser det ut i Ekenäs gymnasium och tja, kanske abi är en förkortning på Allt Blev Inhiberat.
Bild: Privat
Abiturienter i Ekenäs Gymnasium år 2022
Bildtext Ganska nöjda ser Allt Blev Inhiberat-studerandena i Ekenäs gymnasium ut att vara ändå.
Bild: Privat
Abirna vid Ekenäs gymnasium firar penkis - Spela upp på Arenan
Ungdomar står ute vid en lastbil, utklädda till rymdvarelser eller abinauter enligt en stor affisch. Hangö gymnasium.
Bildtext I Hangö är abiturienterna utklädda till ... abinauter! Nu ska de just åka iväg med lastbilen eller kanske rymdfarkosten.
Bild: Johanna Sandin
Ungdomar på ett lastbilsflak, utklädda till rymdvarelser eller abinauter. Penkis och Hangö gymnasium
Bildtext Härligt väder och glada miner i Hangö när det är dags för abinauternas gruppselfie.
Bild: Johanna Sandin
Ungdomar med skidglasögon och mössor inomhus i en skolas festsal/gymnastiksl. Det är penkis i Virkby gymnasium.
Bildtext I Virkby gymnasium ser abiturienterna ut att vara på väg på skidresa ...
Bild: Charlotta Wallenius
Ungdomar i skidkläder, mössa och skidglasögon inne i Virkby skola där de plockar åt sig frukostmat. Penkis i Virkby.
Bildtext Här bjuds abirna i Virkby gymnasium på frukost. Det är lärarna som tackar för fina år tillsammans. Med mat i magen orkar man åka slalom i Lojo, på stans gator, i lastbil.
Bild: Ulf Hällsten
Ungdomar på lastbilsflak i Virkby, de är klädda i skiddress för utförsåkning . På affisch står det på finska (översatt) FinnAbi, hemifrån på kvällen, abirna är alltid hemma.
Bildtext Också i Virkby tar man upp pandemiläget med att skämta kring det finländska flygbolagets slogan att man kommer hem till kvällen. I Virkby heter flygbolaget FinnAbi och man far hemifrån på kvällen, förutom abirna som alltid är hemma.
Bild: Charlotta Wallenius
Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln