Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"De är bäst i världen på gammaldagsdiagonalen, tänk Juha Mieto" – Yle Sportens expert Matias Strandvall förklarar varför syskonen Niskanen skördar stora framgångar på OS-banorna

Från 2022
Uppdaterad 10.02.2022 14:08.
Kerttu Niskanen och Iivo Niskanen.
Bildtext Kerttu Niskanen och Iivo Niskanen har imponerat stort i OS-inledningen.
Bild: All Over Press

I vinter-OS har Finlands längdskidåkare överträffat alla förväntningar hittills och Yle Sportens expertkommentator Matias Strandvall tycker att man ska passa på leva i stunden.

Efter fyra lopp är saldot ett silver, två brons och två fjärdeplatser.

– Jag hoppas att vi kan njuta av de här framgångarna. Ta ett steg tillbaka och suga på karamellen. Men jag tror att vi har mer att vänta.

Finland går mot sitt bästa mästerskap på länge. I skid-VM i Liberec 2009 blev det tre guld och fem brons, men efter det har framgångarna varit sporadiska.

– Finländsk skidåkning behöver de här stjärnorna som tar hem medaljer. Vi behöver nya idoler för unga åkare som drömmer om en karriär som skidåkare, säger Strandvall.

Kettu Niskanen i silverloppet.
Bildtext Kerttu Niskanen tog silver på sin favoritdistans.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Kerttu Niskanen, som i lördags slutade fyra i skiathlon, hade inte heller på torsdagen marginalerna på sin sida då hon var fyra tiondelar från guldet.

– För tillfället är hon nog besviken. Det är jag säker på. Hon har en sådan vinnarmentalitet. Men hon kommer redan i morgon att inse hur mycket medaljen betyder. Och hon kommer att vara nöjd över ett vunnet silver, säger Strandvall.

Enligt Strandvall ligger disciplinerad träning bakom Kerttus framgångar.

– Hon har tillsammans med sin make och tränare Juho Mikkonen lyckats behålla fokus konstant under en längre period. Det är vad idrott går ut på – dag in och dag ut. Ju fler lyckade träningar i rad, desto bättre blir du.

Alexander Ståhlberg med vallaren Anders Wilkman.
Bildtext Anders Wilkman från Borgå tar hand om Kerttu Niskanes skidor.
Bild: Privat.

För att nå toppen på internationell nivå krävs support av familj, vänner, tränare och stödtrupper, anser Strandvall. Men även bra skidor.

– Finska serviceteamet har levererat perfekta skidor i alla lopp hittills.

Förra säsongen plockade Martin Norrgård som servicechef med sig Anders Wilkman i teamet. Borgåbon blev Kerttus personliga vallare.

– När servicechefen byttes önskade Kerttu att få fortsätta samarbetet med Anders, berättar Strandvall.

– Jag känner Anders, han är en lugn person. Kerttu går i sin tur het i tävlingssituationer. Idrottare är nervösa inför start och då behöver man lugnet från omgivningen. Där tror jag att Anders har dragit sitt strå till stacken.

Tänk Juha Mieto

På fredag har brorsan Iivo Niskanen alla förutsättningar att ta hem ett guld på sin favoritdistans: 15 kilometer klassiskt med intervallstart.

– Han är den största favoriten. Medalj tar han med största sannolikhet. Vilken valör får Aleksandr Bolsjunov avgöra, säger Strandvall.

De tuffa banorna passar syskonen Niskanen perfekt.

– Både Kerttu och Iivo Niskanen har lite av diagonalåkningen från 80- eller 90-talet. Tänk Juha Mieto, med långa glid och stor armpendel, säger Strandvall.

– Under 2000-talet har sporten förändrats mot löpning med snabbare frekvens. På dessa banor, på hög höjd, måste man ändå gå sparsamt. Man har nytta av en teknik med långa glid, där man utnyttjar materialet. Syskonen Niskanen är bäst i världen på gammaldagsdiagonalen.